
De ce sunt atât de importante sistemele Patriot pe care SUA le-au trimis în Ucraina? Kievul are deja șase baterii, inclusiv din România
Președintele american Donald Trump a confirmat că rachetele Patriot promise Ucrainei „sunt deja expediate”. Republicanul a anunțat vestea în timpul unei vizite la baza forțelor aeriene Andrews din Maryland, unde a clarificat că livrările se fac din Germania și că Washingtonul „primeşte plata integrală”. Trump a insistat că Uniunea Europeană va suporta costurile: „Nu vor mai exista investiții suplimentare; vom recupera toți banii”, a adăugat el, relatează La Razon, citată de Rador Radio România.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
O idee pe care a subliniat-o deja. Era luni dimineață devreme când a anunțat vestea, anunțând că „nu vom plăti nimic (…) Va fi o înțelegere comercială”. În timp ce Europa își va asuma costurile acestor sisteme de apărare aeriană, desfășurarea lor de către SUA reprezintă un punct de cotitură în politica americană. De la revenirea la putere la începutul anului, Trump a fost reticent în a trimite ajutoare Kievului, suspendându-le chiar în mai multe rânduri. Cu toate acestea, în ultimele săptămâni, republicanul a fost mai critic față de Rusia, având în vedere perspectivele reduse de armistițiu.
Numărul atacurilor rusești cu rachete și drone împotriva teritoriului ucrainean continuă să crească. În urmă cu doar o săptămână, Moscova a efectuat una dintre cele mai mari ofensive aeriene împotriva Kievului și a altor orașe din țară. Au fost lansate peste 728 de drone și 13 rachete, dintre care 711, respectiv 7 au fost interceptate. În fața acestor tipuri de atacuri, Ucraina le-a cerut în repetate rânduri aliaților săi apărări aeriene suplimentare pentru a proteja infrastructura critică și zonele civile. Acestea includ, se pare, rachete americane Patriot, considerate printre cele mai avansate din lume.
Patriot (Phased Array Tracking Radar to Intercept on Target) este un sistem mobil de apărare antirachetă sol-aer proiectat de compania americană Raytheon. Funcția sa principală este de a intercepta și distruge rachete și aeronave la altitudini medii și mari și este compus din diverse componente, inclusiv sisteme radar și de control, o unitate de putere, lansatoare și un vehicul de sprijin. Racheta, lungă de 2,25 metri, este propulsată de o rachetă cu o singură treaptă, cântărind aproape o tonă și funcționând la o viteză de trei ori mai mare decât viteza sunetului (Mach 3), cu o rază de acțiune de 70 de kilometri.
Deși s-au dovedit a fi foarte eficiente în doborârea rachetelor, nu sunt o opțiune bună atunci când se vizează dronele low-cost. Acest lucru se datorează costului lor. Potrivit Centrului pentru Studii Strategice și Forensice, costul unei baterii Patriot nou produsă depășește 1 miliard de dolari, inclusiv toate componentele.
Ucraina are deja cel puțin șase baterii Patriot, din SUA, Germania, România și o alta donată în comun de Germania și Olanda. Acestea ar trebui adăugate la cele anunțate de Donald Trump, al căror număr nu a fost încă comunicat.
Sursa: LA RAZON / Rador Radio România / Traducerea: Rodezia Costea
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.