G4Media.ro

De ce îmbrățișează unii tineri români mesajele extremiste, ultranaționaliste și anti-europene? Cauza…

Photo 137658080 © Tero Vesalainen | Dreamstime.com

De ce îmbrățișează unii tineri români mesajele extremiste, ultranaționaliste și anti-europene? Cauza principală nu e TikTok – cercetătorul Dacian Dolean

Un subiect de actualitate dezbătut în spațiul public din România este receptivitatea crescută a unor tineri la mesaje extremiste, ultranaționaliste și anti-europene. În acest context, una dintre soluțiile vehiculate a fost interzicerea platformei TikTok, văzută drept cauză principală a acestui fenomen. O parte din argumentele folosite de susținătorii acestei inițiative sunt valide (ex. TikTok permite diseminarea de conținut video neadecvat care poate dăuna minorilor și altor persoane vulnerabile). Însă de acolo până la a atribui responsabilitatea creșterii extremismului unei platforme sociale și a pune în discuție limitarea dreptului la exprimare e o cale foarte lungă. De ce? 

Să ne imaginăm situația unui tânăr care provoacă un accident rutier în timp ce se află la volan, fără să aibă permis de conducere și fără să fi urmat cursurile unei școli de șoferi. În această situație putem spune că responsabilul principal este mașina? Nu este oare mai plauzibil să credem că factorul principal ar fi lipsa de pregătire teoretică (ex. cunoașterea regulilor de circulație) și practică (ex. un număr adecvat de ore de practică alături de un instructor auto) a persoanei care a provocat accidentul?

În România, unii tineri preferă surse de informare video (și nu scrise) pentru că nu știu să citească sau o fac cu mare greutate. Deși este greu de crezut pentru unii, alfabetizarea primară este o problemă reală în România, studiile noastre arătând că majoritatea elevilor care abandonează școala înainte de clasa a VIII-a nu au un nivel de alfabetizare de bază.

Apoi, unii tineri răspund cu entuziasm mesajelor încărcate emoțional, dar ilogice (în detrimentul mesajelor fără încărcătură emoțională, dar logice) pentru că nu au un nivel de bază de alfabetizare media și alfabetizare funcțională care să le permită să identifice mecanisme de manipulare a opiniei publice. De exemplu, aceștia vor răspunde favorabil narativelor eurofobice care sugerează că românii sunt umiliți (ex. „românii nu trebuie să stea în genunchi în UE”), în loc să accepte realitatea obiectivă care arată că economia României a crescut substanțial de când a aderat la Uniunea Europeană (și într-un ritm mai accelerat față de alte țări din regiune care nu sunt membre UE). Un nivel scăzut de alfabetizare media scade probabilitatea ca acești tineri să se implice în căutarea paralelă a unei informații, să înțeleagă cum funcționează algoritmii care le filtrează informațiile la care au acces pe o platformă socială sau să înțeleagă procesul deconstrucției unor asemenea mesaje.

O altă problemă fundamentală ignorată de politicieni de foarte mult timp este inechitatea socială, așa cum am arătat și în studiile noastre și așa cum o arată și datele PISA. Această inechitate socială produce din ce în ce mai multă frustrare, în special în situațiile în care unii (o clasă privilegiată) au acces la resurse nu în mod meritocratic (pe baza studiilor, a efortului sau a unor abilități excepționale), ci pe baza unor factori arbitrari (nepotism, pile). Deci, apariția extremismului este favorizată de situații în care inechitatea socială este asociată unei corupții sistemice.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

 1. Cauza principala, si singura cauza de altfel? PSD-PNL

 2. Pentru ca sunt inculti si needucati. Pentru ca si familiile lor sunt la fel. Vi sa strigi in gura mare ca cei de la EU sunt nenorociti in timp ce tu iti cumperi cotete de masini in Germania. De ce nu iti cumperi din Rusia sau din China? Cu acel cotet mergi pana in Thassos sa ii inveti manele pe greci? Daca iti pute atat de mult EU de ce nu mergi la mare la Soci in Rusia? Samd. Dupa ce ca sunt inculti si needucati mai sunt si ipocriti.

 3. unde ii gasiti pe „cercetatorii” astia?
  „tânăr care provoacă un accident rutier în timp ce se află la volan, fără să aibă permis de conducere” „factorul principal ar fi lipsa de pregătire teoretică și practică”. asa e si „cercetatorul” asta care nu stie ca daca nu ia permis (esti certificat) nu ai ce sa cauti la volan pe drumuri publice?? e vorba de lege nu de interpretarea unor informatii. asta are pregatire, dar nu e certificat sa isi dea cu parerea dacat pe g4?
  uite asta e cauza pentru care tinerii sunt cum sunt: „specialisti” care isi dau cu parerea inca de la alfabetizare.

 4. Pentru ca prefera sa auda de la un Kgb-ist ca Simion ca o duc rau din cauza UE si daca vin „patriotii” platiti cu ruble vor castiga mai bine ca un inginer sau un medic nefacand nimic.
  Saracia cauzata de lipsa de instruire si mai ales de lipsa poftei de munca ii transforma in hauristi dedicati.

 5. De ce? De prosti.

 6. Ziceti ca economia Romaniei a crescut decand am intrat in UE dar uitati sa mentionati ca datoria tarii depaseste 50% din PIB!!! In 1990 datoria tarii era ZERO plus ca aveam de primit bani de la multe tari din Orientul Mijlociu, Africa si tot asa dar tarile din vest ne-au cosntrans sa iertam datoriile…..