G4Media.ro

De ce Estul se descurcă mai bine decât Vestul în problema coronavirusului?…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

De ce Estul se descurcă mai bine decât Vestul în problema coronavirusului? Cum se explică numărul mult mai mic al îmbolnăvirilor și al deceselor

Pe un ton incisiv și voit provocator, dar nefăcând altceva decât să reia idei adesea dezbătute în media din regiune în ultimele săptămâni, comentatorul cotidianului economic ceh de referință Hospodarske Noviny avansează șapte elemente de răspuns la această întrebare.

Din punctul de vedere al cazurilor de contaminare și al morților, este frapant să constați în ce măsură linia care separă țările cele mai lovite de pandemie de cele care au fost relativ ferite seamănă cu cea a fostei cortine de fier. În vreme ce de o parte victimele se numără cu zecile de mii în Italia, în Spania, în Franța sau în Regatul Unit, de cealaltă, un calm relativ domnește în Republica Cehă, în Slovacia, în Ungaria, în țările Baltice sau în cele din fosta Iugoslavie. De ce?  Întrebarea merită pusă și propun să răspundem la ea. Prefer totuși să avertizez că liniile mele de gândire nu vor plăcea neapărat tuturor și mai ales spiritelor liberale.

  1. Vaccinul contra tuberculozei. În tot blocul Estic, vaccinul BCG a fost obligatoriu pentru toată populația. Potrivit unor epidemiologi, creșterea generală a imunității populației ar putea fi un efect secundar și asta inclusiv contra virusului. Astfel, potrivit unui studiu făcut de Universitatea Johns-Hopkins, mortalitatea asociată cu Covid-19 în țările în care vaccinul este obligatoriu este de 5,8 ori mai mică decât cea constatată în țările în care nu a fost obligatoriu, de exemplu, în Italia și în Spania.
  2. Imigranții. Călcăm pe ouă, dar dacă ținem cont de datele disponibile, numărul victimelor Covid-19 printre oamenii de origine ne-europeană este mai ridicat decât printre autohtoni. Exemplul care ilustrează poate cel mai bine această constatare este cel privind cartierele sărace din nordul Stockholmului, unde numărul de cazuri de contaminare a fost mai ridicat decât în celelalte cartiere ale capitalei suedeze. Este vorba acolo poate de consecința unei proaste înțelegeri a recomandărilor făcute de guvern din cauza necunoașterii limbii, la care se adaugă și condițiile sociale mai puțin bune. În orice caz, locuitorii de origine ne-europeană sunt mult mai puțin numeroși în Europa Centrală și de Est decât în Vest și numărul de contaminări și de morți este de asemenea mai mic.
  3. Un nivel de viață mai scăzut. Dacă coronavirusul pune mai puține probleme în Europa Centrală și de Est, este și pentru că oamenii dispun de venituri mai mici și deci călătoresc mai puțin sau deloc. Uitându-ne la statistici, vedem totuși că această ipoteză nu se aplică decât anumitor țări și trebuie luată în considerare cu prudență. Dacă românii și bulgarii se numără, într-adevăr, printre cei care călătoresc cel mai puțin în Europa, cehii figurează la celălalt capăt al scalei. Potrivit Eurostat, doar finlandezii și neerlandezii fac mai multe călătorii cu caracter turistic cu o durata mai mare de o zi.
  4. Cei care au trăit în regimuri totalitare. Să impui ceva în mod autoritar popoarelor nu este o problemă în Europa Centrală și de Est. În Republica Cehă, guvernul nu a ezitat să facă din purtarea unei măști de protecție în spațiul public o obligație, practic, de pe o zi pe alta și asta în ciuda penuriei și incapacității statului de a asigura aprovizionarea. O asemenea atitudine și o asemenea exercitare a puterii sunt de neimaginat în țările occidentale. În Austria, purtarea măștii în supermarketuri nu a devenit obligatorie decât începând din momentul în care acestea au fost în măsură să le ofere clienților. În Republica Cehă, politicienii le-au spus oamenilor “Descurcați-vă”. Și care a fost reacția? Ei și-au amintit că mamele și bunicile i-au învățat să coasă.
  5. Facultatea moștenită din socialism de a se echipa și aproviziona singur. Marcați cu fierul roșu al experienței din socialism, când majoritatea bunurilor materiale erau de negăsit sau de proastă calitate, oamenii din Europa Centrală și de Est s-au obișnuit să meșterească și să-și fabrice singuri lucrurile de care au nevoie. Iată de ce nu a fost o problemă să șteargă de praf mașinile de cusut. E nevoie de măști, dar nu se găsesc? Să ne suflecăm mânecile și să le coasem singuri! În anii 1980, femeile cehoslovace nu făceau altfel atunci când modelele de rochii ce le făceau să viseze în (rarele) reviste de modă erau pentru ele inaccesibile. Dacă acest spirit descurcăreț le-a permis să iasă puțin din cenușiul vestimentar al epocii, nu se știe dacă de astă dată nu a salvat vieți.
  6. Frica înscrisă în mentalități. Oamenii din Europa Centrală și de Est continuă să manifeste un respect mai mare pentru puterea de stat decât în Vest. Totuși, poate e mai curând cazul să vorbim de frică. Avem tot timpul tendința să-i considerăm pe polițiști potențiali dușmani și trăim cu teama că cineva vine peste noi și ne strică viața. În ce privește disciplina de care dau dovadă praghezii în criza actuală prin comparație cu parizienii sau londonezii, ar trebui totuși să ne întrebăm dacă e bine să existe această teamă.
  7. Denunțul. Țările din Europa de Est se caracterizează prin gradul ridicat de neîncredere care domnește în interiorul societăților lor. Mult mai mult decât în Vest, oamenii nu au încredere unii în alții și se tem că vor fi denunțați. În ultimul timp, cu obligația purtării măștii, am văzut reapărând “spionii” în blocuri în numele protejării interesului celor mai mulți.

Rezumând: chiar dacă nu este ușor să admitem concluzia, putem crede că moștenirea comunismului care nu s-a evaporat încă total ne protejează de coronavirus. Vaccinarea obligatorie, teama de autoritate, arta de a te descurcă atunci când statul nu-și face datoria. Și să ne întrebăm dacă acest diagnostic nu este în fond mai grav și mai îngrijorător decât cel de coronavirus ca atare.

Sursa: Hospodarske Noviny (via Courrier International) / Autor: Petr Honzejk / Traducere: Gabriela Sîrbu (Rador)

foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. 8. Se fac mai putine teste.

    • Nu inteleg fixul asta. Testele nu se fac random in populatie, se fac la suspiciunea clinica sau la contactii din anchetele epidemiologice. Nu ai cum sa faci teste moleculare de screening, e o prostie costisitoare, inutila si care dureaza foarte mult, timp in care cel investigat poate sa contacteze boala. Ineficienta testarii o poti vedea prin cresterea abrupta a numarului de decese. Daca tot sustii o idee, citeste si tu inainte.

  2. Corect comentariul si complet si eu m-am gandit la unele din elementele expuse

  3. Slava comunismului! Vai de capul nostru de romani retardați, tânjim după comunism, regimul certat cu Dumnezeu, care da doi lei pe oricare sluga a regimului. Ne-am descurcat mai bine pt ca avem alte gene, pentru ca nu suntem așa aglomerați ca in vest, pentru ca mâncam in general mai sănătos și poate chiar pt ca are mila Dumnezeu de noi, da cui sa ii vorbești de Dumnezeu din moment ce romanii tânjesc după stăpânul celălalt..

    • Mancam mai sanatos si avem gene mai bune? De asta avem o durata de viata cu vreo 10 ani mai mica? Incidenta bolilor cardiace si a diabetului ne spun ca in Romania se mananca mai prost fata de media europeana.

    • @robert –
      – ” pt ca avem alte gene” – despre ce gene vorbesti? chiar sunt curios, poti sa ne spui te rog si noua?

  4. Bla, bla, bla, mai papagal de jurnalist ce esti. „Spionii” sunt si in Germania si alte tari vestice si anunta politia daca nu porti masca pe strada. Dovezi sunt cu sutele. Ba unii, se si razbuna pe vecini si cheama politia prin Belgia, de exemplu. Faptul ca unii se apuca de tesut sau de facut paine pe timp de criza si nu asteapta cu orele la cozile de la supermarcheturi, nu inseamna ca sunt mai inapoiati sau comunisti. Bravo lor, inseamna ca nu mor de foame si se descurca in astfel de vremuri. Fereasca Domnul sa apara criza aia mare alimentara in Vest, ca aia mor de foame pe acolo. Nu se descurca. De asemenea, ce este asa rau sa fii disciplinat si sa asculti (nu de frica, ci pentru ca esti responsabil) de recomandarile autoritatilor? Spania, Franta, Italia NU sunt exemple de disciplina neaparat. Spaniolii se hahaie la carciumi de doua luni si isi vorbesc in gura. Asa ca ne miram de ce umplu spitalele. G4 a devenit o mizerie. Pacat!

    • Ba, inca si mai abitir!
      Acum cativa ani cand ii povesteam unui neamt ca un vecin isi face tuica acasa pe argaza, ala s-a crucit: „cum, adica si nu merge nimeni la fisc sau politie sa-l denunte? nu e ilegal?”
      Si la ei este in gene.

      PS Ar mai trebui sa faca o corelare si cu consumul de sapun per capita vest/est

  5. Falimentul modelului economico-social occidental.
    Ce ar face aceste tari daca ar pleca lucratorii care nu sunt nascuti acolo ?

    • Exact, daca nu eram noi asupritii astia din europa de est, occidentul era vai de capul lui, noi am stat pavaza in fata otomanilor, noi le-am facut de fapt universitatile, spitalele, le-am organizat statele si le-am facut legile, republicile si pe deasupra dacii au fost inaintasii romanilor, iar Iisus a fost dac.

    • 🙂 Simplu: s-ar absorbi somajul, s-ar mari salariile, etc. Neavind mana de lucru ieftina, pentru a pune presiune pe salariati/salarii, patronii ar trebui sa mareasca salariile. Exact ceea ce s-a intimplat acum in agricultura din Franta, unde 250.000 de francezi au postulat si au inceput sa lucreze.
      Apoir, s’ar opri presiune pe parcul locativ, deoarece am fi mult mai putini. Asta inseamna chirii mai mici si pret scazut la cumparare. Etc.

      Nu sunt pentru preferinta nationala, insa nici nu sunt orb 😉 Am trait perioada de dinaintea „reintragirii familiale” inceputa in 1974 si pot foarte bine sa fac diferenta, intre viata de dinainte de imigartia masiva si cea de dupa.

  6. Cine sunt neerlandezii?

  7. Conform oamenilor de stiinta, in acez caz epidemiologi, cea mai buna metoda de oprire a acestei pandemii este izolarea.
    /
    Cehia a fost printre primii care au inchis complet granitele oprind importul de infectati. La fel si Bulgaria, Polonia, Serbia, Ucraina, Ungaria, Grecia. Romania a inchis granitele putin mai tirziu decit acestea si de aceea are rata de mortalitate putin mai mare decit ele, dar totusi si ea sta bine:

    Cehia 25, Polonia 19, Romania 46, Ucraina 8, Bulgaria 12 , Ungaria 40, Serbia 24, Grecia 14…Spania 558, Italia 491, Franta395, Germania 87, Suedia 301, Olanda 309 …