G4Media.ro

De ce a participat România la nivel de ministru la marele summit…

De ce a participat România la nivel de ministru la marele summit al lui Ji Xinping: ”Obiectivele formatului de cooperare sunt economice, România are o abordare pragmatică”. Plus: organizarea a fost anunțată cu doar o lună în avans, nu a fost timp pentru armonizarea agendelor

România a participat prin ministrul Economiei, Claudiu Năsui, la summit-ul formatului 17+1 organizat de China și găzduit de președintele Xi Jinping, în timp ce majoritatea statelor est-europene au fost reprezentate de președinți sau premieri. Politico a caracterizat gestul României și al altor cinci țări drept ”rece”, iar Ministerul Afacerilor Externe explică într-un punct de vedere pentru G4Media.ro motivul acestei reprezentări la nivel de ministru.

”Formatul 17+1 este un cadru de cooperare ale cărui obiective sunt – și trebuie să rămână, din perspectiva României – în principal economice, iar România are în acest sens o abordare pragmatică și aplicată. Totodată, agenda Summitului a vizat evaluarea stadiului implementării unor proiecte economice asumate anterior în acest format. Având în vedere aceste aspecte, participarea a fost asigurată de către ministrul de resort, respectiv ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului, aceasta fiind, din punctul de vedere al României, adecvată scopului principal al reuniunii, nivelul de participare al țării noastre fiind atent calibrat în funcție de așteptările și obiectivele părții române”, arată Ministerul Afacerilor Externe.

Summit-ul în format 17+1 a fost organizat marți de China, iar președintele Xi Jinping a fost moderatorul discuției online. Țări precum Polonia, Ungaria și Cehia au fost reprezentate la nivel de președinte sau prim-ministru.

Mai mult, MAE arată că din cauza anunțării summit-ului cu doar o lună în avans, nu a fost suficient timp pentru ”armonizarea agendelor astfel încât să fie posibilă o participare la un nivel mai înalt”.

Celelalte state care au adoptat o strategie similară și au semnalizat astfel că nu vor să intre pe orbita politică a Chinei sunt Bulgaria, Slovenia, Estonia, Letonia și Lituania, potrivit Politico.

”Am fost desemnat de premier să particip la acest eveniment. Au participat premieri și președinți. A fost o decizie politică pentru poziționarea noastră față de China. Participarea mea la eveniment a venit pentru că există o componentă economică. Au fost discuții de principiu”, a declarat ministrul Claudiu Năsui pentru G4Media.ro.

De altfel, participarea ministrului Claudiu Năsui la marele summit organizat de China nu a fost semnalată prin nici un comunicat oficial de presă pe paginile Guvernului sau Ministerului Economiei. În state precum Ungaria sau Polonia, participarea premierului, respectiv a președintelui la summit-ul cu China au fost comunicate intens.

Formatul 17+1 lansat de China în 2012 și materializat printr-un prim summit desfășurat la Budapesta are ca scop creșterea relațiilor politice și economice ale Beijingului în regiunea central și est-europeană și pentru a-şi consolida influenţa asupra unor ţări ca Polonia, Cehia, Ungaria, Serbia sau Grecia, evitând Uniunea Europeană.

Context. Unul dintre obiectivele formatului este proiect ”Belt and Road Initiative”, prin care China împrumută statele cu sumele necesare pentur construirea de infrastructură rutieră. Proiectele respective trebuie ulterior realizate cu companii chineze, cu bani împrumutați din China.

România a adoptat în mandatul președintelui Iohannis o atitudine rece față de China, mai cu seamă după semnarea la Washington a unui memorandum cu ex-președintele Donald Trump prin care Bucureștiul se angajează să își construiască rețeaua 5G cu parteneri din NATO.

Un proiect de lege în acest sens al guvernului Orban, încă discutat în guvern, a fost atacat dur de compania Huawei și de vectorii săi de comunicare din presă.

Mai mult, Guvernul Cîțu a adoptat săptămâna trecută un memorandum, la inițiativa ministrului Transporturilor, Cătălin Drulă, prin care companiile chinze vor putea fi eliminate de la licitațiile pentru infrastructură. Pentru ca această măsură să intre în vigoare e nevoie ca memorandumul să fie dublat de o ordonanță de urgență.

Întâlnirea la nivel înalt dintre Beijing şi state central și est-europene a constituit un proiect de prestigiu pentru China. Cu toate acestea, multe guverne resping acest summit, întorcând spatele şefului statului, Xi Jinping, scria publicația germană Handelsblatt cu o zi înainte de summit. (Foto: Xi Jinping / China Daily)

Citește și:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Comunistul șef ar fi vrut să-i dea onorul toți președinții de stat, al dreaqu.

  2. Hm , ai nostri ca brazii!!
    Auzi colo, prea din scurt ..nu au avut timp Sa-si ARMONIZEZE AGENDELE..ADICA , INTR-O LUNA NU AU GASIT CUM SA FACA SI SA DREAGA PROBLEMELE TARII SI ALE COSMOSULUI, CA SA AJUNGA SI IN CHINA..
    EI CRED CA ASA MERG ACUM LUCRURILE , CA CINE STA LA MASA CU CHINA SIGUR E COMUNIST..
    AGEAMII. ASTA SUNT.
    ASA CA, CU VOIA DVS , GUVERN AL ROMANIEI SI PRESEDINTE(STAI CA AICI E VORBA SI DE SCHII, VEZI DUMNEATA, AM UITAT…), REVIN, DECI , HAI SIK….

  3. Summitul liderilor China-Europa Centrală și de Est (ECE), eveniment derulat în sistem video-conferință și prezidat de președintele Xi Jinping a avut loc acum două zile.
    Așa cum s-a întâmplat de la preluarea guvernării de către forțele politice instalate de Klaus Iohannis, România a promovat o atitudine de sfidare și proastă superioritate în relația cu China. Reprezentarea României, inclusiv la evenimentele dedicate liderilor (așa cum a fost și cel din 9 feb) a fost una lipsită de respect și onorabilitate, fiind din nou în fața unei „cârpituri” de ultim moment. Oricine a putut verifica, inclusiv Ambasada Chinei la București, că agendele publice ale reprezentanților României: președinte, premier, ministru de externe, au fost în acea zi fără subiect. Mai simplu, niciunul nu a avut program.
    Oricum ar fi, atitudinea României la nivel politic, diplomatic și economic în relația cu China este una execrabilă, cu efecte și costuri de care actualei puteri de la București nu-i pasă sub nicio formă! Asta în condițiile în care majoritatea românilor au o atitudine și un sentiment de prietenie față de China, cel puțin ca urmare a relației tradiționale consolidate până în 1990.
    În aceste condiții suntem în fața unei ecuații de gradul unu, cu o singură necunoscută (deoamdată): cât de mult va putea regimul Iohannis, protejat de UE și SUA, distruge ireversibil în relația României cu China.

  4. Faptul că producătorii germani de mașini se bazează din ce în ce mai mult pe piața chineză pentru a-și spori vânzările de mașini nu este o surpriză. În ultimii ani, creșterea vânzărilor de mașini ale producătorilor de automobile germani din China a depășit continuu pe cea a celorlalte piețe.
    În 2020, China a reprezentat 38% din vânzările de autoturisme la nivel mondial ale celor mai mari producători de automobile Volkswagen, BMW și Daimler din Germania, potrivit unui studiu realizat de Centrul German pentru Cercetări Automobile (CAR).

    http://www.xinhuanet.com/english/2021-02/11/c_139736216.htm

  5. Ce spun liderii din ţările din Europa Centrală şi de Est (CEEC) cu privire la summit-ul și cooperarea China-CEEC.
    – Andrzej Duda, președintele Poloniei
    – Aleksandar Vucic, președintele Serbiei
    – Viktor Orban, premierul Ungariei
    – Kyriakos Mitsotakis, premierul Greciei
    – Milos Zeman, președintele Cehiei

    https://www.facebook.com/xinhua.romania/photos/a.905798106158825/5011604945578100/

    • Se vede ca lucrezi la Xinhua. Oricum, China e o dictatura mizerabila, asta nu se va schimba, Xi Jinping e dictator pe viata.

    • @vladimir putin

      Da jimpinul lor e dictatator.
      Al nostru insa e …. shi va las pe voi se deducetzi pe baza faptelor sale ce e.
      Altminteri sumitul liderilor est europpeni cu China a avut loc.
      Romania cum era de asteptat nu are in fruntea sa un lider ci un turist care nu vorbeste niciodata de la el din cap shi intrucat nu i-a venit servita …. n-a avut ce sa vorbesca, asta spre deosebire de restul presedintzilor din Europa Centrala shi de Est care sunt shi lideri nu doar viceregi

      Asha a vrut poporul roman asta a visat shi a bisat asta a sperat poporul roman, asta avem.

      Iar cand poporul roman va dori sa faca ceva, ceva altceva, de belit nu il vom beli doar pe el dimpreuna cu ravashitoarea lui shi ai lor bodiguarzi ci shi cu totzi latraii lor gen CTP/Ponta/Tapalaga/Tariceanu (ca s anumesc doar unii din vechea generatzie) care au nu doar au incurajat situatzia actuala ci au facut din cel mai jegos pupincurism o profesiune de credintza.

      Iar solutziile care au mai fost incercate in istoria nostra atunci cand boierimea shi ai sai curteni de scartza scartza pe hartie s-au rupt complet de popor, solutziile zic intotdeuna au mirosit a lacrimi shi sange.

      Doamne ajuta sa nu ma trebuiasca sa le mai aplicam inca odata acestori curteni prosti dreptatea cazacesca (pt detalii tehnice vedetzi prin foc shi sabie de Sinkiewicz)