G4Media.ro

De ce a închis Grecia patru din cele cinci puncte de frontieră…

sursa foto: Pexels

De ce a închis Grecia patru din cele cinci puncte de frontieră terestră cu Bulgaria, provocând așteptări-record pentru turiștii români: o singură vamă are aparatura necesară pentru scandarea formularelor obligatorii

Mii de români pierd ore bune la intrarea cu automobilul sau autocarul în Grecia după ce guvernul elen a decis să lase deschis doar unul dintre cele cinci puncte de frontieră terestră cu Bulgaria. Explicația? Punctul de frontieră Kulata-Promachonas este singurul dotat cu infrastructura tehnică pentru scanarea formularelor obligatorii pentru intrarea în Grecia, potrivit Ministerului Afacerilor Externe, care citează informațiile oficiale comunicate de autoritățile elene.

Reamintim că toți turiștii care vor să intre în Grecia trebuie să completeze un formular prin care oferă informații detaliate despre ședere, astfel încât autoritățile elene să poată gestiona rapid eventualele cazuri de infectare cu Covid-10.

Formularul poate fi găsit aici https://travel.gov.gr/#/

În acest moment, singurul punct de frontieră dintre Bulgaria și Republica Elenă deschis traficului rutier pentru turiștii care intră în Grecia este Kulata-Promachonas. Punctul de frontieră Makaza este deschis doar pentru situații speciale/călătorii esențiale și transporturi cu regim special/prioritar.

În schimb, pentru ieșirea din Grecia sunt deschise și alte puncte de frontieră terestră: Promachonas (Serres) – Kulata (Bulgaria); Nymfeia (Komotini) – Makaza (Bulgaria); Evzoni (Kilkis) – Bogoroditsa (Macedonia de Nord), cu mențiunea că ultimele două puncte de frontieră pot fi închise în orice moment, fără preaviz, potrivit MAE.

MAE amintește că în data de 1 iulie a fost emisă o atenționare de călătorie – https://www.mae.ro/node/51914 – prin care cetățenii români au fost informați asupra limitării accesului pe cale rutieră în Grecia printr-un singur punct de frontieră, respectiv Kulata-Promachonas, precum și asupra faptului că toate persoanele care intră pe teritoriul Republicii Elene (pe cale aeriană, rutieră sau maritimă) sunt obligate să completeze, cu cel puțin 48 de ore înainte de începerea călătoriei, un formular electronic (Passenger Locator Form), prin intermediul căruia să poată fi asigurată evidența electronică a celor care călătoresc în această țară. După completare, solicitanții vor primi pe adresa de e-mail utilizată la completarea formularului un cod unic de confirmare a înregistrării, care trebuie prezentat autorităților de frontieră (în format electronic sau tipărit), în momentul intrării pe teritoriul elen. Formularul este disponibil în limba engleză la adresa https://travel.gov.gr, unde sunt disponibile și condițiile de călătorie valabile pentru această perioadă.

Pentru a evita timpi suplimentari de așteptare la frontieră, este important ca cetățenii români să completeze acest formular anterior deplasării și să obțină în timp util codul de confirmare a înregistrării, care va trebui prezentat la frontieră.

Foto: Pexels / Anders Kristensen

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Mai scandați cu … „scanderul”, țineți-o tot așa !

  2. Nu mai vreau in Grecia, mi-e frica de co-vid.

  3. Codul de inregistrare este livrat pe email in format QR. Poate fi scanat cu telefonul, il poate face orice agent vamal.

    • Tu crezi că agenții vamali diferă de polițiști? Păi mulți nu pot deschide telefonul, de aia mai sunt căutate alea cu butoane…

  4. Mie mi se pare o manipulare de presa grosolana. Primesc informatii pe diverse grupuri de Facebook despre faptul ca punctul de frontiera Makaza este deschis si romanii pot intra in Grecia si pe acolo.
    PNL=PSD doreste sa ne convinga sa ne petrecem concediul in mizeria de la noi din tara.
    Nicio sansa!

  5. Sunt unii care scandează într-una!
    Sa cheme cineva politia sa verifice dacă au aprobare de la Primărie!

  6. N-are nici o legatura cu scannerele!! Oficial, Grecii tre’ sa dea si ei un motiv!
    Am trecut dimineata pe la 2:30 prin Kulata. Au oprit toate masinile (EU si non-EU) pentru test covid (aleatoriu dar obligatoriu). Informatiile din formularele completate online (cu cod QR) au fost copiate manual pentru fiecare persoana in parte, pe un alt formular. Nici un control al documentelor!!! Multi dintre cei care au trecut, probabil nici nu au mai facut testul, pentru ca nu a verificat nimeni, daca intradevar parchezi si vii sa faci testul. Toata procedura s-a intamplat in zona GR, prin vama BG, am trecut ca si cum n-ar fi existat.
    Atat doar ca nu a fost aglomerat. Totul a durat maxim 30 min.
    In rest, romanii tot romani! Conduci 1000+ km , ca sa vii pe plaja cu gentuta ta frigorifica in care ai pus berea de-acasa, apa plata pentru pitzi si rosiile pentru salata!!