G4Media.ro

De ce a început sezonul alergiilor mai devreme în unele țări europene?

Sursa foto: Pixabay

De ce a început sezonul alergiilor mai devreme în unele țări europene?

Temperaturile neobișnuit de ridicate aduc sezonul alergiilor mai devreme în Europa. În ultimii 20 de ani, s-a înregistrat o creștere generală a alergiilor, iar lunile „fără alergeni” sunt tot mai puține. Nasul care curge și mâncărimile ochilor din sezonul alergiilor au început mai devreme decât de obicei în unele țări europene, transmite Euronews.

Cea mai mare parte a Franței prezintă un risc ridicat de alergii la polen în această lună, mai multe persoane suferind de „febra fânului” (rinita alergică) în acest an decât în anii precedenți.

„Întotdeauna a existat polen în această perioadă a anului, dar ceea ce este nou în acest an este că aparent este mult mai mult”, a declarat Dr. Madeleine Epstein, medic specialist în alergii din Paris.

„Are un impact asupra mai multor persoane care sunt destul de deranjate [de alergiile lor]”, a adăugat ea.

Riscul mai mare de alergii se datorează în principal temperaturilor mai ridicate, luna trecută fiind cea mai caldă lună ianuarie înregistrată în Europa de când se fac măsurători.

Creșterea prezenței polenului în aer în Franța a fost ajutată de factori meteorologici recenți.

„Vânturile suflă dinspre sud-vest spre nord-est în acest moment în cea mai mare parte a țării, iar acest lucru face practic ca polenul să călătorească”, a declarat la începutul acestei săptămâni cercetătorul în domeniul fizicii climei Davide Faranda de la Centrul Național Francez pentru Cercetare Științifică (CNRS).

„Se pot deplasa din regiunea sudică, unde florile sunt deja deschise și, prin urmare, polenul este deja în aer, către regiunea nordică, unde… tot polenul nu este încă în aer”, a adăugat el.

Polenul din copaci apare mai devreme

Rețeaua Națională de Supraveghere Aerobiologică (RNSA) din Franța a avertizat săptămâna trecută că a avut loc o creștere deosebită a polenului de alun și arin.

Acest lucru, în plus față de polenul de Cupressaceae (chiparos, ienupăr și cedru), va „crește riscul de alergie la niveluri ridicate”, a adăugat sursa citată, fiind de așteptat ca ploile să reducă nivelul polenului.

Karl-Christian Bergmann, președintele Fundației germane Pollen Information Service, a declarat pentru Euronews că, în ultimii douăzeci de ani, polenul de copac a început mai devreme, în special cel de alun și de mesteacăn.

În special cel de mesteacăn crește și scade în fiecare an, a spus el, dar, în general, tendința este că acesta crește.

Nu este vorba de faptul că există „mai mult polen” în aer, ci mai degrabă de faptul că „aveți un început mai devreme al sezonului”, a spus Bergmann, adăugând că poluarea aerului din orașe poate modifica proteinele din alergeni.

Un studiu polonez publicat anul trecut în revista PLOS One a constatat că mesteacănul din orașele foarte poluate, de exemplu, conținea niveluri mai ridicate ale unui alergen principal. Autorii studiului au recomandat ca arborii alergeni să nu fie plantați în orașele poluate.

Acest lucru înseamnă că aceeași cantitate de polen poate induce mai multe alergii sau mai multe simptome la persoanele din zonele poluate.

În acest an, în Germania, polenul de arin a început la începutul lunii februarie, mai devreme decât de obicei și din cauza temperaturilor ridicate, potrivit lui Matthias Werchan, tot de la Fundația germană Pollen Information Service.

Schimbările climatice au un impact asupra sezonului de alergii

Un raport al guvernului francez publicat în 2014 a avertizat că schimbările climatice ar putea prelungi sezonul de polen, ar putea modifica distribuția geografică a polenului și ar putea crește concentrațiile acestuia în aer. Raportul a subliniat că poluarea atmosferică ar putea influența, de asemenea, polenul și alergiile.

Începutul mai timpuriu al polenului din copaci și prelungirea sezonului de alergii în toamnă înseamnă că sunt mai puține perioade din an fără alergeni.

„Dacă sunteți alergic la arbori și la iarbă și, să spunem, la ambrozie, atunci aveți foarte puțin timp, poate doar 2, 3 sau 4 săptămâni, fără polen în aer”, a spus Bergmann.

„Aceasta este o schimbare în comparație cu, să spunem, acum 20 de ani, când aveam cel puțin trei sau patru luni fără polen în aer.”

Faranda a adăugat că sezonul de alergii se poate opri și relua, deoarece temperaturile ar putea să mai scadă în timpul iernii.

„Faptul că suntem încă în iarnă nu exclude faptul că, la un moment dat, în martie sau chiar din nou în februarie, vom avea vreme mai rece și acest lucru ar putea opri sezonul de alergii, stopa înflorirea multor specii, iar acest lucru va crea o pauză în sezonul de alergii, care poate apoi să reînceapă”, a spus el.

„Se așteaptă ca acest lucru să evolueze în timp odată cu creșterea emisiilor de CO2 și schimbările climatice”, a spus el.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...