G4Media.ro

Daniel Funeriu: Cât de ingrată e munca unui profesor care se chinuie…

Foto: Facebook.com

Daniel Funeriu: Cât de ingrată e munca unui profesor care se chinuie să predea cât mai bine, dar părinții nu își îndrumă copilul către învățare?

“Rețineți: niciun sistem, niciun manual, niciun 6% și nicio tablă inteligentă nu pot suplini părinți idioți care-și lasă copiii 5 ore în fața televizorului lobotomizant și nici lenea elevului care nu învață”, susține fostul ministru al Educației Daniel Funeriu. Într-un text publicat pe pagina sa de Facebook, acesta afirmă că “se instalează insidios în societate ideea că eșecul școlar al elevilor e vina ‘sistemului-manualelor-profesorilor-miniștrilor-nuseinvestește6%’ și, în genere, e vina a orice altceva în afară de prostia părinților și lenea elevilor”.

“Voi vă dați seama cât de ingrată e munca unui profesor care se chinuie să predea cât mai bine, dar părinții nu își îndrumă copilul către unica sa sarcină, învățarea? Vă dați seama de drama personală a unui profesor care, după toate eforturile și bunătatea arătate la clasă, vede părinți care nu-și dau copiii la școală sau vin să îl certe pe profesor pentru că, de fapt, odrasla nu a învățat?”, scrie fostul ministru.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

21 comentarii

  1. Perfect adevărat! E imposibil să instruiești și să transmiți valori culturale și etice când copilul provine dintr-o asemenea familie. Copii care ascultă manele pauză de pauză, care nu au intrat într-o librărie vreodată, care nu au acasă nicio carte, cărora nu li s-a citit o poveste când erau mici, ale căror repere de viață sunt Becali, Guță și Salam, ale căror valori morale supreme sunt banii, mașinile și hainele de firma x… Profesorul e cu adevărat dezarmat în fața acestei realități.

    • Daca statul ar investi mai mult in scoli profesionale, pana la 6 procente din PIB sa zicem, atunci si copiii la care se refera Funeriu ar invata macar sa scrie si sa citeasca pe langa meserie.
      Actualmente insa avem copii prea prosti, parinti idioti si profesori care fac covid.

    • @Stancuta
      Investiții in școlile profesionale ar fi utile, dar deja cauza e pierdută. De ani de zile îi băgăm pe toți la licee teoretice, ca și când meseria e o rușine. Dar problema apare din gimnaziu, unde nu există alternativa profesională. Poți să ai școli ultradotate, profesorii cei mai buni, la ce ajută asta când materialul cu care lucrezi e prost? Când ajung la liceu deja sunt (de)formați, analfabeți funcțional.

    • @A.
      Din pacate, nu stiu cum se face, dar pentru multa lume munca este o umilinta, o rusine. Pentru (prea) multi e jenant sa recunoasca in fata semenilor ca bunastarea lor, atata cat e, se datoreaza muncii, fie e munca manuala sau cu mintea.
      Esti admirat daca castigi multi bani fara efort (de exemplu o munca bine platita la stat fara raspundere… dar trebuie sa te descurci ca s-o obtii) dar nu si daca castigi +/- la fel, fie cu sudoarea corpului, fie cu sudoarea fruntii – asta din urma e cel mai de neinteles pentru majoritatea oamenilor: daca chiar esti destept cum de n-ai gasit o smecherie mai buna sa castigi bani decat sa-ti bati capul zi si noapte pentru ceva care nu se poate cantari!?

  2. daca in școală ai profesori cu un standard ridicat, indirect nu iti permiteți tu ca elev să stai 5 ore la tv sau tableta . asa ca nu căutați vina in părinții care, chipurile, nu susțin continuitatea ; școală-casa.

    • Pentru nu este adevarat! Ba este f.adevarat, arata indolenta parintilor in a controla la teme si a merge o data pe luna la scoala. Elevii de azi isi permit orice, nu isi mai respecta nici parintii in multe cazuri, daramite profesorii oricat de buni ar fii ei. Am trait intamplarea cand un mucos de copil de 5 ani a aruncat ambalajul unui dulce in apa cu lotusi din Parcul Circului. A sarit mama acestui baiat in sus, cum imi permit sa fac observatie progeniturii!

  3. ,,……..nicio tablă inteligentă nu pot suplini părinți idioți …….”
    Cum isi permite o cioara ca Funeriu sa insulte parintii din Romania ?

    • „o cioara ca Funeriu”? I-auzi, te simti lezat? Nu e o insulta e o realitate. Cel putin 75% din partintii din RO sint in situatia descrisa de el. Le iau copiilor telefon / tablete / TV si acolo s-a incheiat educatia. 6-8 ore pe zi nu au treaba cu copiii, acestia intra in lumea lor si apoi dau vina pe profesori ca odraslele sint semi-retardate.

    • Numai pe cei idioți. Și-s mulți, din păcate…

    • Ma panaram o cite clas3e ai sa vorbesti de singurul ministru al educatiei?

  4. Numai pe cei idioți. Și-s mulți, din păcate…

  5. Cita , posibila, frustrare trebuie sa inmagazineze cineva, in propria intelegere ,ca sa poata spune o astfel de bazaconie .Nu exista – parinte in aceasta lume care sa nu doreasca tot binele posibil si imposibil pentru copii lui .Pina la urma asta este menirea unui profesor adevarat , sa poata sa aduca de partea invataturii pe toti elevii ce ii are la clasa . Profesorul nu este un – papagal – ce repeta propria lectie invatata sau memorata dea lungul timpului , el este un educator , un formator de caractere . O astfel de aberatie ce arata parintele – ca si vinovat ,nu am mai auzit . Prostia parintilor si lenea copiilor , aceste cuvinte trec dincolo de orisice inchipuire , nici scuzele cele mai obligatorii in astfel de situatii nu pot repara raul facut . Auzi tu : lenea copiilor si prostia parintilor , asta da zicere . Dar poate cele scrise sunt neadevarate sau scoase din vreun context ?Desigur ca ne dam seama de nonoportunitatea acestor ziceri .

    • „Nu exista – parinte in aceasta lume care sa nu doreasca tot binele posibil si imposibil pentru copii lui”
      poate doar aia care-si vand copii pe cateva sticle de rachie…
      dar desigur nu avem voie sa vorbim de „Prostia parintilor si lenea copiilor ” si nici de incompetenta, mizeria morala si lipsa de repera a celor mai multi „dascali” .

    • O profesoara de lb. româna, ce lucra la liceul unde-si dadeau toti stabii odraslele (anii ’70) mi-a relatat reactia unui parinte sus-pus, dupa ce profesorul de istorie i-a scris ca e presat sa schimbe nota feciorului care primise 4 („ma, tu nu întelegi cine-i tatal lui?”). Parintele a venit la liceu si, într-o pauza, si-a batut fiul cu cureaua la fund, în cancelarie, apoi a spus profesorilor prezenti „acum cred ca ati înteles ce vreau de la copilul meu”. Era stab, dar n-a considerat ca profesorul e de vina. Tu, mosh „valeeeeu”, cum ai facut cu copilul tau?

    • stii povestea cu ursul pacalit de vulpe , asa si tu .

  6. Si cand te gândești ca individul asta ciudat caruia ii soptea o doamna secretar de stat ce sa răspundă in fata reporterilor da vina pe părinți. Uite sa iti dau exemplul meu personal domnule Funeriu. Am un copil in clasa a-IV-a cu care duc multa lupta de convingere sa nu stea non-stop pe telefon, tableta. Nu o pot supraveghea tot timpul, ca sa vezi trebuie sa ma duc si la munca destul de multe ore din zi. Iar Guvernul care imi obliga copilul la școală on line imi subminează toate eforturile.

  7. Opinia mea este ca omul acesta are dreptate . O singura adaugire am de facut ; sistemul de invatamint sa ii invete pe elevi cum ii fura si ii mint institutiile statului .

  8. Educatia – ma refer la partea aia care inseamna invatamant pentru ca multi cred ca numai asta e – are nevoie neaparat de vointa/ dorinta ambelor parti ca sa reuseasca.
    Nu poti avea educatie, invatare, cu profesori care nu au dorinta de a-si invata elevii, in sensul de a-si dori sa le transmita cunostintele elevilor, nu doar sa repete in fata lor niste texte care nici pentru ei nu reprezinta nimic altceva decat un exercitiu de memorie, dar nici cu elevi care nu-si doresc sa invete. Probabil si datorita acelor parinti pe care e suparat Funeriu.
    E o vorba cam asa: e nevoie de doi pentru un tango.

  9. Cel mai frustrant este cand ai colegi profesori de romana care se uita urat la tine ca citesti o carte in pauza sau in ora libera, care spun ca atata sunt de ocupati ca nu au mai citit o carte de 2 ani etc. Sau cand se uita directorul urat la tine ca faci ora de meditatii la scoala si le arati parintilor ca se poate lua 9 la capacitate si numai cu munca din clasa, fara meditatii particulare.
    Dupa toate astea, iti dai demisia si nu mai vrei sa auzi de un invatamant cu mentalitate de ev mediu.

    • Din experienta mea de peste 25 ani în invatamant: cu copii interesati din familii responsabile, am obținut premii la faza județeană a olimpiadei, an de an, cu doar ce am predat la clasa + 1-2 ore suplimentare…..
      Dar rețineți condițiile expuse mai sus!
      Ps: Nu sunt un profesor de excepție!

  10. Iar pentru care nu înțeleg sau…. se fac ca nu inteleg: copilul care e obișnuit sa asculte manele zi de zi…. poate fi făcut de profesor, într-o ora pe săptămână, sa ii placa bach?! Dai copilului acasă acadele, dar învață-l la școală ca mierea e un dulce sănătos!…… Offff! Nu e greu, e chiar imposibil!
    Schimbând registrul pentru a pricepe toti:
    dacă se îmbolnăvește copilul și e dus la un medic, iar acesta pune diagnostic corect și prescrie tratament bun + regim, dar părintele, acasă, nu se preocupa sa administreze acel tratament și regim… ce se alege de acel copil?!