G4Media.ro

Dacian Cioloș: Fără o predictibilitate privind revenirea în școli, suspendarea cursurilor „față…

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Dacian Cioloș: Fără o predictibilitate privind revenirea în școli, suspendarea cursurilor „față în față” nu este suficientă

Copreşedintele USR PLUS, Dacian Cioloş, consideră că suspendarea activităţii fizice în şcoli nu este suficientă, fără o predictibilitate şi fără măsuri sanitare adaptate activităţii şcolare în vederea reluării în siguranţă a cursurilor „faţă în faţă”:

„Decizia pe care a luat-o Guvernul de a închide activitatea şcolară prin prezenţă fizică are sens, din punctul nostru de vedere, doar în măsura în care este însoţită de o viziune legată de condiţiile în care să se poate reveni la prezenţa fizică în şcoli. (…) Fără predictibilitate, măsura nu este suficientă. Guvernul nu trebuie să fie doar un purtător de cuvânt al experţilor din sănătate (..) trebuie să aibă empatie, să-i înţeleagă pe părinţi, pe elevi, să le ofere un minim de predictibilitate. Din punctul nostru de vedere minimul de predictibilitate înseamnă dotarea şcolilor cu tehnica necesară, acces la internet, (…) un protocol sanitar adaptat activităţii şcolare care să permită reluarea activităţii fizice. Doar în condiţiile în care avem predictibilitate, putem spune că măsura este justificată, nu doar din punct de vedere sanitar, ci şi din punct de vedere al interesului copilului şi al sistemului de educaţie”, a afirmat Cioloş, duminică, într-o conferinţă de presă.

Cioloş a mai spus că testarea SARS-CoV-2 trebuie să vizeze, în primul rând, personalul medical şi apoi pe cel din sistemul educaţional.

Potrivit copreşedintelui USR PLUS, celelalte state ale UE, confruntate la fel ca şi România cu o creştere semnificativă a cazurilor de răspândire a virusului în ultimele săptămâni, „au decis foarte multe restricţii, dar (…) şcolile au rămas deschise chiar dacă s-au închis alte activităţi”.

„Dacă în domeniul economic poţi să îţi mai amâni, evident cu costuri, anumite activităţi, în educaţie timpul pierdut pentru un copil cu greu mai poate fi recuperat. (…) În educaţie avem consecinţe ireversibile. (…) În România, trecerea şcolii de la prezenţa fizică în online în bloc ar trebui să ţină cont de realitatea pe care o avem în teren. Din cifrele pe care le avem, există peste 700.000 de elevi din comunităţi dezavantajate, care nu au acces la echipamente, la internet. (…) În condiţiile în care trecem brutal în sistemul de educaţie online fără să asigurăm acestor copii condiţiile online, înseamnă că pe termen mediu vom accentua şi mai mult abandonul şcolar, exact în mediile defavorizate. (…) Cu toate acestea, înţelegem că s-au luat aceste decizii radicale pentru că în condiţiile date nu există alternativă pe termen scurt. Sănătatea este cea mai importantă pentru orice om, dar după sănătate cel mai important, bunul cel mai de preţ este educaţia”, a adăugat Ciolos, potrivit Agerpres.

El a spus că USR PLUS „aşteaptă, din partea Guvernului, să spună ce are de gând să facă, pentru ca treptat să avem prezenţă fizică la şcoli, acolo unde acest lucru este posibil”.

„Alianţa USR PLUS poate să sprijine o astfel de măsură doar în condiţiile în care există o viziune despre ceea ce trebuie făcut în perioada următoare. Să creăm în zonele defavorizate condiţiile pentru ca dascălii şi copiii să se întoarcă în siguranţă, cât mai repede, la activitatea fizică”, a menţionat Cioloş.

Sursa Foto: InquamPhotos/George Călin

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. Cum să ceri predictibilitate unui guvern PNL sau USL ?!

 2. Avand in vedere capacitatile actualului ministru, eu Stancuta fac un apel la USR pentru aceasta viziune in Educatie.
  Fratele vostru va ofera acest vehicul electoral.

  • Elevii n-au ce bibliotecă de carte românească să acceseze cu tabletele în plictisul pandemiei. Dl Cioloş şi alţi europarlamentari USR PLUS ar trebui să ceară de la UE ajutoare IT pentru Biblioteca Digitală a Bucureştilor, să nu mai dea mereu liceenilor mesajul: System is overloaded.

 3. Numai politruci de 2 bani.Unul mai prost decât altul.Predictibilitate in vremea pandemiei

  • Pentru ca nu ni s-a propus niciodata. Legenda asta cu “noi le-am propus dar nu au vrut sa-si asume” e doar de ochii lumii si nu are corespondent in realitate. Niciodata USR si/sau PLUS nu au fost invitati la guvernare de PNL, nici prima data, nici dupa motiunea de cenzura care a reinstalat tot un guvern PLN.

 4. Piticul porno marele prim ministru cu 0 rezultate într un an, du te n zda mă thii la vulpea

 5. Ca de obicei, Ciolos vorbeste neintrbat.

 6. Da! Guvernantii astia incompetenti nu par sa stie incotro se indreapta virusul, dar Ciolos stie.

 7. Ştim de la alte epidemii că virusul a fost mai mult sau mai puţin învins când între 60% sau 70% din populaţie a avut imunitate, fie pentru că (oamenii) s-au vindecat, fie pentru că au fost vaccinaţi. Atunci pot fi ridicate toate restricţiile. Până atunci trebuie să trăim cu unele restricţii impuse de virus”, a explicat Merkel, conform Agerpres. Cancelarul german nu a indicat niciun orizont de timp cu privire la ridicarea restricţiilor, dar şi-a exprimat speranţa că în curând primele vaccinuri vor fi autorizate.

  Deci Merkeloaia nu stie cand se termina epidemia. Cu alte cuvinte, PPE este un partid de incompetenti de la un capa la altul al Europei. Sa lase LREM – Apanova sa rezolve situatia daca nu se pricep.