G4Media.ro

Curtea Supremă pierde judecători prin pensionare la vârsta la care se consideră…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Curtea Supremă pierde judecători prin pensionare la vârsta la care se consideră că abia dobândeşti înţelepciune, avertizează președinta instituției

Preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Corina Corbu, a declarat miercuri că judecătorii acestei instanţe se pensionează la o vârstă la care pe plan mondial se consideră că abia dobândeşti înţelepciune şi raţionament juridic.

„Calitatea de judecător la Înalta Curte nu este o poziţie comodă. Încărcătura psiho-emoţională, necesitatea păstrării în permanenţă a celui mai înalt nivel de pregătire profesională, acceptarea posibilităţii exprimării unei poziţii critice, uneori vehemente, în spaţiul public, sunt inerente acestei înalte demnităţi. Aş dori să fac o menţiune specială cu referire la activitatea judecătorilor care s-au pensionat în anul 2020 şi la începutul acestui an. Au fost mulţi. Le vom simţi lipsa. Deşi ne bucurăm pentru că intră într-o perioadă mai liniştită a vieţii lor, problema pensionării judecătorilor Instanţei supreme rămâne pentru mine un motiv de tristeţe, întrucât pierdem mult prea devreme contribuţia unor oameni extrem de valoroşi. Înalta Curte pierde judecători prin pensionare la vârsta la care, pe plan mondial, se consideră că abia dobândeşti înţelepciune şi raţionamentul juridic, care sunt necesare pentru a judeca în ultimă instanţă în cadrul unei jurisdicţii supreme”, a declarat Corina Corbu, cu ocazia prezentării raportului de activitate pe anul 2020, unde a participat şi preşedintele Klaus Iohannis.

Declaraţia vine în contextul în care, în ultima vreme, există un val de pensionări în magistratură, inclusiv în rândul judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Foto: Judecătoarea Corina Corbu, președinta ÎCCJ. Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. Daca nu le-ar mai da pensia speciala poate multi ar ramane Avocati sa ne apere interesele (contra cost) desigur.
    Dar ei prefera sa ia bani usor – fara munca.

  2. Păi oare de ce pleacă acei oameni tocmai la această vârstă deși în mod extrem de evident au ales profesia asta din pasiune și nu pentru pensiile babane pe care le primesc? Oare cine se supără când aude că rămâne fără zecile de mii de lei pe lună sau că trebuie să muncească zece ani în plus ca orice muritor de rând din țara asta? Dar să plângem sistemului de milă zic.

  3. Oricum nu făceau nimic pentru ţară. S-au făcut judecători pentru bani, nu pentru a face dreptate.

    • Daca nu-i oferi judecatorului conditii nu lucreaza cu placere. Banii, se pare, sunt singura placere in Romania

    • * tu ai vazut cate sute de milioane de EURO se deruleaza prin POCA, de la UE?
      aia sunt bani castigati usor. faci o firma de consultanta si ai tai sunt daca esti prieten cu cine trebuie

  4. Doamna președinta afirma ceva foarte grav și totuși bine-știut. Sistemul românesc al magistraturii cu judecători la 22-23 de ani și pensionari la vârsta la care abia dobândesc experiența de viața necesară e cu susul in jos. Ca și sentințele date in marea majoritate. Oare ce ii împiedica pe factorii interesați sa selecteze altfel magistrații, inclusiv de la sa zicem 35 de ani in sus? Ne facem ca nu vedem de ce marile dosare sunt îngropate: pentru ca justiția e făcută de copii necopți și de lupi bătrâni inraiti. Aia maturi și buni ies la pensie storși prea devreme.

  5. Magistrații ar trebui să se pensioneze după 8o de ani. Dar cu o pensie nesimțită mai mare ca salariul, de ce să nu se pensioneze și să intre în avocatură sau în politică ? Că ban la ban trage iar magistrații sunt ahtiați după bani mai mult decât după dreptate.

  6. E un mit, ai fost bou cind erai tinar, e foarte probabil sa fii bou si la batrinete.

  7. Nu stiu daca am gasit legea curenta, dar in legea din 2004 e prevazuta varsta la care magistratii se pot pensiona, cu precizarea ca ei pot ramane in functii pana la 70 ani.

    Daca ei aleg sa se pensioneze imediat ce au dreptul, doar pt a cumula pensia cu alte venituri, cred ca mai degraba e cazul sa va uitati la calitatea umana, d-na Corbu, inainte de a arata cu degetul in alta parte.

  8. sa fiu sincer cei care etic nu indeplinesc conditia ar trebui de asemenea investigati si sa plateasca la cel mai mic semn de coruptie sau neprofesionalism

  9. Intelepciunea este atributul senectutii .
    Judecatorii trebuie sa aibe cel putin 50 de ani . Chiar si in conditiile acestea de virsta cetatenii nu pot avea garantia ca acel judecator va emite sentinte morale si legale .
    Pensionarile ( in magistratura sau in alt domeniu ) nu reprezinta altceva decit fuga de responsabilitate .

  10. A vorbit o plagiatore, tovarasa Corbu! Pensii speciale pentru corupti si hotii din Justitie!

  11. Pai nu a vrut Dragnea si camarila sa juridica (Ciordache si S.Nicolae) sa-i mituiasca scotindu-i din sistem la virste tinere? Iar ei s-au repeziyt cu toti la bani, adica la pensiile speciale uriase???