G4Media.ro

Curtea de Apel București a respins cererea de extrădare a ziaristului turc…

Curtea de Apel București a respins cererea de extrădare a ziaristului turc Kamil Demirkaya

UPDATE: Un judecător de la Curtea de Apel Bucureşti a respins, vineri, cererea autorităţilor turce de extrădare a jurnalistului Kamil Demirkaya de la publicaţia Zaman România, transmite Agerpres. Decizia a fost luată după aproximativ un sfert de oră de deliberări, având în vedere că şi Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti se opune extrădării jurnalistului.

Solicitarea autorităţilor turce de extrădare a ziaristului Kamil Demirkaya a fost vineri după ce la termenul din 6 decembrie, cauza fost amânată pentru „pregătirea apărării în raport de cererea de extrădare”. Demirkaya a adeclarat că nu doreşte să fie extrădat şi că a cerut azil politic în România, transmite News.ro.

„Nu doresc să fiu trimis în Turcia. Justiţia nu funcţionează. Cadrele didactice şi jurnaliştii sunt o ţintă pentru autorităţile de acolo. În momentul de faţă, conform statisticilor, din 326 de ziarişti încarceraţi la nivel global, aproximativ 170 sunt reţinuţi în Turcia. (…) Mă opun extrădării. Motivul pentru care mă opun extrădării este că Justiţia nu funcţionează corect în Turcia. Există tortură. (…) Foarte mulţi ziarişti de la sediul central Zaman din Istanbul au fost trimişi la închisoare, precum şi rude de-ale mele”, afirma el atunci.

De asemenea, a susţinut că acuzaţiile oficiale se referă la faptul că a avut conturi şi bani într-o bancă ce a fost înfiinţată legal în Turcia şi la faptul că, în calitate de cadru didactic şi manager al unor şcoli considerate ca aparţinând „reţelei Gulen”, a avut instalată pe telefon o aplicaţie, care în 2015, a fost închisă la nivel global şi nu mai există.

Guvernul turc îl acuză pe clericul Fetulah Gulen, refugiat în Statele Unite, că se află la conducerea unei organizaţii teroriste care se află în spatele tentativei de lovitură de stat din 15 iulie 2016.

O instanţă din Turcia a dispus, în luna noiembrie, condamnarea la închisoare pe viaţă a 74 de persoane, inclusiv soldaţi, pentru rolul lor într-o tentativă de lovitură de stat, potrivit agenţiei de presă turce de stat Anadolu, citată de Rador.

Europarlamentarul Monica Macovei a declarat că România s-a angajat să respecte mai multe convenții internaționale în privința extrădării și că niciun stat membru nu a acceptat ”extrădări cerute de regimul dictatorial al lui Erdogan”, referindu-se la cererea de extrădare a jurnalistului turc, Kamil Demirkaya.

Ziaristul Kamil Demirkaya, angajat al publicaţiei Zaman România, a fost reţinut în 5 decembrie, în baza unui mandat de extrădare emis la ordinul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, potrivit informaţiei publicate pe site-ul zamanromania.ro. El a fost însă eliberat după ce a fost audiat de autorităţile judiciare române.

Demirkaya se află de doi ani în România, unde lucrează pentru Zaman România, având un permis de şedere temporară.

În luna noiembrie 2018, el şi-a depus actele pentru prelungirea permisului de şedere, documentele aflându-se în curs de procesare.

Ziaristul turc locuieşte în Bucureşti împreună cu soţia şi fiul său în vârstă de 10 ani.

(Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Am rasuflat usurat. Exista speranta in Romania si UE in general, si prin asta, exista poate speranta si pentru Turcia pe viitor.

    • Eu nu sunt aşa uşurat. Cred că e un caz izolat rezolvat corect numai la presiuni externe europene.

    • @2087. De ce nu te duci tu in Turcia in locul ziaristului? La un momentdat, pe dictatori, nu mai intereseaza daca esti vinovat sau nu ca sa putrezesti in puscarie. Pentru ei conteaza puterea exemplului. Asa ca, numele tau nu conteaza,…esti doar un numar…fii dragut si du-te acolo..doar ai incredere in justetea actelor lui Erdogan.
      te asiguram ca nu va face nimeni presiune ca sa nu te duci acolo.

    • @amok
      Nu are sens ce spui. Du-te la psihiatru.

    • @Amok & @2087: cred ca colegul amok a citit doar prima parte „eu nu sunt asa usurat” si a crezut ca ti-ai fi dorit sa fie extradat. Nu va certati ca aveti aceeasi parere.

  2. MUIEERDOGAN MUIEPUTIN MUIEDRAGNEA MUIEDRAGHICI

  3. Solutia a fost data din considerente politice !
    In anul 2003 am asistat un student senegalez care a prezentat instantei un act redactat in lb engleza de catre ambasada Marii Britanii din Ro in care se facea vorbire de o serie de documente ale unor institutii publice din Senegal din care reiesea ca petentul urmeaza sa fie cercetat in tara lui de origine de niste bazaconii, din care rezulta ca intreaga sa familie mama, tata si 7 frati si surori erau incarcerati in urma unui proces fulger (asa reiesea din date)si culmea cererea a fost admisa. Recursul s-a pierdut.
    In cazul ziaristului turc, nu a fost nevoie de nicio proba si totul a fost bine ! Ma bucur pt el, dar vreau sa spun ca in aceasta materie nu e cazul sa fie laudat judecatorul !

    PS. Numai un cretin ar fi putut admite cererea !

  4. S-a intamplat cevan ori procesul n-a cazut pe copletele lui Dragnea.