G4Media.ro

Cum vrea un ucrainean să ajute la reconstrucția zonelor distruse de război…

sursa: g4media

Cum vrea un ucrainean să ajute la reconstrucția zonelor distruse de război cu o afacere deschisă în România

-Două porții de Kinkali, o porție de Mantî și o porție de Pilmeni prăjiți, asta ați spus, da? Cam în 45 de minute, vă mulțumim!

Bărbatul care preia comanda de felurite mâncăruri cu nume ciudate se numește Vasili Mihalko, are 26 de ani și e ucrainean. A intrat în România pe 28 februarie, în prima zi a invaziei ruse, iar de câteva luni s-a stabilit la Cluj, unde și-a deschis un serviciu de livrări de mâncăruri tradiționale din țara sa.

Suntem la restaurantul Ucraina Food.

Tânărul a fugit din calea războiului, fiindcă soția sa, Elena, era în ultima lună de sarcină atunci când a început nenorocirea.

„Nu puteam să plec la război și s-o las singură. Ce făcea ea cu copilul? Iar eu nici armata nu am făcut-o. Nu că mi-era frică, dar nu puteam să-mi părăsesc familia, copilul nenăscut”, spune bărbatul pentru g4media.ro.

De altfel, fiul său botezat tot Vasili, s-a născut trei săptămâni mai târziu la maternitatea Spitalului Județean din Baia-Mare.

„România ne-a primit și a avut grijă de noi, de familia mea”, adaugă el.

Cu doar câțiva bani la ei și fără să știe cât timp vor fi nevoiți să stea departe de casă, Vasili s-a gândit să deschidă o afacere în România.

„Soția născuse, aveam ceva bani, dar se duceau, eram foarte stresați. Nu știam încotro s-o apucăm, cum vom trăi, ce vom face. Am discutat cu un prieten român și-am zis să încercăm asta. În plus, voiam să oferim locuri de muncă și refugiaților”.

După câteva săptămâni petrecute în Sighet și Baia-Mare, bărbatul s-a orientat către Cluj. A căutat un spațiu de închiriat, apoi personal, iar de două luni Ucraina Food a început să livreze mâncare tradițională în tot orașul.

„Aveam ceva similar în Ucraina, o firmă care făcea livrări din acestea. Culmea, să știți, peste 90% din comenzi sunt făcute de români. O mare surpriză. Aici este deja o comunitate de ucraineni, dar clujenii comandă cu precădere mâncarea noastră”

Aici lucrează și trei doamne la bucătărie, toate din Ucraina, din zona Transcarpatia, din apropierea graniței: Maria (60 de ani), Maria (45) și Ileana (40). Ele gătesc zi de zi. Locuiesc într-un apartament închiriat de Vasili și sunt singure în Cluj, fugite de acasă tot în primele zile de război.

„Să știți, eu am vorbit cu foarte mulți ucraineni de când a început această invazie. Sunt foarte mulți care au plecat în Polonia, în Germania, alții în Ungaria, alții mai departe, cât mai departe, dar cum au fost tratați în România nu au fost nicăieri. Nu spun eu asta, ci cei care au fost aici și-au plecat în alte părți și-au văzut diferența. Românii sunt incredibili. Dintre toate țările care au primit refugiați, vă spun eu sută la sută că cel mai bine s-au simțit aici, la voi. Aici lumea e caldă, au sărit toți în ajutor, să vedeți cum e și la vamă unde sunt voluntari care ajută. Este ceva incredibil. Noi avem și avantajul de a cunoaște limba, că se vorbește româna la noi.”

De la deschidere, Vasili a lucrat și lucrează cu conaționali. Vrea să-i ajute pe cei care nu au reușit să își găsească locuri de muncă. Continuă să facă angajări, spune, dar nu rămâne rupt de țara natală.  În viitor va încerca să ajute la reconstrucția unor zone devastate de război.

„Atât cât putem, dar facem asta. Fiecare trebuie să se implice, fiindcă doar așa putem reconstrui Ucraina după ce se termină acest război odios. E important ca afacerea să crească. Eu angajez și cu plata la oră, fiecare lucrează cât poate. Dacă ești refugiat stabilit în Cluj, integrat, cu copilul la grădiniță, poți pe program normal, dar vedeți dumneavoastră, lucrurile nu sunt atât de simple. Sunt mulți care acum merg la diverse cursuri,  sunt femei cu copii care nu au unde să îi lase mereu sau niciodată, astfel că vin și lucrează cât au timp, când pot, cât pot. Angajez, vrem să creștem în continuare afacerea, fiindcă de aici noi vom trimite bani în Mariupol sau Bucha sau în alte zone efectiv distruse. E nevoie de implicarea tuturor, fiindcă noi nu suntem nici America, nici Germania, să avem asemenea resurse. Fiecare ucrainean trebuie să contribuie cumva la reconstrucție. Eu o fac de aici, cu familia mea”, mai spune tânărul.

Cum doriți, mai exact, să ajutați?, l-am întrebat.

– „Noi nu putem face case, de exemplu, dar vom face donații acolo unde e cea mai mare nevoie. Vom trimite bani în zonele cele mai afectate, acolo unde pare că nu mai există nimic. Dar să știți că doar dacă îți pierzi speranța, ai pierdut tot. Așa, chiar dacă vă uitați și vedeți doar niște ruine, de-acolo, dintre ele, dintre ruine, se va reconstrui țara noastră”, explică.

Comenzile continuă să sosească la Ucraina Food. Din nou sună un român, care vrea două porții de Mantî.

Mantî se servesc acoperite cu unt, smantână, sos de ceapă sau sos de usturoi.De asemenea, este esențial ca să nu se taie, sau să se muște din ele. Se consideră că trebuie să mănânci un mantâ întreg pentru ca sucul cărnii din interior să nu fie pierdut, iar astfel să se simtă aroma nealterată. Ca topping se folosește mult piper, pătrunjel sau coriandru. De asmenea se poate folosi și praf de chilli, spun bucătăresele.

În două luni afacerea cu mâncare  a început să funcționeze rezonabil, dar e doar începutul, adaugă Vasili.

„Noi nu suntem oameni bogați, ci vrem doar să ajutăm și refugiații și să ajutăm țara noastră. De aici, din România voastră care ne-a devenit casă. Temporară? Nu cred. Am obținut permise de ședere, certificatul de naștere al copilului, noi suntem acum aici. Viitorul nostru este aici. Și de aici vom ajuta Ucraina.”

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

21 comentarii

  1. „Mantî este o mîncare tradițională din Asia Centrală, Mongolia, Turcia, Coreea. ș.a. La aspect se aseamănă mult cu pelimeni rusești, dar umplutura puțin este diferită. Deasemenea, se consideră că Mantî este mîncarea națională a cîtorva etnii din Siberia. ” – bunica.md

    • Asa o sa gasesti si daca bagi pe google „sarmale”, „mici” si multe altele. Aproape toate retetele au o raspandire geografica mult mai mare decat se asteapta lumea. Cu toate astea, specificul zonei poate face din „o reteta”, o suta de retete.

  2. Felicitari ucraineanului ca si-a deschis afacerea atat de repede, felicitari clujenilor care l-au ajutat! Cu siguranta vor fi clujeni care sa ii dea cu hate pentru ca ei nu is instare sa evolueze. :))

  3. Daca si-o deschis o afacere nu inseamna ca n-are ceva problema de sanatate sau fizica.

  4. A intrat pentru că știe româna…e din Transcarpatia, deci cel mai probabil are și cetățenie română ( adică UE, ceea ce e foarte important). Cei cu cetățenie română nu pot fi reținuți la graniță

  5. Cu o spaguta la graniță, 2000 de euro.

  6. Sunt exceptii de la regulile cu 18-65. De regula legate de cresterea copiilor. Cine are multi copii sau persoane in intretinere poate sa iasa din tara si sa se refugieze. Nu castiga nimeni sa trimita la razboi un proaspat tatic, iar bebelusul ala sa nu aiba cine sa il creasca.

  7. Cu moaca asta sigur are un handicap serios care il impiedida sa faca armata. Dar e suficient se pare sa faca „afaceri” in Romania !!!

    • Cu comentariul ăsta sigur ai un handicap de percepție sau pur si simplu edti un nenorocit de troll rusofilitic.
      Sclava Rrusia!

  8. Unde erau BraveHeartsii … Daca erati in locul lor, va vindeati mamele sa nu mergeti la Razboi.

  9. Mai postez o data, poate G4 o sa ma lase sa ma exprim ! Trecand peste vizibilul handicap intelectual al domnului ingeras ukrainean – care il impiedica sa „lupte” cu fratiorii lui, mai am o mirare – aici in vest pentru a comercializa mancare preparata e un cosmar – iti trebuie o diploma HORECA, daca nu prin studii de specialitate prin cursuri de seara intre 1 si 3 ani. Apoi e nevoie de o gramada de avize – igiena, incendii etc. Cum doamne iarta-ma in luna august mardeiasul asta ukrainean a ajuns sa vanda de mancare in Romania??? E chiar asa o debandada in tara asta ? Oricine face o mamaliga si o muratura poate sa o comercializeze ? Ca vorbim de mancare preparata/transformata !

    • Nici cenzura G4 nu mai e ce a fost odata.
      Era necesar sa fie publicat trollaju asta ieftin, se pare.
      Nenea asta cu miasme hAuriste in esenta sustine ca ucraineanul cu nevasta si copil mic n-are nici fața nici sapca corespunzatoare si ca atare ar trebui sa fie prins in birocratii autohtone nu sa incerce sa castige un ban cinstit.
      Nota bene – patriotismul poleit cu hAur inseamna xenofobie, carcoteala si doctorat in capra vecinului.

    • @fitil

      Ca intotdeauna, cel.mai prost din curtea scolii. Omu’ a svris niste adevaruri dar tu faci pe chinezul.

    • Romanii au dat anul asta admitere la facultati cu grile si aiureli. ASE a cerut admitantilor ucrainieni sa trimita o compunere despre cat de mult iubesc ASE. Pentru ucrainieni, ASE dadea deja admitere americana.

  10. Nu știu sigur dar dacă citești articolul o sa vezi ca a venit in prima zi a invaziei când probabil nu se instituiseră restricțiile pentru bărbați.

  11. Va dati seama ce vanturi puteam si noi sa dam la lovilutie si am ratat ocazia. Trebuia sa o tinem langa si noi cu Romania in sus Romania in Jos , i stand with Romania etc etc etc pana se strapezeau. Trea sa deschidem malluri Romanesti si pe fiecare colt de cladire din lume sa scriem Romania #1.

  12. Uite cum „are nevasta si copil” devine mai important decat securitatea alimentara si toate regulile de bun simt si legile … In tarisoara asta minuscula in care traiesc de 20 de ani sunt vreo 80000 de compatrihoti de-ai domnului fara sapca. Conform autoritatilor sunt vreo 500 care si-au gasit de lucru. Gurile rele spun ca sunt cei care erau aici la negru de cativa ani si s-au regularizat. In acelasi timp e o criza teribila de mana de lucru tocmai in meseriile necalificate din HORECA si sectorul constructii. Cateva sute de mii de joburi neocupate. Care raman neocupate. E aceeasi teapa ca si cu sirienii care veneau cica sa munceasca si sa acopere deficitul de forta de munca din Occident. Deci daca ar vrea sa castige un ban cinstit energumenul are unde sa munceasca. Sa faca concurenta neloiala intreprinzatorului roman, care si el o avea nevasta si copii, in detrimentul securitatii alimentare a consumatorului vad ca e foarte aplaudat de trollii din Sculeni – ei nu fac parte din cele 2 categorii afectate. Sa vedem ce fac „autoritatile competente” !

  13. Slavă Ukraina. Multe muquie Romania

  14. Sunt clientela secuserista si tocmai m-am intors de la distrari untoldesti cu piticul atomic penalist. Am steaguri ukranaziste pe profilul meu de tiktok si am banii parintilor secuseristi de spart. Cum pot plati?