G4Media.ro

Cum vrea guvernul francez să reformeze sistemul de pensii după grevele care…

epa08046422 French firefighters holds a sign reading 'Macron your firefighters die and you don't care, job at risk' during a demonstration against pension reforms in Marseille, France, 05 December 2019. Unions representing railway and transport workers and many others in the public sector have called for a general strike and demonstration to protest against French government's reform of the pension system. EPA/GUILLAUME HORCAJUELO

Cum vrea guvernul francez să reformeze sistemul de pensii după grevele care de șapte zile au paralizat țara: Anularea regimurilor speciale și sistem universal cu puncte indexate după salarii

Sfârșitul regimurilor speciale, sistem universal cu puncte indexate după salarii, vârsta de echilibru de 64 de ani, schimbare începând cu generația născută în 1975: prim-ministrul, Édouard Philippe, a dezvăluit miercuri în detaliu proiectul de reformă a pensiilor în Franța, în a 7-a zi de grevă care se amplifică, potrivit France 24, preluat de Rador.

Prim-ministrul Édouard Philippe a dezvăluit, miercuri, 11 decembrie, integralitatea reformei pensiilor, după șase zile de grevă, blocaje și manifestații în toată Franța. El a vorbit în fața Consiliului economic, social și de mediu.

Dacă vârsta legală de ieșire la pensie este menținută la 62 de ani, reforma instaurează o vârstă pivot de 64 de ani, cu un sistem de bonus-malus fixat de partenerii sociali.

Guvernul a creat un sistem universal cu puncte, indexate după salarii și nu după inflație. Acest sistem înseamnă sfârșitul celor 42 de regimuri de pensii actuale și în special a regimurilor speciale, cu perioade de tranziție pentru anumite profesii.

Francezii născuți înainte de 1975 “nu vor fi vizați” de reforma pensiilor și generația 2004, cea care va avea 18 ani în 2022, va fi “prima care va intra în sistemul universal” dorit de guvern, a afirmat Édouard Philippe.

Marea majoritate a sindicatelor și-a arătat nemulțumirea. De îndată ce a fost prezentat planul, fronda sindicală a câștigat chiar un adept important: “linia roșie a fost depășită”, a tunat Laurent Berger, secretar general al CFDT, care e totuși singura organizație care susține sistemul universal cu puncte. Instaurarea unei vârste pivot de 64 de ani nu este acceptată.

Proiectul de lege a reformei pensiilor va fi prezentat în consiliul de miniștri pe 22 ianuarie și discutat în Parlament  la sfârșitul lui februarie.

Traducere: Gabriela Sîrbu

Sursa foto: Agerpres / EPA / Guillaume Horcajuelo

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Societatile cu sisteme sociale excesive n-au cum sa reziste la infinit.

  2. Rezista la infinit doar prostia din capul tau.

  3. A mai incercat el si Juppé, in ’95 si am dat cu el de pamant. A retras reforma, dupa 3 saptamani de greva. Acelasi lucru se va intampla si cu imaturul razgaiat, care ne serveste de presedinte.