G4Media.ro

Cum va gestiona noua putere de la Chișinău relația cu Moscova. Amenințări…

Foto: Președinția Republicii Moldova

Cum va gestiona noua putere de la Chișinău relația cu Moscova. Amenințări de la Kremlin

Cu mai bine de un deceniu în urmă, Turcia se conducea după o politică interesantă „zero probleme cu vecinii”. Odată cu instalarea Maiei Sandu la cârma Republicii Moldova, țara pare să fi preluat în linii mari acest concept folosit de căre fostul șef al diplomației turce, Ahmet Davutoğlu, arată o analiză Veridica.ro.

După victoria de la prezidențialele, Maia Sandu a stabilizat și securizat relațiile cu vecinii din proximitate – România și Ucraina. Se ridică întrebarea legitimă dacă a reușit sau nu să stabilizeze și relația complicată a Republicii Moldova cu Rusia, mai ales în noul context de după alegerile parlamentare, câștigate de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), pe care l-a fondat. Este pentru prima dată în istoria de 30 de ani a Republicii Moldova când forțele pro-europene reușesc să concentreze atât de multă putere, iar aceasta gravitează, desigur, în jurul președintei Maia Sandu.

Publicațiile internaționale și chiar și cele din România se grăbesc să elogieze victoriile remarcabile ale dreptei și leadership-ul de la Chișinău. Impresia este că deja că toate problemele grave ale Republicii Moldova sunt gestionate de către noua putere când, în realitate, nici măcar nu a început drumul sinuos al reformelor. Laudele din presă și aprecierile entuziaste ale unor analiști și influenceri de la București și Bruxelles pot avea însă un efect toxic fără proba concretă a schimbărilor survenite pe fondul aplicării reformelor.

Cu alte cuvinte, mai este mult până departe, iar reușita Maiei Sandu și a PAS-ului depinde și de centrul de putere de la Moscova. Rămâne de văzut în ce măsură Rusia va juca „la rupere” cu Republica Moldova. Vor fi obstrucționate sau nu eforturile noii puteri de la Chișinău? Acestea sunt teme esențiale de reflecție pentru viitor, după ce stările de eforie și adulație vor fi trecut, iar gândirea critică, rațională și privirea limpede se vor reașeza la locul lor firesc.

Kremlinul nu are nici cel mai mic interes să vadă Republica Moldova reușind pe calea pro-europeană. Unii încearcă chiar adormirea vigilenței pe tema asta, spunând că miza mare acum pentru Rusia este Ucraina și că Republica Moldova ar fi aruncată în ungherul intereselor Kremlinului în regiune. Nici pe departe. Republica Moldova contează pentru Moscova, iar punctul nevralgic pe care aceasta vrea să-l mențină este Transnistria, acest „forward operating base” adânc implantat în coasta estică a NATO și Uniunea Europeană.

Moscova controlează de facto republica separatistă și va apăsa din nou la nevoie acest „punct de presiune”. Se transmit mesaje alambicate atât de la Tiraspol și Moscova pe dosarul transnistrean, semn că jocurile uzuale pe acest subiect deja au început. (Foto: Președinția Republicii Moldova)

Citește toată analiza pe Veridica.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. „la rupere” – termen specific analizelor politice facute de cei mai buni analisti.

  2. O rezolvare ar fi o bombă la Frunze și una la St. Petersburg