G4Media.ro

Cum se propagă fake-news legate de coronavirus: Teoriile conspirației care au apărut…

Cum se propagă fake-news legate de coronavirus: Teoriile conspirației care au apărut în Occident

Coronavirusul care afectează în prezent mai multe țări de pe glob nu este altceva decât „o răceală comună,” ale cărei efecte letale potențiale sunt exagerate de către mass-media pentru a-l înlătura de la putere pe președintele Donald Trump. Această idee – promovată, printre alții de către prezentatorul de radio american Rush Limbaugh, cunoscut pentru opiniile sale conservatoare – este una dintre cele mai vehiculate teorii ale conspirației apărute în contextul creșterii semnificative a numărului de cazuri de infectări cu coronavirus la nivel mondial.

Ușurința răspândirii știrilor false pe rețelele de socializare media (Twitter, Facebook), eforturile autorităților din diferite țări de a ascunde adevărul (China, Iran), operațiunile masive de dezinformare (Rusia), lipsa de transparență a oficialilor sau incompetența crasă sunt câteva dintre motivele pentru apariția în spațiul public a tot mai multor teorii ale conspirației legate de COVID-19.

Într-una dintre emisiunile sale radiofonice, Limbaugh a afirmat: „Se pare că coronavirusul este folosit ca armă, un alt element care să-l doboare pe Donald Trump… Acum, vreau să vă spun adevărul despre coronavirus… Am dreptate totală în acest sens. Coronavirusul este gripa comună, oameni buni”.

Limbaugh a spus că media cultivă acest virus ca pe o pandemie: „Doamne, Dumnezeule. Dacă vă infectează, sunteți morți… Cred că rata de supraviețuire este de 98%. Nouăzeci și opt la sută dintre persoanele care se îmbolnăvesc supraviețuiesc. Este un virus al sistemului respirator”.

Citând o altă teorie a conspirației, promovată inclusiv de către politicianul republican Tom Cotton, Limbaugh a afirmat apoi că boala a fost probabil „un experiment de laborator” realizat de oficialii chinezi care este „în proces de a fi transformat într-o armă”.

Limbaugh a insistat asupra faptului că boala este „transformată în armă de către presă” într-un „efort de a-l da jos pe Trump,” făcând acest lucru prin înfricoșarea investitorilor de pe piața bursieră (Piețele globale au înregistrat pierderi semnificative în ultimele zile, după ce cazurile cu infectări cu noul coronavirus s-au înmulțit în diferite șări de pe glob, stârnind îngrijorări cu privire la amenințarea pe care o reprezintă focarul pentru economia globală).

Rush Limbaugh, care a fost decorat cu Presidential Medal of Freedom în timpul discursului lui Trump despre Starea Uniunii de la începutul lunii februarie a acestui an, a declarat că relatarea știrilor despre focarele de infecție cu COVID-19 reprezintă un efort al presei americane, cunoscută în general pentru vederile sale de stânga, de „a arăta că Trump și capitalismul distrug America și distrug lumea.”

Prezentatorul s-a referit și la senatorul Bernie Sanders, afirmând că acesta din urmă, candidat la nominalizarea Partidului Democrat pentru Casa Albă, vrea să transforme SUA într-o „imagine în oglindă” a Chinei, țara în care noul coronavirus a fost detectat pentru prima dată la om.

„Nu a provenit dintr-un laborator american,” a spus Limbaugh referindu-se la virus. „Nu a scăpat dintr-un laborator de cercetare american. Nu a fost răspândit de către americani. A început într-o țară comunistă. Tentaculele sale s-au răspândit în întreaga lume, în procente care nu sunt mari și nu sunt uriașe, dar sunt raportate ca fiind exact opusul”.

În timpul unei alte emisiuni de radio, Rush Limbaugh a lansat un atac direct împotriva oficialului de la Centers for Disease Control (CDC) care i-a avertizat pe americani că virusul se va răspândi inevitabil în Statele Unite: „Dr. Nancy Messonnier de la National Center for Immunization and Respiratory Diseases al CDC – care astăzi a avertizat că ar putea fi rău, nu mergeți la școală și nu mergeți la serviciu, rămâneți acasă și faceți teleconferințe – este sora fostului procuror adjunct, Rod Rosenstein”, a spus Limbaugh miercuri.

Rosenstein, care a demisionat din Departamentul de Justiție în luna mai a anului trecut, a supravegheat investigația făcută de procurorul special, Robert Mueller, legată de posibilul amestec al Rusiei în alegerile prezidențiale americane din 2016.

Teoria avansată de Rush Limbaugh a fost preluată și de șeful personalului de la Casa Albă, Mick Mulvaney, care a spus că mass-media americană întreține panica legată de coronavirus pentru că speră că astfel „îl va da jos” pe președintele Trump.

„Motivul pentru care aceștia – ziariștii – îi acordă atâta atenție astăzi este acela că ei cred că acest lucru îl va face pe președinte să cadă,” a declarat Mulvaney, adăugând că oamenii ar trebui să ignore mass-media pentru a calma piețele financiare, unde teama investitorilor a provocat pierderi masive. De exemplu, indicele S&P 500 a avut cea mai proastă săptămână de la criza financiară din 2008 încoace, iar Dow Jones a înregistrat zile consecutive de pierderi masive, cu 3.500 de puncte evaporate într-o săptămână, după luni de zile de creșteri continue.

La rândul său, președintele Trump a vorbit despre propriile suspiciuni că mass-media americană  prezintă evoluțiile despre virus într-o manieră senzaționalistă și contribuie la căderea pieței bursiere. „Posturile de știri false și cu rating scăzut MSDNC (Comcast) și @CNN fac tot posibilul pentru ca Caronavirus să apară cât se poate de rău, incluzând înspăimântarea piețelor, dacă este posibil,” a scris el pe Twitter la mijlocul acestei săptămâni.

Între timp, alți susținători ai lui Trump s-au referit la situație pentru a critica guvernele străine și organizațiile internaționale. Într-o postare din 29 ianuarie, America First Policies, o organizație non-profit pro-Trump co-fondată de managerul de campanie al lui Trump, Brad Parscale, a criticat Partidul Comunist Chinez și Organizația Mondială a Sănătății pentru că nu au făcut suficient pentru a  trage atenția cu privire la focar. „Organizația Mondială a Sănătății este un studiu de caz privind modul în care Partidul Comunist Chinez infectează instituțiile considerate apolitice,” se afirmă în material.

Bill Gates, o armă biochimică, milioane de morți în China

Teoria promovată de Rush Limbaugh și preluată la scară mare de cercurile conservatoare din Statele Unite nu este însă singura de acest fel apărută în contextul COVID-19. OMS a avertizat, de altfel, în legătură cu „o infodemie” care subminează încrederea publicului în informații într-un moment în care transparența este esențială. Ce teorii ale conspirației sunt vehiculate în legătură cu noul virus? Iată câteva dintre cele mai răspândite.

Coronavirusul COVID-19 a fost creat într-un laborator din Wuhan. Este o teorie care a fost încurajată de secretomania notorie a guvernului chinez, care nu a oferit la timp informații despre virus și este bănuit că și acum continuă să nu ofere date reale legate de numărul celor infectați. Potrivit celor care susțin această teorie, virusul a fost creat – accidental sau intenționat – într-un laborator de la Centrul de Prevenire și Prevenire a Bolilor din Wuhan.

Suspiciunile au fost alimentate de faptul că Wuhan găzduiește una dintre cele mai cunoscute institute de cercetare biologică din China, Institutul de Virologie Wuhan, care face parte dintr-un proiect de cooperare chino-francez bazat pe institutul Inserm Jean Mérieux P4 din Lyon, dar nu există o legătură clară între laborator și focarul actual de coronavirus.

Coronavirusul din Wuhan a fost cunoscut încă din 2015. Mai multe postări distribuite pe Facebook și Twitter susțin că coronavirusul a fost brevetat în 2015 de către The Pribright Institute din Marea Britanie pentru utilizare ca vaccin, iar oamenii de știință au mințit că virusul din Wuhan este o descoperire nouă. Teoria este populară în rândul susținătorilor mișcării QAnon, o mișcare pro-Trump și anti-vaccin, potrivit paginii Buzzfeed.

Bill Gates este cel care a plătit pentru crearea COVID-19. Unii internauți au afirmat că virusurile pot fi o afacere profitabilă pentru entitățile din domeniul cercetării și giganții farmaceutici care dezvoltă vaccinuri. Aceștia au susținut de altfel că există legături între The Pirbright Institute și Bill and Melinda Gates Foundation, sugerând chiar că Gates a știut personal despre COVID-19 înainte de a se răspândi sau chiar că a finanțat acest lucru. Potrivit informațiilor oferite de Full Fact, finanțarea fundației Gates pentru Pirbright Institute nu este destinată lucrărilor legate de brevetul coronavirus, iar fundația fondatorului Microsoft a promis separat milioane de dolari pentru combaterea COVID-19.

Milioane de oameni au murit din cauza COVID-19 în China. Mulți sunt de părere că numărul de infecții și decese cauzate de COVID-19 în China este ascuns de autoritățile de la Beijing și că, de fapt, mai mult de un milion de chinezi ar fi murit deja din cauza infectării. Oficialii OMS au fost întrebați despre acest lucru la o conferință de presă de la Geneva, unde ei au spus că nu există nicio dovadă a unui „aisberg ascuns” de cazuri. Bruce Aylward, șeful misiunii OMS la Wuhan, a declarat: „Nu m-am dus în fiecare loc, în fiecare colț al Chinei, dar avem un sentiment destul de clar despre cum arată această epidemie, iar numerele noastre reflectă acest lucru.”

China a recurs la incinerări masive ale cadavrelor celor infectați. Ziarele tabloide din Marea Britanie au publicat imagini despre care au susținut că ar fi dovada arderii de cadavre la scară mare în Wuhan. „Imagini prin satelit” publicate de The Sun ar fi indicat, potrivit publicației, niveluri ridicate de dioxid de sulf (SO2) în Wuhan și Chongqing, ambele orașe aflate în carantină în epicentrul focarului. Ziariștii britanici au suferat că Beijingul „ardea dovezile” unui focar mult mai mare, în timp ce unele voci suțin că virusul este o încercare de control a populației de către guvernul comunist de la Beijing.

COVID-19 se datorează rețelei 5G. Această teorie, care a fost intens popularizată de unii utilizatori ai Facebook și YouTube, susține că există o legătură între răspândirea tehnologiei mobile 5G și virus. Teoria se concentrează pe faptul că Wuhan a fost primul oraș din China care a introdus rețeua 5G, că noua tehnologie dăunează sistemului imunitar și că COVID-19 este doar o versiune mai agresivă a unei răceli. Unele dintre teorii acuză și vaccinurile date chinezilor anul trecut.

Într-un grup anti-5G de pe Facebook numit „Stop5G,” care are peste 27.000 de membri, mai multe postări care leagă 5G de coronavirus au fost difuzate de sute de persoane, inclusiv de fondatorul grupului, „cercetătorul OZN” olandez, John Kuhles. Membrii unui alt grup numit „STOP 5G U.K” au sugerat chiar că focarul recent de coronavirus din Italia, cel mai mare după China, este legat de faptul că 5G a fost lansat și în peninsulă.

Multe dintre canalele utilizate de adepții teoriilor conspirației de pe YouTube și care leagă rețelele 5G de coronavirus sunt prezentate alături de filme despre extratereștrii, Iluminati și experimentele medicale care ar fi realizate de guvernul american.

Virusul e o armă bio-chimică produsă de americani. O teorie lansată în Rusia la sfârșitul lunii ianuarie de către liderul Partidului Liberal Democrat, Vladimir Jirinovsky, a susținut că coronavirusul este o armă biologică americană sau un complot mai mare al companiilor farmaceutice de a deveni mai bogate. „Farmaciștii vor deveni miliardari în 2020,” a afirmat Jirinovsky.

În acest context, merită menționat că mii de conturi de socializare legate de Rusia au lansat un efort coordonat pentru a răspândi teama cu privire la noul coronavirus, perturbând eforturile globale de combatere a epidemiei, spun oficialii americani. Campania de dezinformare declanșată de ruși promovează teorii ale conspirației conform cărora SUA se află în spatele focarului COVID-19, într-o aparentă încercare de a deteriora imaginea Americii în întreaga lume prin manipularea informațiilor despre problemele de sănătate. Oficiali din Departamentului de Stat însărcinați cu combaterea dezinformării ruse au spus că conturi false sunt folosite pe Twitter, Facebook și Instagram pentru a avansa opiniile conspiraționiștilor ruși în mai multe limbi (engleză, spaniolă, italiană, germană și franceză).

Numeroase mesaje difuzate în ultimele săptămâni, și care sunt aproape identice pe mii de conturi diferite, includ afirmații potrivit cărora virusul este un efort al SUA de „a purta un război economic împotriva Chinei,” că este vorba despre o armă biologică fabricată de CIA sau o parte a unui efort condus de Occident pentru a promova mesaje anti-China.

Mass-media rusă finanțată de stat a început să promoveze mesajele anti-occidentale despre cauza epidemiei la 20 ianuarie, iar operatorii conturilor de social media au început să posteze în ziua imediat următoare, spun oficialii americani de la Global Engagement Center, însărcinat cu combaterea dezinformării ruse. Experții au remarcat o paralelă cu teoriile ale conspirației anterioare realizate de Moscova, inclusiv o campanie de dezinformare desfășurată de KGB în anii 1980, care a convins mulți de pe glob că oamenii de știință americani au creat virusul HIV care provoacă SIDA.

Dean Koontz af fi prezis virusul în 1981. Autorul de succes Dean Koontz ar fi prezis coronavirusul în urmă cu aproape 40 de ani în cartea sa Ochii întunericului,  el numindu-l chiar după orașul chinez de unde își are originea COVID-19.

Un extras din romanul din 1981 al autorului american este în prezent distribuit masiv în mediul online, după ce Koontz a scris despre un virus similar cu cel de acum.

„Ei numesc lucrul Wuhan-400 pentru că a fost dezvoltat în laboratoarele lor RDNA în afara orașului Wuhan,” afirmă  un personaj din roman – referindu-se la același oraș aflat în prezent în epicentrul focarului global.

În ceea ce-i privește pe cei care propagă astfel de teorii, lista este lungă, de la operatori ruși la adepți ai teoriilor conspirației, la oficiali neinformați și guverne slab pregătite, la ziare tabloide și canale media respectabile. Unii dintre cei care publică conspirații sunt deja celebrități pe rețelele de socializare. Între aceștia se numără, de exemplu, Jordan Shater, al cărui canal de YouTube este vizualizat și distribuit de mii de utilizatori.

Rețelele sociale și gigantii tehnologici precum Google încearcă să elimine știrile false din publicațiile și motoarele lor de căutare, în timp ce Facebook a anunțat că va lua măsuri împotriva postărilor care par a provoca panică legată de COVID-19 pentru a submina încrederea publicului sau a vinde produse .

În sfârșit, merită menționat că teoriile false au fost propagate uneori prin intermediul canalelor mass-media importante. Într-un interviu acordat FoxNews, senatorul republican Tom Cotton a promovat și el teoria conspirației legată de laboratorul din Wuhan. El a recunoscut în timpul interviului că „nu are nicio dovadă,” deși a adăugat că acest lucru era unul care trebuia scos în evidență „din cauza duplicității și a lipsei de onestitate a Chinei încă de la început.” Ulterior, el a relate aceste afirmații într-o altă intervenție televizată.

Ce susține OMS

Potrivit informațiilor postate pe pagina electronică a Organizației Mondiale a Sănătății, coronavirusurile includ o familie extinsă de diverși virusuri, care variază în severitate de la răceala obișnuită la boli mai severe, precum Sindromul Respirator Sever Acut (SARS), o epidemie care a infectat peste 8.000 de persoane în 2003. Un nou coronavirus, cum ar fi COVID-19, reprezintă o tulpină nouă a virusului care nu a fost identificată anterior la om.

OMS a afirmat într-un material video publicat pe site-ul YouTube că rata mortalității nu este încă cunoscută. Cel mai recent raport al organizației, datat 27 februarie, a indicat 82.294 de infecții cu COVID-19 la nivel mondial (78.360 în China) și 2.804 decese (57 în afara Chinei). Până vineri, numărul americanilor infectați a fost de 60.

În timp ce coronavirusul prezintă mai întâi simptome similare cu cele ale răcelii obișnuite – inclusiv dureri de cap, dureri în gât și febră -, unii dintre pacienții infectați cu virus dezvoltă dificultăți respiratorii ce se pot transforma în sindromul de detresă respiratorie, care poate fi letal. În două luni, COVID-19 s-a răspândit în diferite țări de pe glob, din China și Coreea de Sud, până în Europa, Mexic și Orientul Mijlociu. Vineri, numărul statelor infectate a ajuns la aproape 60.

Pentru a lupta împotriva dezinformării și avalanșei de informații false, Organizația Mondială a Sănătății a deschis o pagină web care conține informații științifice și sfaturi utile. OMS afirmă, de exemplu, că uscătoarele de mâini nu sunt eficiente în uciderea virusului, la fel cum nu sunt nici pulverizarea de alcool sau clor pe piele.

OMS afirmă că sunteți în siguranță dacă primiți o scrisoare sau un pachet din China, deoarece virusul nu supraviețuiește prea mult în aer liber. În plus, afirmă organizația internațională, usturoiul este un aliment sănătos care poate avea unele proprietăți antimicrobiene, dar consumul său nu previne infecția cu coronavirus.

Surse: Yahoo News, BBC, CNN, FoxNews, Politico, Economic Times, RushLimbaugh.com, New York Post, Euronews

sursa foto: Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Suntem ceea ce consumăm: unii cadavre, alții informație, alții frici. Oare cei care fug in magazine și golesc rafturile, au golit înainte și toate sursele de informare?

  • Daca ati fi stiut imediat dupa aparitia pacientuluii 0 ce va urma sa se intample in China, ce sfaturi le-ati fi dat cetatenilor chinezi din Wuhan?

 2. Uite și un alt fake news:
  Covid 19 este un virus oarecare cu o mortalitate asemănătoare virusurilor gripale, de exemplu. Doar este luat drept pretext pentru:
  1. A masca scăderea economică a Chinei. Creșterea economică a Chinei e de mult timp nesustenabila. Virusul / epidemii e pretextul pentru o încetinire economică cat de cat controlata pentru a nu pune in pericol poziția partidului comunist.
  2. Epidemia e un bun pretext pentru restrângeri de libertăți in China că și în alte tari.

  • Exista cateva video pe internet cu cativa chinezi luati pe sus si bagati in duba. Chiar daca nu este clar daca au fost atinse alte obiective, in timpul epidemiei partidul comunist a efectuat cu succes o noua epurare a oponentilor.

 3. Cred ca oamenii nu stiu ce inseamna cifrele. 2%? Putin zic unii.

  Azi am fost intr-un hipermarket. Cred ca au fost cel putin 1000 inaintea mea. 2%=20 persoane care pot muri!!! Plus ca unul dintre vanzatori se tot stergea la nas… Cine-i verifica pe ei? Nu puteau sa-i dea liber? Dar sa puna adaosuri nesimtite la alimente, pot…

  • Fa o pauza si respira. In alte ierni erai la fel de stresat cand cineva tusea, stranuta sau isi sufla nasul?

 4. Exista si un virus care ii face pe oameni mai prosti decat sunt. Cred ca multi dintre noi il au deja din moment ce aceasta „pandemie” a reusit sa isterizeze la nivel global.

  De data asta au reusit! Da, da, astia cu noua ordine mondiala. Acum urmeaza „salvatorul” care va „oferi” „solutia” pe care pulimea o va apuca disperata cu toate membrele giboneshti. Dap. noaptea mintii! De „trezire” nu mai avem ce discuta, ca suntem in somnul de veci cu totii si cu „tontii”.

  https://www.digi24.ro/magazin/stil-de-viata/viata-sanatoasa/s-a-descoperit-virusul-care-ii-face-pe-oameni-mai-prosti-320533

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.