G4Media.ro

Cum se petrecea în Clujul interbelic? Relatări inedite din presa vremii: ”Baruri…

sursa foto: UBB Cluj

Cum se petrecea în Clujul interbelic? Relatări inedite din presa vremii: ”Baruri proaste, dansatoare, băutură infectă la cele mai mari prețuri, frății studențești cu servitori și sâmbăta, ziua sfântă de salariu”

Actual de Cluj a consultat mai multe relatări din presa interbelică vremii despre cum arătau petrecerile și petrecăreții în orașul care și astăzi reprezintă unul dintre polurile distracției din România, găzduind unul dintre cele mai importante festivaluri, dar și multe alte evenimente de distracție.

Astfel, potrivit unui articol din Națiunea Română publicat la 4 iulie 1936, sub titlul „Nocturna clujană – Clujul-orașul celei mai infernale liniști – plictiseala clujană. Cum petrec clujenii nopțile albe”, clujenii începeau prin a frecventa cele două cinematografe din localitate, după care se ieșea la distracție.

Autorii spun că ieșirile erau aproape în fiecare seară, iar uneori oamenii începeau să se certe pe tema localului în care vor petrece, dar în urma disputelor se ajungea, fără echivoc, în cele mai proaste localuri, cu băutură infectă și foarte scumpă, cu dansatoare și suprataxe amețitoare, localuri care erau schimbate imediat cu altele, dar finalul nopții/dimineții era același.

  • „Seară de seară, clujenii pornesc în căutarea locului de petrecere. Așa ceva e necesar proprimo. Cum o să petreci dacă nu ți-ai găsit locul potrivit. Și atunci începe raidul prin cârciumi și grădini (vara), raid din care aterizează în ultimă instanță în baruri ca de cari altele mai proaste nu sunt. Începutul îl face fiecare clujan, artist prin definiție și prin pretenții la unul din cele două cinematografe bune, unde în mod curent rulează filme proaste. Apoi la eșire, clujenii repartizați pe căprării și pe grupuri, încep pertractările în vederea descinderei într-o cârciumă cu cel mai bun vin sau cea mai bună muzică. Opiniile contradictorii nasc dispute în cari arguția se dezvoltă până la ceartă și scandal, pentru ca în sfârșit să se cadă de acord asupra unui local întotdeauna cu vinul cel mai infect, cu cea mai proastă muzică și cele mai fabuloase sume la plată. Fără multă discuție, localul urmează să fie schimbat. Și pentru că ora indică începutul programului în baruri, spre ele se îndreaptă de astă-dată fără discuții, pașii tuturor. Ce să vezi însă, când de mai bine de un întreg an, aceleași puncte de program se repetă cu zâmbete insinuante de dansatoare urâte și cu suprataxe amețitoare la consumația incomestibilă”.

Citește reportajul integral pe Actual de Cluj.

foto: studenți în căminele studențești din interbelic, sursa foto: UBB Cluj

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. Și Bucureștiul ducea o viață boemă că la Paris, cu șuții din Ferentari, lelițe cu cobilița în spate, aceleași crâșme pline de fum, gălăgie și băuturi proaste. Autorul dacă tot a scris articolul trebuia să vadă că de fapt este o analiză, de unde s-a plecat și unde s-a ajuns, adică Electric Castle a ajuns un spectacol internațional, bine definit și este deja un reper în calendarul cultural international. Spre deosebire de București, care a ajuns de unde a plecat, adică stă pe loc,asta ca o mică răutate.

    • Vrajeala. La bucuresti s-a inventat vorba Brasoave si cauta pe net de ce. Aroganta asta nemto ardeleneasca..este de carton. Nici EC nici Untold nu sjnt cine stie ce ci doar multa reclama.

      In fin

  2. nu s-a schimbat nimic de atunci, și acuma băutura e infecta la prețuri exagerat de mari, aceleași dansatoare, aceeași muzica proasta..:))

  3. Da, o incercare de defaimare proprie vremii. Evidenta propagandei se vede in „filme proaste”. Ma gandesc ca asta era la Cluj. Si inteleg sugestia de filme bune, care rulau in alte cinematografe din tara. Asta in cazul ca localitatile care sufereau de plictiseala din Cluj, aveau cinematograf.

  4. Șmecheri clujeni ăștia, parc-ar fi pe litoral.

  5. Si cum se petrecea înainte de perioada interbelică?

  6. Amu ne-am modernizat: ne comparam cu Barcelona,New York,Munchen si unii fatalai cu bocisme in cap spun ca vom fi precum Elvetia in cativa ani:))))))

    • Traiesc de 5 ani in Barcelona si nu e deloc asa cum isi imagineaza lumea, in sensul rau. Clujul e ok dar overrated. Tot capitala e baza si are de toate. Imi face placere mereu cand revin in Bucuresti

  7. Dupa autorul articolului si conform fotografiei ilustrative anii ’60 sunt interbelici…

    • Păi cam așa este: interbelic, adică între al doilea război mondial și cel actual din Ucraina 😉

  8. LOL .. uimitor cã ãstia si în secolul XXI .. tot asa sunt 🤡😂😂😂😂