G4Media.ro

Cum să ne protejăm familia în timpul epidemiei COVID19 (coronavirus) – sfaturi…

Cum să ne protejăm familia în timpul epidemiei COVID19 (coronavirus) – sfaturi pentru cei sănătoși

Articol semnat de profesorul Răzvan Cherecheș, directorul Departamentului de Sănătate Publică de la Facultatea de Științe Politice, Administrative și Comunicare a Universității Babeș – Bolyai din Cluj.

Dacă în aceste săptămâni ai cumpărat sau te-ai gândit să cumperi mai multă făină de mălai decât ai nevoie, acest mesaj este pentru tine. Pentru noi toți (și eu m-am gândit o secundă dacă am destulă făină de mălai acasă)!

Toți românii sub 55 de ani cu stare bună de sănătate nu vom fi afectați semnificativ de Coronavirus – dacă vom fi infectați, cel mai probabil o vom resimți ca pe o răceală ușoară. Vom dezvolta imunitate la această versiune a virusului și vom fi bine. Mai devreme sau mai târziu, pe parcursul următorilor ani, cei mai mulți dintre noi vom ajunge să trecem prin infecția cu coronavirus.

Problema este cum să îi protejăm pe cei vulnerabili – adulți în vârstă cu probleme cardiace, respiratorii, diabet (părinții și bunicii noștri care își iau medicamentele de mai multe ori pe zi). În cazul în care sunt infectați, ei au un risc mai mare de a ajunge la urgențe și pe secția de terapie intensivă. Dacă prea mulți ajung în același timp la urgențe (câteva sute), cei mai mulți dintre ei nu vor putea primi ajutor medical în timp util, pentru că sistemul de sănătate nu poate face față. Nu există suficiente ventilatoare mecanice și suficient personal medical care să se ocupe de toți pacienții în același timp. Nici un sistem medical nu ar putea face faţă dacă, spre exemplu, 0,1% din populaţia unei ţări ar ajunge brusc la terapie intensivă.

Cursurile în școli și în universități au fost suspendate pentru a se evita transmiterea infecției în lanț. Această măsură ne ajută să evităm ca noi să devenim infectați şi să transmitem mai departe virusul, în special către părinții și bunicii noștri.

Cel mai probabil activităţile didactice ale școalilor și universităților vor rămâne suspendate o perioadă mai lungă de timp (poate chiar câteva luni), faceți-vă planuri în acest sens. Coronavirus nu va dispărea mâine sau săptămâna viitoare, dar noi vom fi mai imuni la infecție în câteva săptămâni. Cel mai probabil, mulţi dintre noi vom experimenta fără probleme majore, mai mult sau mai puţin conştient, infecţia cu coronavirus.

Ce putem face noi, cei sănătoși? Trebuie să ne comportăm în aşa fel încât să evităm, în măsura posibilului, aglomerarea secțiilor de urgențe și terapie intensivă, să ne asigurăm că nu sunt copleșite.

Cum? Facem tot posibilul să nu devenim noi infectați, ca să nu transmitem mai departe infecția.

Cum? Pentru a-i proteja pe cei mai vulnerabili, în principal datorită diminuării sistemului imunitar odată cu vârsta, trebuie pentru câteva luni:

  • să evităm grupurile mari de oameni – să stăm departe de aglomerările de oameni (sunt șanse mari ca cineva să fie purtător și să nu știe) – cursuri, evenimente, biserici, mall-uri, cluburi, baruri, nunți, înmormântări, mijloace transport în comun ….
  • să ne spălăm des pe mâini și să curățăm suprafețele din jur
  • să nu ne mai strângem mâna sau să nu ne pupăm unii cu alții
  • să rămânem calmi

Ministerul Sănătății are informații foarte utile despre cum să ne protejăm – www.ms.ro.

Să nu uităm că măsurile de carantină sunt luate ca să îi protejăm pe cei dragi nouă!

Prof. Univ. Dr. Habil. Răzvan M. Cherecheș, Profesor de Sănătate Publică, Director – Departamentul de Sănătate Publică (Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării – Universitatea Babeș-Bolyai)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. Poate veniți și cu un comentariu despre situația/pregatirea spitalelor la ora actuală. Iar despre epidemie, hai să lăsăm doctorii să vorbească..

    • chiar vrei sa afli despre situatia spitalelor? chiar vrei sa te deprimi? deci, situatia spitalelor este excelenta, stai linistit, stresul oxidativ provocat de depresie e foarte periculos!

    • cele noi ,,ciuma rosie nu le-a construit cele vechi nu le-au dotat corespunzator

  2. Trebuie închise urgent valea oltului și a prahovei, pt ca nespălații din sud, infectați cu covid să nu poată intra în Transilvania curată. Să crape în sudul înapoiat pe capete.

    • A vorbit si cap de creta …

    • Tataie, vezi ca aia cu coronavirusul au venit din Vest, nu din sud. Apoi racoreste-te, ca nu face bine la tensiune.

    • Ești penibil.

      Semnat, o ardeleancă.

    • Domnul profesor zice bine, ce zice. Totusi citind mai multe materiale bazate pe studiile facute pe acest virus, imbolnavire, vindecare, transmitere, preventie, etc., nimeni nu a mentionat dobandirea imunitatii dupa tratarea infectiei. Din contra, exista posibilitatea sa te reinfectezi si atunci sa fie cu adevarat grav. Cred ca singurele metode cu adevarat eficiente sunt preventia (e foarte greu odata declansata pandemia) si vaccinul (mai dureaza pana va fi gata). Chiar sunt curios daca anti vaccinistii vor spune pas vaccinului, chiar cu riscul de a se infecta…

  3. @G4MEDIA, ștergeți comentariul de mai sus, marca Coronabere

  4. „Toți românii sub 55 de ani cu stare bună de sănătate nu vom fi afectați semnificativ de Coronavirus – dacă vom fi infectați, cel mai probabil o vom resimți ca pe o răceală ușoară. Vom dezvolta imunitate la această versiune a virusului și vom fi bine. Mai devreme sau mai târziu, pe parcursul următorilor ani, cei mai mulți dintre noi vom ajunge să trecem prin infecția cu coronavirus.”
    incredibil, omul asta are un glob de cristal, poate sa ghiceasca viitorul! incredibil cum dezinformeaza. in italia pacientul 1 are 38 de ani si a fost ventilat 2 saptamani. si tot in italia, sunt multi tineri in stare critica, cel putin asa sustin rudele lor.
    apoi, in china, s-au raportat multe cazuri in care pacienti recent vindecati s-au reinfectat cu covid-19. inteleg ca se vrea linistirea populatie, dar imi aduc aminte cand eram mic si taiau ai mei porcul de craciun. il ademeneau cu frumosul, hai la tata ca-ti dau mancare si saracu’ porc habar n’avea ce-l asteapta …

    • cred ca analogia cu taierea porcului mi-a venit totusi in minte de la poza din articol, nu de la asemanarea celor doua situatii ….