G4Media.ro

Cum s-a prăbușit interesul pentru vaccinare în Europa de Est / România…

Sursa foto: Facebook ROvaccinare

Cum s-a prăbușit interesul pentru vaccinare în Europa de Est / România și Bulgaria, codașele clasamentului/ Probleme și în Serbia, Croația și Ungaria

După un început promițător, ritmul vaccinării anti-Covid a scăzut brusc în Europa de Est, unde scepticismul ar putea lăsa jumătate din populație neimunizată.

România, de exemplu, a trecut de la a fi una dintre țările Uniunii Europene (UE) care vaccina cel mai rapid la începutul anului, la a ocupa penultimul loc în raport cu populația sa.

Dacă în Belgia, Olanda sau Finlanda mai mult de 70% din populația adultă a primit cel puțin o doză, în România procentul este de numai 30%.

De la vaccinarea a peste 100.000 de persoane într-o singură zi, în luna mai, România inoculează acum mai puțin de 15.000 de persoane pe zi, potrivit celor mai recente date disponibile la zi.

Scădere dramatică a interesului

„La început, mulți oameni au fost vaccinați, dar după prima lună și jumătate a început să scadă interesul și multe centre de vaccinare a trebuit să fie închise”, explică pentru EFE Valentin Sabău, de la ONG World Vision, care susține campania de vaccinare în mai multe orașe din Transilvania, unde nu mai există nimeni care să vrea să se vaccineze.

În timp ce nivelul de vaccinare este aproape de 50% în unele orașe mari, în zonele rurale este sub 20%, potrivit lui Sabău, din cauza „lipsei de informații” în zonele cu procente mari de sceptici sau de antivacciniști.

Acest scepticism nu este nou în România, unde campaniile anti-vaccinare au provocat creșterea cazurilor de rujeolă și a deceselor în rândul copiilor, în ultimii ani.

Mititei gratis

Guvernul român a recunoscut că nu va atinge obiectivul inițial de a inocula jumătate din populație până în septembrie.

Pentru a reaprinde interesul, a fost decretată obligativitatea de a fi vaccinat pentru a cumpăra bilete la evenimentele de masă.

În plus, guvernul oferă mititei, tichete cadou și excursii gratuite prin țară pentru cei care se vaccinează, dar cererea nu a crescut.

Confruntată cu această situație, România a decis să vândă un milion de doze BioNTech / Pfizer Danemarcei și încă un milion Irlandei, înainte ca acestea să expire.

Scădere și în Ungaria

Interesul pentru vaccinare a scăzut și în Ungaria, țară în care 5,5 din 9,7 milioane de persoane au fost vaccinate cu cel puțin o doză.

Utilizarea vaccinurilor neautorizate de Bruxelles, cum ar fi Sinopharm din China și Sputnik V din Rusia, a făcut ca inițial țara să avanseze mai rapid decât media UE.

Rata a încetinit până la doar 10.000 de doze zilnice, de zece ori mai puțin decât în ​​momentul de vârf.

Ca răspuns, guvernul solicită certificat de vaccinare pentru participarea la evenimentele sportive și culturale de masă.

Confruntată cu încetinirea, Ungaria a cedat 200.000 de doze de Sinopharm Muntenegrului și 100.000 de alte vaccinuri Republicii Cehe.

25 de euro în Serbia

În Serbia, o țară din afara UE, utilizarea vaccinurilor neautorizate de UE i-a oferit, la început, un avantaj, dar l-a pierdut apoi din cauza dezinteresului general pentru imunizare.

Conform datelor guvernamentale, 37,5% din cei 6,9 milioane de sârbi au fost vaccinați până acum.
Un sondaj realizat de agenția IPSOS arată că 31% din populație are îndoieli privind vaccinarea, în timp ce 7% o respinge pe deplin.

Unul dintre argumente este teama de efecte secundare pe termen lung, în timp ce grupurile anti-vaccinare denunță faptul că „farmaco-mafia” profită de virus pentru a face afaceri.

Pentru a atrage mai mulți oameni, autoritățile sârbe vaccinează fără programare prealabilă în centrele comerciale și au ajuns chiar să le ofere 25 de euro celor care se imunizează.

Și în Croația e blocaj

Situația nu este mult mai bună în Croația, unde 45% din populația adultă era vaccinată la 2 iulie.
Interesul este mai mic în zonele rurale, motiv pentru care guvernul a anunțat că persoanele nevaccinate nu vor putea primi compensații publice pentru pierderile economice cauzate de restricțiile pandemice.

Croația are în vedere, de asemenea, interzicerea intrării în centrele comerciale și în alte locuri de relaxare pentru cei care nu au un certificat de vaccinare, un test PCR negativ sau dovada că au dezvoltat imunitate după trecerea prin boală.

Neîncredere, în Bulgaria

Cu doar 15% din populația sa complet imunizată, Bulgaria se află pe ultimul loc în UE, din cauza lipsei unui plan clar din partea guvernului împotriva pandemiei, a lipsei de informații și a scepticismului ridicat al populației.

Un studiu recent realizat de Centrul Național pentru Sănătate Publică concluzionează că „motivele populist-politice ale Executivului au deschis ușa teoriilor conspirației, dezinformării și sentimentelor anti-vaccinare”, până la punctul în care 40% dintre bulgari spun că nu se vor imuniza.

Pentru a încerca să contracareze acest fenomen, Ministerul Sănătății a creat un consiliu de clerici, artiști și vedete, pentru a încerca să încurajeze oamenii să se vaccineze. În plus, de o lună se deschid puncte de vaccinare în parcuri și centrele comerciale din orașele mari, în weekend.

Sursa: es.noticias/ Rador

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

28 comentarii

  1. Păi lumea în această zonă a Europei, chiar dacă-i mai săracă, încă mai gândește. Că sunt printre noi și rebuturi, recte waxerii…. ghinion.

    • Barbu, esti de acord ca daca faci covid si te internezi sa suporti tu costurile ?

    • Am vazut un studiu in care spuneau ca mARN din vaccin se localizeaza in ovare, eu cred ca tu vrei sa nasti si daia nu te-ai vaccinat.

      Astept valul 4 sa vina, sa vad spartacusii bubuiti cum isi cer scuze la virus.

    • @Mucușoare,
      Da, dar să-mi și recuperez banii dați degeaba statului zeci de ani… Să pot merge la privat, nu să se injecteze waxerii pe banii mei.

    • Lasa ma @Barbule faci si tu o fapta buna. Macar atat daca tot esti prea in secolul trecut. Si daca chiar te doare ca ai platit un vaccin din contributia ta enorma, sa ne dai adresa sa-ti trimitem banii si apoi sa ne lasi ca ne-ai omorat cu ideile tale marete 🙂 Si noi nu vrem sa fim salvati de oameni ca tine.

  2. Adică nu pot sa ma duc la un concert ina sau la un meci arsenal Bragadiru-Chirnogi united dacă nu sunt vaccinat???? Ahhh, umanitatea…. Nu-i nimic ba barna, citim o carte.

  3. Viitorul ne va arata daca Estul greseste .
    De ce trebuie sa „insistam” pe subiect ?!?
    „Insistenta creeaza anticorpi „

    • Bună observație. Viitorul ne va arata cine a procedat corect.
      Dacă mergi mai la est, în Ucraina, e și mai nasol

    • @anonim, comparam tari cu densitati de populatie diferita, comparam valuri diferite, ukraina, romania a avut varf de infectie acum 3 luni, uk este pe val acum din nou dupa 6 luni.
      Cand o sa fim din nou pe val peste 2 luni, mai vedem atunci cat de saraci si destepti suntem. Din fericire o sa fie mai mic valul urmator, 90% din cei nevaccinati vor fi afectati.

  4. Nu ii tin partea lui barbu, dar ca plătitor de taxe, impozite și “asigurări obligatorii de sănătate” e treaba statului sa se descurce cu spitalizarea. Iar pentru 0.09 iq: dacă esti vaccinat și protejat, ce-ti pasa tie de valul patru?

    • Statul este obligat sa te protejeze. A venit cu varianta unui vaccin de cativa euro. Nu imi convine sa platesc din banii mei asitenta medicala pentru toti sosocii care nu se vaccineaza.

    • @Mucușoare,
      Iar eu nu-s de acord ca din banii mei să fie injectați waxerii! Să-și plătească doza.

  5. De la penibilul și derizoriu mici și bere în obor, ca la vite, la celebra lui Werner cum, ca pandemia nu s, a terminat, ea este asa într, o pauza de vara, păi cum naiba sa nai crezi în aceasta campanie de vaccinare

  6. Aceste statistici nu trebuie să mire pe nimeni. Est-europenii sunt învățați să facă orice, cu forța. Cum le-ai dat libertate, cum le mustește prostia prin toți porii.

  7. Statul suntem noi! Cam câte locuri în spital propui să plătim pentru cei 12 milioane de deștepții care nu vor să se vaccineze? 10000? 100000? Dacă nu e bună estimarea și mai rămân unii pe dinafară sper să nu fie cu supărare…

    Ne pasă și la cei vaccinați pentru că nu putem să ne uităm fără să facem nimic atunci când se pierd vieți care puteau fi salvate . Așa se ajunge la restricții, costuri mari pe sănătate, sărăcie, subdezvoltare. Pe lângă asta cu cât are mai multe gazde cu atât face mai multe mutații virusul, mutații care pot să reducă eficacitatea vaccinului, deci ne afectează și pe noi cei vaccinați.

  8. Cam puține comentarii la un așa articol interesant :))))

  9. Iar tu bã aanonimule, vezi că nu citești comentariile și te faci că plouă . Cum chizda mea plătești tu bā? Când sunt foarte multi care plătesc lunar la Stat , fara sa fie întrebați și se duc o singura data la spitalul de Stat ? Ia zi barosane , cum vine asta ? Pai e corect ce zici tu ? Marș!

    • Mirela esti atat de curajoasa ca prima femeie transsexuala de pe G4, unde sunt atatia homofobi.
      Nu te lasa, spune-le cum sta treaba la fricosii astia care n-au incredere in sistemul lor imunitar. Noi fetele de la tara am da si cu Ebola de pamant, de-aia nici nu mai avem Ebola in Romania.

      Si zi-i bulangiului ala de Nicu de la CFR ca nu se face sa lase o femeie singura sa aduca toate rublele acasa in timp ce el s-a lasat de tot pe tânjală.

  10. Ungaria a ajuns la o rata de vaccinare de 64%, un loc 2 constant in UE.
    Daca mai punem la socoteala si cei cca 900 mii fosti bolnavi de Covid, putem spune ca o buna parte a populatiei dispune de o oarecare protectie.
    Ergo, nu Ungaria are probleme, cat Romania si alte tari balcanice.

  11. La inceput se vorbea de acces la vaccin doar pentru bogatii lumii iar acum il refuza si saracii.

  12. @mucusor nu imi pasa de valul 4, eu deabia il astept, imi doresc sa vina valul 4!
    O sa ma simt ca de Craciun la brad cand desfac cadourile!

    Se mai curata tara de sosoci, lingatori de moaste, de astia care sunt plin de drepturi, de aia care toata viata au mancat parizer si margarina sintetica si acum li se modifica adn-ul de maimutza, de toti aia care sunt impotriva progresului, carora le place dieselul sa fumege sa isi infunde plamanii cu particule cancerigene si pe care ii transforma 3ml de vaccin, le explodeaza 50kg de grasime si fac miocardeala.

    Da stiu eu sunt o vita care nu inteleg ca exista Bill Gates care vrea sa ne cipeze pe toti, sa ne decimeze sa ramana el singur pe planeta ca suntem prea multi, sa faca el o noua ordine mondiala.

    Oricum este un dialog al surzilor, din pacate unii isi joaca viata la pacanele si ei cred ca vor castiga. Doar ca la pacanele nu castigi sau daca o faci e temporar, vine valul 4, valul 5, cat sa mearga si norocul asta.

    Sunt unii care s-au reinfectat si a fost mai urat ca prima oara. Am scapat o data scap si data viitoare, teoretic. Unii au uitat cum isi cautau pe pile locuri la spital ca nu se gaseau.

    Va doresc succesuri in evolutia voastra individuala!

    • Vouă, vaccinaților, parcă vă e ciudă că v-ati repezit să fiți cobai, ca să puteți merge la concerte și în vacanțe. Acum, parcă singura voastră satisfacție e sa vină valul 4, valul 5, dacă nu, să crape nevaccinații!

  13. Ba, sa fim iertati, in Romania vreo 30% din populatia adulta e vaccinata complet, iar o mare parte (aici putem da in bobi cam cit, dar e o mare parte) e imuniozata natural.
    Asa ca, texte, texte …

  14. De ce a scazut interesul? Simplu: au aflat romanii ca pot crapa in ei la all inclusive la Bulgari fara vaccin sau test. Daca se facea anuntul acesta in februarie nu aveam nici macar 1 milion de vaccinati. 10% s-au vaccinat de frica „ucigasului in serie guvid” restul au facut-o ca sa nu mai rateze inca o vara in care sa crape in ei mancare si bautura de rahat la bulgari.

  15. Ionuț, foarte adevărat ce zici :))))). Ai uitat sa menționezi și de greci