G4Media.ro

Cum citește presa americană pro și anti Trump discursul privind Starea Uniunii

Cum citește presa americană pro și anti Trump discursul privind Starea Uniunii

Discursul președintelui Donald Trump, deși a îndemnat la unitate și reconciliere, a fost receptat diferit în presa americană. În mod tradițional, presa americană este divizată între republicani și democrați. În noul congres american, care și-a început activitatea pe 3 ianuarie, Partidul Democrat deține majoritatea în Camera Reprezentanților, pe când Partidul Republican ocupă cele mai multe locuri în Senat. Este pentru prima dată când președintele Trump se adresează noului congres divizat.

Discursul lui Donald Trump a avut loc la puțin timp după ce procedura de „shutdown” a guvernului și administrației publice a fost anulată, fără ca președintele să obțină banii necesari pentru construirea zidului la granița cu Mexicul, pe care îi ceruse noului legislativ în bugetul pe anul 2019.

Principalele teme pe care președintele Trump le-a atins în discursul său de 82 de minute sunt, conform unui material realizat de Washington Post, creșterea economică („Un miracol economic are loc în Statele Unite”), eliminarea HIV în următorii zece ani, lupta împotriva cancerului la copii, imigrația ilegală, interzicerea avortului târziu, retragerea trupelor americane din Afghanistan și Siria, întâlnirea de la finalul lunii februarie cu Kim Jong Un, președintele Coreei de Nord și, cel mai important, tema care a revenit constant în timpul discursului său, necesitatea de a depăși diviziunile și a obligația republicanilor și democraților de a lucra împreună pentru binele Americii.

Discursul privind Starea Uniunii a fost întâmpinat diferit de principalele agenții și trusturi de știri din Statele Unite. Publicațiile care i-au fost ostile încă de la începutul mandatului președintelui Donald Trump, printre care cele mai importante sunt Washington Post și New York Times, au descris discursul drept „un discurs nepotrivit, în care Trump a căutat unitatea în timp ce portretiza ruina” și „un discurs care folosește limbajul patriot, livrat pe un ton liniștitor, ce variază între două moduri – combativ și conciliator – reflectă un președinte aflat la răscrucea unui 2019 incert”.

New York Times despre discursul președintelui Donald Trump: „Președintele Trump s-a sprijinit pe creșterea economică a Americii în timpul celui de-al doilea Discurs privind Starea Uniunii de marți seară, dar a amestecat date statistice precise cu superlative exagerate care sunt mult mai greu de măsurat”. Apoi: „Discursul a fost mai măsurat în ton decât comentariile incisive de pe Twitter, dar în substanță a conținut numeroase afirmații false sau derutante”

Fox News, postul de televiziune favorabil președintelui Donald Trump, a scos în evidență fraza în care acesta spune că „America nu va fi niciodată o țară socialistă”. „Președintele Donald Trump a trasat o linie clară marți seară între politicile partidului său și socialismul înspăimântător pe care unii îl văd la stânga”, se arată în articolul Fox News. „Promisiunea lui Trump, al cărui discurs vine la o săptămână după ce închiderea parțială a guvernului a fost anulată, vine după ce democrații au propus o agendă care include asigurări medicale pentru toți, învățământ gratuit, creșterea salariului minim și garantarea nevoilor de bază”.

CNN, un alt post de televiziune care s-a poziționat constant împotriva președintelui republican, a preluat comentariul lui Chuck Schumer, liderul minorității democrate în Senatul american, conform căruia al doilea Discurs asupra Stării Națiunii pe care Trump l-a ținut „a fost politic, calculat, a divizat, iar pe alocuri a fost chiar neplăcut”. Într-un alt articol, CNN a afirmat „Președintele Trump a căutat să lovească în tonul partizan și să găsească unitatea și progresul, la doar câteva săptămâni după cea mai lungă închidere a guvernului”.

Cu toate că atât posturile care până acum s-au poziționat împotriva lui Trump, cât și cele care l-au susținut, au prezentat într-un mod cât mai neutru discursul președintelui Statelor Unite de marți seara, diferența dintre ele a fost dată de afirmațiile pe care le-au scos în evidență și reacțiile pe care le-au prezentat.

Sursă foto: captură Fox News

NOTĂ Robert Ciobanu este bursier al Fundației Konrad Adenauer în parteneriat cu G4Media.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Chiar nu mentioneaza nimeni faptul la dracnea a fost in audienta ca invitat al lui trump?
    (Faptul ca ambele nume sint scrise cu litere mici este intentionat!)

    • nu stiu de ce nu vorbeste nimeni de faptul ca i-a cerut trump(eta) lui dracnea sa se ridice in picioare si sa fie aplaudat de toata sala! (faptul ca am scris trumpeta de la trompeta si dracnea de la drac este tot intentionat)

  2. „președintele Coreii de Nord”