G4Media.ro

Cum au devenit dronele navale ucrainene un coșmar pentru navele lui Putin

Captura Twitter

Cum au devenit dronele navale ucrainene un coșmar pentru navele lui Putin

Drone maritime ucrainene au atacat vinerea trecută o bază navală rusă din apropierea portului Novorossiysk, un centru important pentru exporturile rusești, reușind să avarieze o navă de debarcare. După doar o zi, un petrolier rusesc a fost lovit de ambarcatiuni ucrainene fara pilot în strâmtoarea Kerci, fiind avariat în urma atacului. Comentând pe marginea acestor atacuri ale dronelor ucrainene, experții au afirmat că ele au scos la iveală slăbiciunile apărării Rusiei, sugerând că forțele lui Vladimir Putin nu sunt pregătite să oprească ambarcațiunile care participă la operatiuni sinucigașe împotriva navelor Marinei ruse.

 Atacuri multiple

Utilizatorii rețelelor de socializare din Rusia au raportat că au auzit vineri dimineață explozii și focuri de armă în apropierea portului rusesc Novorossiysk de la Marea Neagră. Inițial, Ministerul rus al Apărării a afirmat că dronele maritime ucrainene au atacat o bază navală rusă din apropierea Novorossiysk, un centru important pentru exporturile rusești. Oficialii de la Moscova au precizat că ambarcațiunile sinucigașe au fost distruse de navele de război rusești.

Videoclipuri postate pe o comunitate online locală și difuzate de postul de știri online rusesc Astra au arătat mișcarea unor nave chiar în largul coastei, cu sunetul unor focuri de armă venind din direcția mării.

Serviciile de urgență din Novorossiysk au confirmat rapoartele privind exploziile, iar serviciile de securitate au fost informate. Portul este unul dintre cele mai mari din Marea Neagră.

Atacul a determinat capitania portului Novorossiysk din regiunea Krasnodar să oprească temporar toate mișcările de nave, potrivit Caspian Pipeline Consortium, care operează un terminal petrolier în acest loc.

Consorțiul Caspian Pipeline Consortium, care încarcă petrolul pe petrolierele din Novorossiysk, a declarat că portul a interzis temporar toate mișcările navelor. Acesta a precizat că instalațiile sale nu au fost avariate, iar încărcările de petrol au continuat pe petroliere care erau deja ancorate.

Ulterior, un videoclip postat pe rețelele de socializare ucrainiene a arătat o dronă maritimă care a atacat o navă aflată în portul de la Marea Neagră. 

Ambarcațiunea Marinei ruse – identificată ca fiind nava de debarcare Olenegorsky Gornyak, din clasa Ropucha – a fost filmată în timp ce se înclina puternic și era remorcată în apropierea bazei navale din Marea Neagră, în videoclipuri care au contrazis declarația Ministerului rus al Apărării care afirmase că dejucase un atac cu drone marine ucrainene.

Potrivit informațiilor, Olenegorsky Gornyak este o navă mare de debarcare ce aparține Flotei de Nord a Rusiei. Este posibil ca ambarcațiunea să fi fost adusă în Marea Neagră pentru a întări grupurile de asalt și debarcare.

Experții susțin că nava ar putea fi înarmată cu 2 tunuri AK-725 de 57 mm, 2 lansatoare  de rachete A-215 Grad-M MLRS, 4 lansatoare ale sistemului portabil de apărare aeriană Strela-2. Olenegorsky Gornyak poate transporta până la 500 de tone de echipamente și marfă.

După doar o zi de la atacul din portul Novorossiysk, un petrolier rusesc a fost lovit de drone ucrainene în strâmtoarea Kerci. Petrolierul a fost avariat în urma atacului, iar două remorchere au fost trimise la faţa locului pentru a-i acorda asistenţă. Atacul a întrerupt pentru scurt timp traficul pe podul Kerci, punct strategic care leagă Peninsula Crimeea, ocupată ilegal de Moscova în 2014, de Rusia continentală.

Explozii au fost auzite în apropierea podului sâmbătă devreme, au declarat oficiali ruşi, adăugând că exploziile au fost legate de atacul asupra petrolierului. Nu s-a scurs combustibil de pe navă, care avea 11 persoane la bord, au afirmat oficialii ruși.

Ucraina, care rareori comentează atacurile asupra unor obiective ruseşti, nu a făcut nicio declaraţie oficială cu privire la acest incident, însă experți ucrainieni din domeniul securității au afirmat că atacul – realizat de SBU, serviciul secret de la Kiev – a vizat un petrolier care transportă combustibil pentru trupele ruse.

Publicația Moscow Times a identificat și ea nava ca fiind petrolierul chimic Sig, care se află sub incidenţa sancţiunilor americane pentru că a furnizat combustibil pentru avioane forţelor ruseşti din Siria care îl susţin pe preşedintele Bashar al-Assad.

Vladimir Rogov, un oficial instalat de Rusia în regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei, a declarat că mai mulţi membri ai echipajului navei au fost răniţi de cioburi de sticlă în timpul atacului.

Traficul pe podul Kerci a fost întrerupt timp de aproximativ trei ore şi a fost reluat sâmbătă dimineaţa devreme, potrivit canalului Telegram al centrului de informare pentru autostrăzi.

Podul, finalizat de Rusia în 2018, la patru ani după ce Moscova a anexat peninsula de la Ucraina, a fost supus la două atacuri majore în timpul invaziei ruseşti din țara vecină, care durează de 17 luni, cel mai recent având loc luna trecută.

În contextul celor două atacuri, președintele Volodimir Zelenski a promis că va riposta la orice atac rusesc asupra teritoriului ucrainean din jurul Mării Negre, adăugând că este vorba pur și simplu de apărarea oportunităților noastre pe orice coridor.” 

Dacă Rusia continuă să domine Marea Neagră, în afara teritoriului său, blocând sau trăgând din nou asupra noastră, lansând rachete în porturile noastre, Ucraina va face același lucru,” a declarat Zelenski.

Nu avem atât de multe nave. Dar ei ar trebui să înțeleagă clar că, până la sfârșitul războiului, vor avea zero nave, zero,” a avertizat liderul de la Kiev.

 Incapabili să se apere

Comentând pe marginea atacurilor cu drone martime declanșate de ucrainieni împotriva navelor rusești, experții au afirmat că ele au dezvăluit slăbiciunile apărării Rusiei, sugerând că rușii nu sunt pregătiți să oprească ambarcațiunile care lansează operațiuni sinucigașe.

Potrivit Business Insider, ambarcațiunile negre, fără pilot, sunt dificil de observat și chiar și sarcina explozivă a uneia poate provoca daune masive și inundații. Așa cum s-a întâmplat săptămâna trecută, când atacurile cu drone navale împotriva navei de debarcare Olenegorsky Gornyak și a petrolierului Sig au lăsat ambele nave grav avariate, ambele exemple clare de eșecuri în apărarea rusă.

Comentatorii au afirmat că, în special, rușii nici măcar nu par că anticipează aceste atacuri. De exemplu, așa cum a indicat videoclipul cu atacul împotriva Olenegorsky Gornyak, filmat chiar de ambarcațiunea sinucigașă, drona se apropie de nava rusă aparent nedetectată înainte de a detona la impact.

În ciuda negărilor Rusiei că nava de război a fost lovită, inregistrarile foto-video au arătat că Olenegorsky Gornyak s-a înclinat foarte mult și că a fost nevoie de tractarea ei – dovada că nava a suferit inundații semnificative.

Potrivit experților citați de Business Insider, succesul atacurilor dronelor ucrainene împotriva navelor rusești se datorează parțial noii amenințări pe care o reprezintă aceste ambarcațiuni fără pilot. Fără a beneficia de o flotă militară în adevăratul sens al cuvântului – cu excepția câtorva bărci de patrulare -, ucrainienii au devenit inventivi, căutând să dezvolte ceea ce ei numesc prima flotă navală de drone din lume.” Rezultatul, până acum, a fost un avantaj asimetric” pentru Ucraina, a declarat un expert pentru Insider.

Dar atacurile sugerează, de asemenea, că Rusia nu a acordat prioritate apărării împotriva acestor drone, mai ales că Ucraina și-a intensificat utilizarea dronelor-bărci în ultimele săptămâni. Înainte de loviturile împotriva navelor Olenegorsky Gornyak și Sig, atacurile anterioare cu drone navale ucrainiene au provocat teroare printre navele rusești de la Marea Neagră.

Ucrainenii au fost norocoși că rușii nu au fost foarte buni, nu sunt pregătiți, nu au apărarea potrivită, așa că chiar și un număr mic dintre aceste bărci cu drone pot penetra și pot cauza multe pagube,” a declarat Bryan Clark, fost ofițer al Marinei SUA și expert în apărare la Institutul Hudson.

Experții consideră că o parte din succesul avut de ucrainieni cu aceste ambarcațiuni este legat de caracteristicile dronelor maritime. Dronele sunt capabile să se apropie de țintele lor cu viteză mare și au un profil redus în apă, ceea ce le face dificil de observat de soldații de pază și de radare. Echipajele navelor trebuie să fie pregătite să răspundă fără preaviz, în special pe timp de noapte – pregătiri din partea rușilor care par să lipsească cu totul din videoclipurile publicate de ucrainieni.

Pentru a avea orice speranță de a reacționa suficient de repede, operatorii radar trebuie să își seteze filtrele pentru a scana aceste amenințări, iar cei care supraveghează trebuie să fie familiarizați cu felul în care arată aceste bărci. Deoarece dronele funcționează cu viteza unei bărci cu motor, echipajul unei nave atacate are doar câteva minute la dispoziție pentru a răspunde eficient.

Publicația americană susține că flotele de drone ale guvernului de la Kiev sunt probabil proiectate cu ajutorul partenerilor occidentali, rezultând modele relativ sofisticate. Activate de la distanță, ambarcațiunile fără pilot se îndreaptă de obicei către o țintă și detonează la impact, așa cum se vede în videoclipul atacului împotriva navei Olenegorsky Gornyak.

 Ce vor face rușii

Având în vedere că atacurile cu drone nu par că se vor opri foarte curând,  experții încearcă să determine cum va răspunde Rusia.

O altă putere navală, cum ar fi Statele Unite sau aliații lor europeni, ar folosi o varietate de resurse pentru a urmări și distruge dronele maritime, apeland de exemplu la sistemul automat Phalanx, fabricat în SUA, care a fost folosit în Războiul din Golf pentru a lovi rachetele sau bărcile de mici dimensiuni. Phalanx CIWS, numit uneori sea-wiz, poate localiza, urmări și trage spre drone, dar acestea lovesc doar o țintă la un moment dat cu rafale rapide de foc de 20 mm.

Potrivit lui Clark, sistemele cu microunde de mare putere ar putea fi, de asemenea, folosite pentru a perturba componentele electronice de operare a dronei. Dar aceste valuri au o rază relativ scurtă în majoritatea cazurilor, ceea ce înseamnă că o navă rusă ar trebui să aștepte până când ambarcațiunile sinucigașe sunt aproape de ea. O altă tehnologie, cum ar fi laserele anti-drone, ar putea trage și dezactiva dronele de la o distanță mai mare. SUA și Israelul au testat anul trrcut prototipuri ale acestei tehnologii, inclusiv arma bazată pe energie Iron Beam.

Provocarea intervine în momentul în care atacul este realizat de o flotă de drone care atacă in acelasi timp. Dacă ești atacat de patru sau cinci drone odată, probabil că le poți distruge, dar dacă ești confruntat cu 40 sau 50 sau chiar o duzină, ar putea fi prea multe pentru a le elimina înainte ca una dintre ele să ajungă la navă,” a declarat Clark.

Și chiar dacă Rusia își intensifică apărarea, este probabil ca Ucraina să mărească numărul dronelor sale. Dacă rușii ar fi echipați mai mult ca Marina Statelor Unite, de exemplu, atunci ucrainenii ar trebui să lanseze roiuri de drone mai mari pentru a putea reuși să lovească navele rușilor, a adăugat Clark.

Dar controlul roiurilor de drone maritime ar putea fi mai dificil decât în cazul aparatelor aeriene fără pilot. Ucraina a avut succes în operarea de drone aeriene încă de la începutul războiului, lansând aparatele fără pilot împotriva trupelor ruse care se ascund în tranșee dau adunând informații în spatele liniilor inamice. Operarea unui grup de bărci cu drone, a adăugat Clark, este mai dificilă având în vedere condițiile apei, vremea și potențialul de a lovi ținte greșite.

Camera video a multor bărci cu drone, care este orientată spre înainte, așa cum a fost în cazul dronei folosită în atacul împotriva navei Olenegorsky Gornyak, poate limita, de asemenea, capacitatea operatorului de a vedea împrejurimile lor și potențialele amenințări.

Dacă Ucraina trebuie să lanseze mai multe drone maritime pentru a copleși apărarea rușilor, atunci aceste ambarcațiuni – care sunt lăudate ca active ieftine, dar eficiente ce pot ataca nave de război și poduri cheie – devin mai costisitoare, iar coordonarea atacurilor devine mai complicată.

Cele mai recente atacuri, de exemplu, au arătat că ucrainenii se pot strecura pe lângă apărarea rusă din Crimeea și pot lovi navele din Marea Neagră cu doar câteva drone silențioase. Dacă sunt necesare grupuri mai mari de ambarcațiuni fără pilot pentru a copleși apărarea anti-dronă, este foarte probabil ca acestea să fie detectate de ruși.

Concluzia experților este că, în timp ce utilizarea de către Ucraina a ambarcațiunilor sinucigașe se poate schimba în funcție de modul în care Rusia poate implementa sau nu în mod adecvat o apărare eficientă, utilizarea cu succes a dronelor navale până in acest moment este un alt exemplu al modului în care marea putere militară a Rusiei a subestimat determinarea și inventivitatea ucrainienilor. Razboiul cu drone maritime a fost castigat, cel putin pana acum, de Ucraina.

Surse: Business Insider, Reuters, BBC, Ukrinform, Twitter

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. La articol despre drone navale ucrainene puneti imagine cu drona aeriana americana RQ-4 Global Hawk.