G4Media.ro

Cum au ajuns Statele Unite să înregistreze cel mai mare număr de…

Cum au ajuns Statele Unite să înregistreze cel mai mare număr de cazuri de rujeolă din ultimii 25 de ani?

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) a anunțat săptămâna trecută că Statele Unite au înregistrat 971 de cazuri de rujeolă în primele cinci luni din acest an, cel mai mare număr de cazuri din ultimii 25 de ani. Oficialii americani susțin că numărul persoanelor din SUA infectate cu rujeolă între ianuarie și mai 2019 a depășit numărul înregistrat într-un an întreg din 1992 și până acum. Situația este cu atât mai dramatică, cu cât autoritățile din SUA au declarat rujeola eradicată în anul 2000. Epidemiile recente de rujeolă au apărut în special în comunitățile în care un număr semnificativ de persoane nu sunt vaccinate, în comunități din orașul New York, precum și din statele Washington sau California.

Potrivit CDC, un total de 971 cazuri de rujeolă au fost raportate în Statele Unite de la începutul anului 2019, comparativ cu 963 de cazuri în întreg anul 1994. Numărul mare de cazuri amenință statutul rujeolei de boală eradicată în Statele Unite, care a fost declarat în 2000.

Înainte de asta, circa 3 până la 4 milioane de oameni erau infectați cu rujeolă anual în SUA, a afirmat CDC. Aproximativ 400-500 de persoane au murit în fiecare an din cauza acestei boli, iar aproximativ 48 000 de persoane au fost spitalizate.

Răspândirea recentă a bolii a fost observată în zonele în care trăiesc oameni nevaccinați, în special în comunitățile în care un număr semnificativ de persoane au opinii puternice anti-vaccinare.

Rujeola este o infecție virală extrem de contagioasă care poate duce la simptome precum tuse, febră, nas inflamat și erupție cutanată care afectează fața și corpul; în cazuri grave, boala poate duce la spitalizare cu infecții respiratorii serioase sau, în unele cazuri rare, chiar la moartea pacientului. Boala, care se răspândește prin aer, poate fi prevenită prin vaccinare. Rujeola este încă comună în alte părți ale lumii, iar călători bolnavi duc uneori rujeola în Statele Unite.

Directorul CDC, doctorul Robert Redfield, i-a îndemnat pe toți cei care nu sunt vaccinați, dar care sunt eligibili pentru a primi vaccinul, să se vaccineze pentru a ajuta la oprirea focarului, afirmând că „rujeola poate fi prevenită, iar modul de a pune capăt acestui focar este să ne asigurăm că toți copiii și adulții care se pot vaccina, se vaccinează. ” Specialistul a ținut de asemenea să respingă temerile celor care afirmă că vaccinurile sunt periculoase sau pot provoca autismul. „Pericolul mai mare este boala pe care o previne vaccinarea,” a spus Redfield. „Decizia voastră de a vă vaccina va proteja sănătatea familiei dumneavoastră și bunăstarea comunității dumneavoastră.”

Referindu-se la declarațiile directorului CDC, revista TIME a reamintit că, în 1998, un studiu fraudulos publicat de doctorul britanic Andrew Wakefield a sugerat că vaccinul MMR (rujeolă, oreion și rubeolă) poate provoca autism. Studiul a fost ulterior retras de co-autorii fostului medic și de jurnalul de medicină în care fusese publicat.

CDC a precizat că va continua să lucreze cu departamentele de sănătate locale și statale din zonele afectate pentru a ține sub control focarele bolii. Potrivit informațiilor, SUA se confruntă în prezent cu focare ale bolii în New York City și Rockland County (statul New York), care se luptă cu cazuri de rujeolă de aproape 8 luni. Multe dintre cazurile de rujeolă implică comunități de evrei ultra-ortodocși, care locuiesc în metropola americană și în Rockland.

Specialiștii americani se tem că, dacă aceste focare vor continua în timpul verii și al toamnei, Statele Unite își pot pierde statutul de țară care a eliminat rujeola. „Această pierdere ar fi o lovitură uriașă pentru națiune și va șterge munca grea făcută la toate nivelurile industriei de sănătate publică,” a precizat CDC. Agenția a afirmat că obiectivul eliminării rujeolei, anunțat pentru prima dată în 1966 și îndeplinit în 2000, a fost o sarcină monumentală, care a avut la bază doi factori majori: disponibilitatea și utilizarea pe scară largă a unui vaccin sigur și foarte eficient împotriva rujeolei, precum și existența unei infrastructuri puternice de sănătate publică pentru a detecta și a ține sub control rujeola.

Părinții, sub lupa autorităților

Specialiștii CDC i-au încurajat pe părinții „care au întrebări referitoare la vaccinul împotriva rujeolei să se consulte cu medicul pediatru al copiilor lor, care cunoaște copiii și comunitatea și care dorește să-i ajute pe părinți să înțeleagă mai bine modul în care vaccinurile le pot proteja copiii.” Situația este cu atât mai delicată cu cât, așa cum afirmă Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, „temerile bazate pe dezinformarea privind siguranța și eficacitatea vaccinului, precum și severitatea bolii, îi pot face pe părinți să amâne sau să refuze vaccinurile.”

„Trebuie să lucrăm pentru a ne asigura că informațiile pe care (părinții) le primesc pentru a lua decizii de sănătate pentru copiii lor sunt exacte și credibile,” a afirmat CDC.

Deși agenția nu a identificat vreo comunitate în mod special, analiștii cred că avertismentul Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor se referă mai ales la grupul de evrei ultra-ortodocși din New York și Rockland County, unde în luna aprilie a fost declarată starea de urgență privind sănătatea publică. Spre exemplu, oficialii din New York, în frunte cu primarul metropolei, Bill de Blasio, au ordonat rezidenților aflați în centrul unui focar de rujeolă să se vaccineze sau vor fi amendați cu până la 1.000 de dolari.

Potrivit informațiilor, începând din octombrie 2018, în zonă au fost confirmate circa 300 de cazuri de rujeolă. Majoritatea cazurilor au fost printre membrii comunității de evrei ortodocși din Brooklyn, în special în zone din cartierele Williamsburg și Borough Park din Brooklyn. Focarul ar fi apărut după ce un membru al comunității, infectat cu rujeolă, s-a întors din Israel, care se confruntă cu o epidemie a bolii. Oficialii din New York au anunțat că toți rezidenții din zonele vizate din Brooklyn trebuie să se vaccineze împotriva rujeolei, oreionului și a rubeolei, în caz contrar urmând să fie amendați.

Anunțând decizia autorităților privind această criză, comisarul pentru sănătate, Oxiris Barbot, a spus atunci că aproximativ 1.800 de copii din Williamsburg erau în acel moment nevaccinați. „Acest focar este alimentat de un mic grup de persoane anti-vaccin din aceste cartiere. Ei au răspândit dezinformări periculoase bazate pe pseudo-știință,” a afirmat Barbot. Ea a adăugat că orașul va ajuta persoanele neprotejate să aibă parte de o vaccinare la un preț convenabil și accesibilă și a subliniat faptul că vaccinarea este sigură și eficientă.

Ordinul emis de autoritățile din New York a venit la o zi după ce metropola a anunțat că instituțile educaționale de tip yeshiva și creșele din Brooklyn care permit copiilor nevaccinați să meargă la școală s-ar putea confrunta cu amenzi sau chiar cu închiderea porților. În luna ianuarie, după un avertisment similar, cel puțin o yeshiva, Yeshiva Kehilath Yakov din Williamsburg, a ignorat ordinul oficial și a permis unui student nevaccinat, dar care nu prezenta simptome, să se întoarcă la școală. Studentul respectiv era însă bolnav de rujeolă, lucru care a dus la îmbolnăvirea a cel puțin 40 de persoane.

În Rockland County, oficialii au declarat o stare de urgență la nivelul districtului legată de rujeolă și au interzis copiilor nevaccinați să viziteze locurile publice. Un judecător a oprit între timp această interdicție.

În afara orașului New York și a districtului Rockland, focare de rujeolă au apărut în regiunea de nord-vest a Americii, în statul Washington, precum și în California, New Jersey și Michigan, în special în zone în care există comunități cunoscute pentru opiniile lor anti-vaccin. Acest lucru a făcut ca, la 19 ani de când a fost declarată eradicată în Statele Unite, rujeola să redevină o problemă majoră de sănătate publică, iar autoritățile se află în prezent implicate într-o luptă contr-cronometru nu doar pentru a elimina focarele de infecție, dar și pentru a convinge părinții reticienți să își vaccineze copiii.

Cazuri similare

Cazurile părințiilor care refuză să își vaccineze copiii contra rujeolei și atitudinea din ce în ce mai fermă a autorităților americane nu sunt însă singulare. În urmă cu câteva luni, o dezbatere aprinsă a fost declanșată în Statele Unite după ce polițiști înarmați au intrat cu forța într-o casă aflată în apropiere de Phoenix (Arizona) pentru a duce la spital un copil de 2 ani, nevaccinat, ai cărui părinți refuzau să-i acorde tratament medical, deși micuțul era bolnav și avea febră mare. Statul a preluat custodia băiețelului și a celorlalți doi copii ai cuplului, în vârstă de 4 și 6 ani, în timp ce părinții au fost acuzați de abuzuri împotriva copiilor.

La momentul respectiv, G4Media.ro a scris, citând un material din New York Times că, în cazuri rare, părinții din Statele Unite își pot pierde dreptul de a lua decizii de sănătate în numele copiilor lor. Și mai rare sunt cazurile în când părinții pot pierde custodia copiilor deoarece refuză le acorde acestora tratament medical specializat. Dar, din cauza unui număr tot mai mare de cazuri de rujeolă înregistrate în SUA, autoritățile sunt în alertă ridicată pentru persoanele care prezintă simptome de boli infecțioase, în special copii și bebeluși care nu au fost vaccinați împotriva acestei boli și a altora.

În conformitate cu legea din Arizona, părinții pot refuza vaccinurile pentru copilul lor pe baza unor motive personale, religioase sau medicale. Dar, scria atunci New York Times, această lege este în contradicție cu teoria parens patriae, un principiu vechi de secole, care oferă statului puteri sporite ca să aibă grijă de interesele copiilor și ale altor persoane care nu se pot îngriji singure.

Surse: CDC, TIME, New York Times

Foto: Avertisment în New York (Sursa: G4Media.ro)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Exemplul tipic de eșec al democrației.

  2. prin fake news-ul rusesc propagat pe net, „nu-ţi vaccina copilul! fii prost!”

  3. In cativa ani fenomenul se va repeta in Romania si alte state europene.
    Vor muri copii si adulti nevinovati, iar cretinii antivaxeri contemporani cu ei, in cel mai bun caz isi vor inchide trompetele pentru o perioada.
    Dar prostia deja se propaga si va face si alte victime nevinovate, in special in rundul comunitatilor sarace, fara acces la ingrijiri medicale.