G4Media.ro

VIDEO Cum arată „Satul satelor” din Italia: Peccioli, localitatea din Toscana care…

sursa foto: captură de ecran

VIDEO Cum arată „Satul satelor” din Italia: Peccioli, localitatea din Toscana care îmbină istoria medievală, arta modernă și tehnologia

Câștigătorul concursului italian „Borgo dei Borghi” din acest an îmbină trecutul său medieval cu o scenă de artă contemporană atrăgătoare și cu roboți rătăcitori, scrie BBC.




În ultimii 11 ani, Rai, postul de televiziune de stat din Italia, a organizat un concurs pentru a găsi Il Borgo dei Borghi, sau „Satul satelor”. Concursul ajută la creșterea vizibilității orașelor italiene mici, dar captivante, care altfel ar putea trece neobservate. Cu toate acestea, câștigătorul concursului din acest an este mult mai mult decât un simplu loc frumos.

„Scopul Il Borgo dei Borghi, este de a identifica aceste locuri despre care cred că, uneori, nici măcar italienii nu știu”, a declarat pentru BBC Kathy McCabe, gazda emisiunii Dream of Italy.

Modul în care funcționează este că, în fiecare an, este nominalizat câte un oraș sau un sat din fiecare dintre cele 20 de regiuni ale Italiei. Localnicii creează videoclipuri în care prezintă cu mândrie istoria, tradițiile și moștenirea artistică unică a satului lor. Telespectatorii votează apoi pentru locul lor preferat, iar finaliștii sunt aleși printr-o combinație de voturi și de un „juriu de experți” format din trei persoane, alcătuit din personalități bine cunoscute.




Peccioli, câștigătorul din acest an, este situat chiar în afara cunoscutului oraș Pisa. Cocoțat în vârful unui deal toscan și înconjurat de podgorii, câmpuri de grâu și plantații de măslini, orașul de 5.000 de locuitori datează din perioada medievală. Satul în sine este un labirint de clădiri vechi din cărămidă și străduțe și alei înguste situate sub clopotnița înaltă din secolul al XII-lea, San Verano. Dar, în timp ce satul este înrădăcinat în trecutul său medieval, arta sa publică modernă a transformat prezentul orașului Peccioli.

Unul dintre cele mai impresionante locuri din sat, Palazzo Senza Tempo („Palatul fără timp”), a devenit un exemplu perfect al acestui echilibru între trecut și prezent. Clădirea datează din secolul al XIV-lea și se mândrește cu detalii istorice, precum o frumoasă curte medievală și scări de piatră. Cu toate acestea, în 2019, a fost renovată pentru a încorpora fără probleme elemente mai moderne, cum ar fi un luminator, ferestrele de la parter care lasă să pătrundă lumina și o terasă panoramică cu vedere la peisajul de jos.

„Palatul a devenit centrul cultural al orașului”, a declarat Giulia Giaganini, o locuitoare din Peccioli, în videoclipul concursului Borgo dei Borghi al orașului. „Reprezentând nu doar trecutul și prezentul, ci și privind spre viitorul [nostru], devenind – așa cum sugerează și numele său – „Palatul atemporal”.”




Transformarea orașului Peccioli dintr-un oraș medieval necunoscut într-unul cunoscut pentru amestecul său de artă modernă și istorie a avut loc prin utilizarea gunoaielor, din toate punctele de vedere. În anii 1990, ca răspuns la o modificare a reglementărilor privind deșeurile, liderii din Peccioli au propus deschiderea sistemelor lor avansate de gestionare a deșeurilor către alte orașe din regiune. Veniturile generate de preluarea deșeurilor din zonă au fost apoi reinvestite în comunitate, finanțând instalații uimitoare de artă modernă și inițiative tehnologice durabile.

„Să te plimbi pe străduțele din Peccioli este ca și cum ai face o călătorie în jurul lumii prin intermediul artei sale”, a declarat un alt locuitor al zonei, Alessandra Perna, în videoclipul concursului.

Acum, străzile medievale pitorești sunt înconjurate de instalații de artă care atrag atenția. Unele dintre cele mai îndrăgite exemple sunt Uriașii din Peccioli – sculpturi umane uriașe realizate de artistul polonez Miroslaw Balka, care par să iasă din peisajul din jurul lor. Un alt proiect artistic al artistului italian Patrick Tuttofuoco, intitulat Endless Sunset (Apus de soare fără sfârșit), decorează o alee care leagă centrul istoric de zonele mai noi ale orașului de la periferia acestuia. Există, de asemenea, o nouă galerie de artă numită Muzeul de Artă Contemporană în Aer Liber (MACCA), care a fost deschisă în 2023 și care găzduiește peste 600 de lucrări de artă contemporană ale unor artiști din întreaga lume.

Dincolo de arta sa atrăgătoare, Peccioli găzduiește, de asemenea, o varietate de noi inițiative tehnologice care contribuie la eforturile de sustenabilitate.

„[Peccioli] este plin de infrastructuri pe care nu le poți vedea nicăieri altundeva”, a declarat Alessandro Melis, profesor în cadrul Școlii de Arhitectură și Design de la New York Institute of Technology, care a curatoriat o expoziție despre orășel „De exemplu, în centrul localității este oferit car sharing gratuit pentru toată lumea. Există doi roboți, unul dintre ei colectează deșeurile de la case. Și un alt robot face cumpărături pentru persoanele în vârstă sau cu dizabilități din oraș. Este ca în science-fiction”.

Cu toate acestea, Peccioli continuă să privească spre viitor. Primarul din Peccioli speră să reducă amprenta de carbon a orașului la 0% în următorii câțiva ani, iar cercetările în curs de desfășurare explorează dacă este posibil să se transforme materialele reziduale în ceva care ar putea fi folosit în siguranță pentru construcții. În acest fel, acest mic sat toscan va continua să își păstreze trecutul, în timp ce se îndreaptă spre viitor.

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. tot mai frumos la Vascautii Deal