G4Media.ro

Cum a fost la Night Theater, experiența teatrală unică în Timișoara

Cum a fost la Night Theater, experiența teatrală unică în Timișoara

Câteodată, cele mai memorabile experiențe sunt care te scot din obișnuit, care te duc în spații neconvenționale și te introduc într-un univers cu totul nou. Acesta a fost exact motivul pentru care am decis să participăm la Night Theater, o experiență teatrală în mișcare care are loc zilele acestea în inima Timișoarei. Ne-am dorit să experimentăm pe propria piele o piesă de teatru în autobuz și, mai mult de atât, o piesă de teatru în care Timișoara era protagonistă și muză.

La ora 22:00 ne-am îmbarcat într-un autobuz electric românesc pus la dispoziție de ATP Trucks & Buses și, după ce toată lumea și-a ocupat locurile, am pornit la drum într-o liniște deplină, în care puteai simți cum clocotește curiozitatea tuturor celor prezenți. Cei 3 actori talentați și-au făcut apariția treptat, iar modul în care intrau în scenă a surprins plăcut de fiecare dată. Ori se comportau ca fiind parte din public și deodată începea acțiunea, ori dădeau emoții spectatorilor, întrucât apărea întrebarea – ”Oare persoana asta, care se urcă acum în autobuzul oprit în stație, știe că noi suntem la teatru aici? Dacă crede că suntem un autobuz obișnuit și-l ducem la gară, de exemplu?”

Timișoara în centrul atenției

Una dintre cele mai frumoase surprize ale acestui spectacol a fost felul în care Timișoara a fost adusă în prim-plan. Orașul a devenit nu doar fundalul acțiunii, ci a fost transformat într-un personaj însuși. Fiecare poveste prezentată în spectacol avea legătură cu locuri, oameni și întâmplări din Timișoara, iar atmosfera orașului a fost atent recreată în discursurile și interacțiunile actorilor.

”Experiența e extraordinară, merită să veniți, să o încercați. Eu n-am mai participat la o piesă de teatru așa, în mișcare. Te plimbi prin Timișoara, traseul se leagă și cu ce se povestește în piesă, actorii sunt tineri, foarte buni. Mi-a plăcut mult. Le voi recomanda și altora să vină să o vadă,” ne-a spus unul dintre participanți la finalizarea piesei.

Traseul autobuzului a fost meticulos ales. De la Flora la Piața Traian, de la gară la terenul de baschet de lângă Fabrica de Gheață, apoi înapoi la Flora, ruta a adus participanții în contact cu diverse locuri care au o semnificație specială pentru comunitatea timișoreană. Orașul a devenit parte din reprezentație.

Descoperiri și conexiuni locale

Pe lângă povești și spectacol, Night Theater oferă turiștilor ocazia de a face descoperiri locale, iar locuitorilor șansa de a confirma anumite trăsături distinctive ale lor și secrete ale orașului. Ziceți și voi că nu-i adevărat că cea mai bună pleșcaviță e la Lera’s și Yugoslavia, că există transport public pe apă, cu vaporașe, și costă 1 leu biletul, că există pistă de biciclete până în Serbia, că e un oraș microbist, că se folosește mult perfectul simplu, și că nu se zice ”Pa”, e nepoliticos și agresiv (extract chiar din piesa de teatru).

A fost o piesă la care m-am putut raporta și, în același timp, mi-a plăcut foarte mult că am putut să văd orașul în mișcare. Plus că actorii au interacționat cu ce se întâmpla în jurul lor. N-am mai văzut o piesă de teatru în autobuz și a fost fain că autovehiculul, cumva, a setat mood-ul pentru fiecare scenă. Partea de lumini și traseul a ajutat mult să înțelegi mesajul, atmosfera, ce ar trebui să simți, ce poți să simți,” adaugă alt participant.  

Spectacol cu sens, nu doar pentru râsete

Poveștile prezentate în spectacol erau nu numai pline de umor și emoție, ci și pline de referințe și aluzii la Timișoara pe timp de noapte, unul din obiectivele piesei fiind acela de a vorbi despre siguranța în oraș după căderea întunericului. Așa am aflat că ”Timișoara e printre cele mai sigure locuri din lume, ocupând poziția 32 la nivel mondial, depășită în România doar de Cluj, care e pe locul 23”, dar și că se mai întâmplă ca oamenii să piardă bani la păcănele și să reacționeze nepotrivit, să nu te simți chiar confortabil să mergi noaptea în gară, să eviți un anumit parc pentru că știi cine-și face veacul pe acolo, și altele.

Fără doar și poate, un eveniment ce merită atenția voastră. Night Theater este o călătorie unică în cultura și inima Timișoarei. Acest spectacol itinerant a reușit să creeze conexiuni între oameni și locuri, aducând la lumină poveștile spuse și nespuse ale unui oraș plin de viață. Ne bucurăm că am fost parte din el, pentru o zi.

Singurele bilete disponibile sunt pentru ultimele două zile dedicate Night Theater, în 7 și 8 octombrie și pot fi cumpărate de pe iabilet.ro 

______

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

The Night-Art Festival este prezentat de George, inovație BCR

Sponsorii Lights On – The Night-Art Festival sunt: Fan Courier, Iulius Town, ATP Motors, Pepsi  

Partenerii proiectului sunt: Leeds City Council, Asociația In-Edu Timișoara, Centrul Cultural German Timișoara, Centrul Cultural Clujean, Universitatea de Vest Timișoara, Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, Universitatea Politehnică Timișoara.

Partenerii de comunicare sunt: Getica OOH, Galeriile Aushopping, Kiss Fm, Euromedia, Pressone.ro, G4Media.ro, World Wide Print, Daisler Print House, Știri din România, Tion, Express de Banat, IQOOL, Zile și Nopți, Știri de Timișoara, NewsVest, Adevărul, TVR, Radio Timișoara, România Pozitivă, Best of Timișoara.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează