G4Media.ro

Cum a cedat Austria în fața Croației la votul pentru Schengen: a…

Foto: Denis LOVROVIC / AFP

Cum a cedat Austria în fața Croației la votul pentru Schengen: a obținut gaze și a fost amenințată că firmele austriece nu vor primi contracte la marile lucrări de infrastructură / Croația, rută pentru migranții ilegali ajunși în Austria

O analiză publicată pe portalul specializat IntelliNews arată modul în care cancelarul austriac, Karl Nehammer, și-a schimbat în doar câteva zile decizia de a bloca aderarea Croației la Schengen, în ciuda datelor proprii care arată că țara de la Marea Adriatică este una dintre sursele de migranți ilegali pentru Austria.

Marcus How, șeful departamentului de analiză al VE Insight, o companie de consultanță în domeniul informațiilor de afaceri și al riscurilor politice cu sediul la Viena, citează surse la nivel înalt care spun că Nehammer a fost convins de croați cu două argumente.

Primul – a primit asigurări că Austria va primi gaze naturale de la un terminal LNG proaspăt inaugurat în Croația. Al doilea – a fost amenințat că firmele austriece nu vor mai primi nici un mare contract de infrastructură în Croația.

Pus în fața celor două argumente, cancelarul austriac a cedat și și-a schimbat poziția inițială, cea în care amenințase cu veto toate cele trei țări candidate la Schengen: Croația, România și Bulgaria. La Consiliul JAI de joi, Austria a votat pentru intrarea Croației și a respins aderarea României și Bulgariei la Schengen.

Citește mai jos analiza integrală publicată de IntelliNews:

Să nu ratezi niciodată ocazia de a folosi politica externă ca recuzită în politica internă. Aceasta este mantra pe care se pare că a luat-o în serios guvernul austriac, care se opune cu veto aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen, dar o aprobă pe cea a Croației.

Situația a fost declanșată de criza în care s-a împotmolit guvernul cancelarului Karl Nehammer. În 2019, Partidul Popular de centru-dreapta (ÖVP) – condus atunci de Sebastian Kurz – a obținut o victorie decisivă în alegerile anticipate convocate în urma scandalului de la Ibiza. În loc să reintre în coaliție cu partenerul său căzut în dizgrație, Partidul Libertății de extremă dreapta (FPÖ), ÖVP a ales în schimb să se asocieze cu Verzii.

A reieșit că alegerile din 2019 au reprezentat un punct culminant pentru ÖVP, ai cărui funcționari de rang înalt au fost implicați în diferitele anchete de corupție care au luat naștere în urma scandalului Ibiza. Printre aceștia s-a numărat Kurz însuși, care nu a avut altă opțiune decât să demisioneze din funcția de cancelar în octombrie 2021, înainte de a părăsi cu totul politica două luni mai târziu.

Karl Nehammer, care ocupase anterior funcția de ministru de interne, a devenit în consecință cancelar și lider al ÖVP. De atunci, soarta ÖVP nu a făcut decât să se înrăutățească. Nehammer este o figură mai conciliantă decât Kurz, dar este mai puțin un lider al partidului său fracturat decât un președinte care jonglează cu interesele diferiților guvernatori regionali. Între timp, scandalurile de corupție nu au făcut decât să crească, consolidând percepția că ÖVP este putred din punct de vedere structural, într-un mod pe care Nehammer nu vrea sau nu poate să îl abordeze.

Împreună cu gestionarea dezastruoasă a pandemiei de coronavirus (COVID-19), cu penuria de energie și cu inflația ridicată, ÖVP pierde credibilitate. Sondajele arată că, în cazul unor alegeri, partidul va scădea de la 37,5% la doar 20%.

Între timp, problema migrației ilegale a reintrat în atenția opiniei publice, cu peste 100.000 de migranți care au depus cereri de azil în Austria până în prezent în 2022 – dintre care 75.000 au rămas în țară. Această cifră este mai mare chiar și decât la apogeul crizei migranților din 2015. Simțind că FPÖ va exploata flancul drept expus al ÖVP, Nehammer a utilizat iar tema migrației.

Momentul nu este întâmplător, deoarece la sfârșitul lunii ianuarie vor avea loc alegeri de stat în Austria Inferioară. Austria Inferioară este cel mai important bastion al ÖVP, iar filiala regională a partidului este cea mai puternică facțiune a acestuia. Partidul se așteaptă deja să piardă ultima majoritate absolută în legislativele de stat; dar dacă Nehammer contribuie la un rezultat mai prost decât se aștepta, va plăti un preț scump.

Standarde duble

Atunci când președinția cehă a Consiliului UE a pus în mod neașteptat pe ordinea de zi aderarea la Schengen a Croației, României și Bulgariei, guvernul austriac s-a aflat între ciocan și nicovală din punct de vedere intern.

ÖVP a decis că va ieși la rampă. Nehammer și succesorul său în funcția de ministru de interne, Gerald Karner, au anunțat că Austria se va opune cu veto propunerii pentru toate cele trei state membre, argumentând că numărul de cereri de azil indică faptul că controalele la frontierele lor nu funcționează corect. Modul în care a fost făcut anunțul a fost deosebit de provocator, deoarece a fost făcut prin intermediul presei – o practică favorită a lui Kurz – în loc să fie ridicat la nivelul UE sau la nivel bilateral.

Însă Nehammer și-a schimbat rapid poziția, afirmând că Austria va sprijini aderarea Croației la Schengen în măsura în care guvernul este convins că controalele la frontierele externe ale acesteia funcționează corespunzător. Probabil că nu a fost o coincidență faptul că, cu doar câteva zile înainte, Nehammer a călătorit împreună cu premierul bavarez Markus Söder la terminalul GNL de pe insula Krk, unde s-au întâlnit cu premierul croat Andrej Plenkovic. Nehammer și Söder au primit asigurări din partea lui Plenkovic că gazoductul Adria va fi extins pentru a deservi piețele austriacă și, respectiv, bavareză, reducând astfel dependența acestora de gazul rusesc.

În plus, potrivit unei surse care a vorbit sub protecția anonimatului, părțile interesate croate au amenințat că vor bloca viitoarele investiții austriece în infrastructura majoră din țară, ceea ce a determinat Camera de Comerț austriacă (WKO) să facă lobby pe lângă guvern pentru a schimba cursul. De asemenea, nu a stricat faptul că Uniunea Democratică Croată (HDZ), aflată la guvernare, are legături extinse cu ÖVP, cu care împarte calitatea de membru al Partidului Popular European (PPE).

Guvernul austriac a recunoscut că Croația a fost folosită de migranți pentru a intra ilegal în spațiul Schengen, după ce au trecut prin Serbia și Bosnia-Herțegovina. Într-adevăr, cetățenii din diferite țări terțe care nu beneficiază de acces fără viză în UE – cum ar fi India și Tunisia – pot zbura în Serbia fără a avea nevoie de viză. Cu toate acestea, președintele sârb Aleksandar Vucic a fost de acord să elimine regimul fără vize pentru multe dintre aceste țări, inclusiv pentru India, în viitorul apropiat. Astfel, Nehammer s-a văzut în situația de a reveni asupra amenințării sale cu veto.

Ulterior, ÖVP a luat la țintă România și Bulgaria. Ministerul de Interne (BMI) a susținut că nu este convins că controalele la frontierele externe ale acestor țări sunt adecvate, în ciuda evaluărilor efectuate de Frontex, potrivit cărora acestea îndeplinesc criteriile tehnice. BMI a citat propriul studiu care a constatat că, dintre cetățenii care au intrat ilegal în Austria în 2022, 40 % au venit prin Serbia, alți 40 % prin Ungaria, prin România și Bulgaria, iar 20 % au venit prin alte rute. Acest lucru a contrazis datele Frontex, dar BMI a susținut că cifrele sale sunt mai fiabile, având în vedere că se bazează pe cartografierea datelor mobile, precum și pe interviuri cu solicitanții de azil. Studiul nu este disponibil publicului.

WKO, îngrijorat de interesele de afaceri austriece din România și Bulgaria, a făcut un lobby intens împotriva veto-ului, dar fără succes. Europarlamentarul român Eugen Tomac a afirmat că încercările de a face lobby pe lângă Nehammer prin intermediul PPE au fost la fel de zadarnice: acesta a respins „orice argument rațional” și „a respins fiecare propunere făcută de Comisia Europeană, a negat fiecare raport și fiecare statistică”. Speranțele că ÖVP era doar o simplă postură și că va imita olandezii în acceptarea unor asigurări simbolice privind controalele la frontieră și corupția s-au dovedit a fi în zadar.

Teoretic, opoziția ÖVP nu este categorică. Cancelaria a declarat că va susține aderarea României și Bulgariei la Schengen după ce va fi mulțumită de controalele la frontierele externe ale acestora, sugerând că este doar o chestiune de timp până când propunerea va putea fi prezentată din nou. Cu toate acestea, surse austriece din România și Bulgaria, care au vorbit sub protecția anonimatului, au fost foarte pesimiste că va fi atât de ușor – și că intransigența guvernului va aduce daune de durată intereselor austriece în aceste țări.

Furia este deja palpabilă, ministrul român de interne exprimându-și neîncrederea, având în vedere că Karner i-a promis în februarie că îl va sprijini în vederea aderării la Schengen. Între timp, președintele Asociației române pentru energie curată și combaterea schimbărilor climatice cere Austriei să plătească 200 de milioane de euro pe lună drept compensație pentru costul rămânerii țării în afara spațiului Schengen.

Influența regională austriacă în declin?

Întreaga afacere ar putea fi considerată o comedie a erorilor dacă guvernul nu ar ține ostatici 26 de milioane de cetățeni ai UE, irosind inutil puterea de influență pe care Austria a acumulat-o în Europa Centrală, de Est și de Sud-Est (CESEE).

Într-adevăr, înainte de 1989 – dar mai ales după 1989 – Austria a fost unul dintre statele care a sprijinit cel mai mult integrarea regiunii în UE. Austria nu a avut în niciun caz motive altruiste; această strategie a avut avantaje masive. Investitorii austrieci au găsit piețe noi și profitabile, pe care aveau avantajul de a fi primii veniți, în timp ce economia austriacă a fost capabilă să găsească forță de muncă ieftină. Viena a reușit să își revigoreze și să își reinventeze statutul de capitală de facto a regiunii.

Cu toate acestea, a fost un aliat fidel al statelor din regiune, chiar dacă establishmentul politic a supraestimat adesea amploarea influenței sale geopolitice. Cu toate acestea, ÖVP – cu toleranța Verzilor, precum și a social-democraților din opoziție (SPÖ), care au făcut rabat de la această reputație – torpilează această reputație, conducându-se într-un mod atât de evident politic.

În plus, prin faptul că se acomodează cu unele state membre, în timp ce pe altele le aruncă sub autobuz, se dovedește cinic și nedemn de încredere. Nehammer a fost pregătit să renunțe la opoziția sa față de aderarea Croației, odată ce Zagreb a răspuns cu o abordare de tip „băț și morcov”. ÖVP continuă să îl curteze pe premierul ungar Viktor Orban, organizând trei întâlniri importante cu acesta numai în 2022, deși țara este veriga cea mai slabă din lanțul migrației. Nu numai că guvernul Orban a făcut practic imposibilă depunerea cererilor de azil de către solicitanții de azil, dar le face vânt către Austria.

Acest lucru nu a trecut neobservat la București sau la Sofia. Un delegat austriac, cu care am vorbit, mi-a spus, în mod neoficial, că decizia este în întregime „politică” și că acest lucru ar îngreuna inutil viața întreprinderilor austriece, în special în România, care este una dintre cele mai mari destinații din UE pentru investițiile străine austriece. Guvernul nu a aruncat sub autobuz doar doi aliați, ci și propriile interese economice. Acest lucru este, de asemenea, de rău augur pentru Balcanii de Vest, unde Viena continuă să aibă o influență substanțială, chiar dacă a scăzut în alte părți.

Această strategie confuză ilustrează măsura în care ÖVP se confruntă cu moartea cerebrală. Aceasta s-a accelerat sub conducerea lui Sebastian Kurz. Cândva, ÖVP era cel mai pro-european partid din Austria. Zilele unei astfel de gândiri au trecut de mult.

Opoziția austriacă față de aderarea României și Bulgariei la Schengen este o demonstrație care dă de gândit despre cât de parohială a devenit cultura sa politică.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

39 comentarii

  1. Deci probabil au vrut ceva si de la romani (nu ca ar fi contat ca oricum eram la pachet cu bulgarii si eram respinsi tot la pachet). Dar daca asa a fost si nu le-am dat nimic din ce au vrut, am facut foarte bine

    • Poate ca austriecii au vrut ceva, dar sunt ei de vina pentru coruptia care exista la noi ?
      Sunt de vina austriecii, pentru ca noi nu indeplinim nici astazi criteriile pe justitie, asumate prin tratatul de aderare la UE ?
      Sunt de vina austriecii, pentru ca mafia psd si pnl a pus mana integral pe justitie, a pus mana integral pe tara ?
      Sunt de vina austriecii, pentru ca vamesii romani iau spaga, iar justitia noastra corupta ii face scapati ?
      Sunt de vina austriecii, pentru ca echipamentele noastre din punctele de frontiera se defecteaza chiar atunci cand sunt introduse droguri sau marfuri de contrabanda ?
      Sunt de vina austriecii, pentru ca CCR a decis ca probele obtinute cu ajutorul Serviciilor Secrete ale tarii trebuie sa fie eliminate din dosare ?
      Sunt de vina austriecii, pentru ca CCR a decis ca DNA nu poate colabora cu SRI ?
      Sunt de vina austriecii, pentru ca CCR a decis ca nus sunt legal constituite Completurile de 5 judecatori de la ICCJ ?
      Sunt de vina austriecii, pentru ca CCR a decis ca nu sunt specializate pe coruptie completurile de 3 judecatori de la ICCJ ?
      Sunt de vina austriecii, pentru ca CCR a dat decizii in favoarea infractorilor ?
      Sunt de vina austriecii, pentru ca CCR a scurtat perioada de prescriptie ?
      Sunt de vina austriecii, pentru ca parlamentul nostru a dezincriminat multe fapte penale ?

    • @Mihai
      Ai scris mult și pe lângă subiect.

    • @Made în România
      Cel mai nimerit nume pt. ce a scris Mihai

    • Eu nu inteleg ce gaze le da croatia ca aia importa tot de la rusi..

    • @Mihai
      Sunt de acord cu cele enumerate,dar consideri ca indepartand Romania indrepti toate aceste,eu le numesc abuzuri ale institutiilor statului,eu nu cred,inca se vor adanci.Le comvine coruptia din RO,numai intr-o tara corupta OMV-ul a putut sa obtina ce a vrut sau aia care ne defrisaza padurile.Ai ajus la mana austriecilor la exploatarile de petrol si gaze in RO,austrieci care nu au nici o experienta in acest domeniu,i-ai „fugarit” pe americani in favoarea austriecilior.Ideea nu a venit de la acel „prost” de cancelar austriac ci de la firmele austriece ce actioneaza in RO pentru ca le convine coruptia si incompetenta politicienilor romani

  2. Ceea ce am scris aseara. Sunteti stat suveran si aveti drept de vot in UE. De acum inainte, fara a face scandal, votati contra tuturor rezolutiilor necesitand unanimitate. Absolut toate.
    Si veti vedea cum se va organiza illico-presto primirea expresa a tarii Dv, in Spatiul Schengen.
    Succès. Fara plansete, razbunari*, etc. Nu servesc la nimic. Votul Dv este arma Dv.

    *avem o expresie in Franta: „la vengeance est un plat qui se mange froid” (razbunarea este un fel de mancare care se mananca rece) Aplicati asta.

  3. Hai că am bifat-o și p-asta!
    Acum USL e virgin.

    • Iar G4Media a devenit Dan Diaconescu Direct si Senzational. Pe zi ce trece e mai tabloidizat.

  4. Noi il avem pe Bode. Si avem usl.
    Natie de idiòti.

  5. Așa trebuia discutat de la început. Dar românul e bun la bătaie doar la femei în wc sau cu nevasta și copii. În fața străinilor românii mereu s-au căciulit, umilit chir și când a fost vorba de propriile resurse: s-au milogit de străini să le dea o felie din combinațiile cu resursele romaniei. Românica nu avea cum să intre în shengen la fel cum nu se poate califica la mondiale.

    • Pai stii care e problema ? In Romania pe infrastructura firmele austriece au fost cam scoase din toate contractele datorita prostiei si coruptiei oficialilor. Au ramas italienii pe marile contracte si isi bat joc la greu de ele. Majoritatea firmelor austriece chiar faceau treaba buna si la timp. Asa ca cu ce sa-i santajezi pe austrieci ? Doar cu Petrom-ul poate si bancile.

  6. Tot pachet ,Firmele austriecilor sa plece din Romania,că și așa ne cred de prosti iar când intrăm în Schengen vom mai face concesii daca vrem

  7. Tot pachet ,Firmele austriecilor sa plece din Romania,iar când intrăm în Schengen vom mai face concesii daca vrem

  8. Tot pachet ,Firmele austriecilor sa plece din Romania,iar când vom intra in Schengen vom mai face concesii daca vom mai vrea

  9. Austriecii și Rușii aceiași Parazitzi

  10. Aha, deci austropitecii chiar doreau schimbarea legii offshore in Romania incat sa-i avantajeze. F bine ca n-am cedat, dracu sa-i ia.

  11. Politicienii croati au creier si stiu sa il utilizeze in folosul poporului lor. Politicienii romani sunt doar niste loaze specializate in furtisaguri.

  12. Razboiul a raschetat spoiala de civilizatie.
    Nu-mi este clar cine a cedat, pare ca a cedat Croatia. O aderare sau o intelegere nescrisa cu un soi nou de cama tar? Rezista UE pana la finele razboiului?

  13. Si-am ramas tot la cine poate oase roade!Veto-ul ăsta poate fi cenzurat de vreo instanță de judecată?La cate au iesit la suprafată despre ei(mari combinagii) politrucii acestia(decidenti austrieci)ar „merita”un oprobiu international.

    • Se poate, dar este de durata si am impresia ca nu mai poti solicita alt vot pana ce nu se termina procesul de judecata. In cazul alocatiilor copiilor romanilor ce munceau in austria s-a procesat asa si a durat in jur de 4 ani…

  14. Acum ca stim cum se rezolva problema, nu se mai pune problema aderarii Romaniei la Schengen, dar e bine ca cineva a cerut compensatii.

  15. pai si asta nu e coruptie?

  16. Austria a comis o mare porcărie, asta e evident.

    Dar mai e si altceva evident. Politica externa a României e rămasă la nivelul epoca de piatra. Nu am evoluat. Economic, am depășit pe rand, ca PIB, Ungaria, Cehia, Grecia, Portugalia. In curand vom depăși Finlanda. Dar politic, la nivel european, contam mai puțin decat Estonia, de exemplu.

    Si responsabilul principal pentru starea asta e Iohannis, care s-a înconjurat doar cu nulități umane, singurul criteriu fiind loialitatea fata de el.

    Am citit undeva cum a decurs „negocierea” lui Bode cu omologul austriac. Bode a citit niste hartii de acasa, in limba romana, iar translatorul a tradus destul de chinuit. Asta a fost tot. E adevărat ca acum chiar nu se mai putea face nimic, chiar daca era altul in locul lui Bode. Dar imaginea de faliment la nivelul politicii mari a rămas, ca asa se vede cand trimiti acolo pe unul ca Bode.

    Romania are cam toate cărțile sa treaca la alt nivel in materie de politica externă. Avem destul loc sa folosim inteligent si politica morcovului, si a batului. Dar noi defilam la vârf cu Ciuca,Bode, Budai, Caciu si Daea, nulitati politice, oameni care se exprima cu greu si in limba romana. Ceea ce ne tine enorm in urma.

  17. Intre gaze si Schengen, aleg clar gazele! Dar asta nu’i scuza cu nimic pe ai nostri, e suficient sa-i asculti vorbind pe cei care au reprezentat Romania in toate afacerea asta.
    Pai zice Ciuca sa nu cautam vinovati! Mai sa fie!
    Se observa de o posta propaganda guvernamentalo-mediatica si cum instiga la ura fata de intreg poporul austriac, pentru a distrage atentia de la toate balbele lor jenante. E ca si cum ai spune ca poporil romani e de vina pentru ca anumite personaje din guvern n-au suficienta onoare sa-si dea o demisie din principiu. Sau ca Iohannis e prea pres sa le-o ceara!

  18. Boicotati austria si olanda.

  19. @curios
    Cum cine?Guvernarea Nastase.

  20. @ S-a văzut și la fotbal că sunt mai buni croații și croatele și mai bune, ?

  21. Acest ne-ciocan, neh-hammer, a a facut rau UE si bine lui rusky. Brava ostrich sau osterich.

  22. România ar trebui sa ii sponsorizeze lui sacha baron Cohen filmul „bruno 2”. Cu un scenariu în care sa satirizeze ipocrizia austriaca

  23. Sasu le are cu statuile,cu muzeele..!Chiar,a strans la decoratii,ca o sa-si facă si el un muzeu😁

  24. Toti sau cele mai puternice state au legatura cu Rusia in special Austria
    tara care nu este nato dacă germania si franta ar fi vrut sa intram am fi intrat . Olanda si Austria colcaie de rusi adica de cate relatii au cu ei. Eu asa cred si mai cred ca noroc cu America ca daca nu era vorbeam toti rusa . Uniunea europeana este o adunătură de ,hiene,care pe care . Nu se tine cont decat de interesul unor state influente . Deci nu e democratica . Asa simpt din cate vad . Si nu _mi place de loc .

  25. Firmele austriece nu au de ce sa plece din România si nici nu avem pentru ce sa le invinovatim.
    Zilele acestea am vazut ca democratia austriaca sta in decizia unui singur om, ceea ce este cam ciudat. Totusi zilele acestea vedem ca exista o oarecare efervescenta politica ca urmare a votului pe care Austria l-a dat impotriva României. Poate ca nimeni nu se astepta ca o astfel de nazdravanie sa se intample sau poate ca tocmai au lasat sa se intample acest lucru ca sa aiba cu ce sa il sanctioneze pe cancelar. Probabil ca lucrurile vor concluziona cu o demisie in Austria.

  26. O răzbunare pe firmele austriece nu are sens. O acţiune în instanţă se justifică doar dacă există certitudinea că datele furnizate de poliţia austriacă sunt false. În caz contrar, ne decredibilizăm şi mai mult. În plus, trebuie să dea de gândit şi următoarele:
    https://1567-eterogen.blogspot.com/2022/12/a-sti-sa-pierzi.html
    https://1567-eterogen.blogspot.com/2022/12/capcana-posibila.html
    https://1567-eterogen.blogspot.com/2022/12/cod-rosu-de-prostie.html
    https://1567-eterogen.blogspot.com/2022/12/putea-fi-mai-rau.html