G4Media.ro

Cum a câştigat Noua Zeelandă „bătălia” împotriva coronavirusului. Obiectivul nu a fost…

Sursa foto: pixabay.com

Cum a câştigat Noua Zeelandă „bătălia” împotriva coronavirusului. Obiectivul nu a fost încetinirea epidemiei, ci pur și simplu eradicarea acesteia

Cu doar 19 morți și 1.472 de persoane contaminate, Noua Zeelandă a ridicat luni primele măsuri de izolare a țării. „Am câștigat bătălia”, a spus chiar premierul Jacinda Ardern, care rămâne totuşi în gardă.

„Loviți repede și loviți tare”. În martie, în momentul în care Noua Zeelandă a anunțat cele mai restrictive măsuri din istoria modernă a ţării, obiectivul nu a fost încetinirea epidemiei de coronavirus, ci pur și simplu eradicarea acesteia. „Dacă nu controlăm virusul, sistemul nostru de sănătate va fi copleșit și zeci de mii de neozeelandezi vor muri”, a declarat atunci premierul Jacinda Ardern pentru a-și justifica deciziile. „Scenariul cel mai rău este pur și simplu intolerabil. Acesta ar reprezenta cel mai grav bilanţ din istoria Noii Zeelande și nu îmi asum acest risc”, a spus premierul.

Luni, femeia în vârstă de 39 de ani care deţine funcţia de premier şi care a informat la jumătatea lunii aprilie că ea și miniștrii ei își vor reduce salariile cu 20% timp de 6 luni, a anunțat o primă relaxare a măsurilor, trecând de la nivelul 4 de alertă, cel mai ridicat, la nivelul 3. „Am câștigat bătălia. Nu mai există o transmisie generalizată și necontrolată în țară”, a explicat ea.

Ajutată de izolarea sa de restul lumii, Noua Zeelandă nu a așteptat ca epidemia să devină incontrolabilă pentru a acționa. Pe 14 martie, oricine dorea să intre pe teritoriul său trebuia să facă carantină timp de două săptămâni. Cinci zile mai târziu, când erau înregistrați 22 de pacienți, granițele erau închise. Și, începând cu 26 martie, aproape toată țara a fost închisă.

„În Noua Zeelandă, nu există atât de multe paturi disponibile la terapie intensivă ca în alte țări. De aceea, Jacinda Ardern a acționat foarte repede”, a explicat atunci microbiologul universității Auckland, Siouxsie Wiles.

În această țară de 5 milioane de locuitori, toate întreprinderile neesențiale au trebuit să se închidă, inclusiv serviciile de livrare a mesei. Școlile, birourile sau plajele au fost și ele vizate. În plus, ţara a implementat o politică de testare deosebit de eficientă (aproape 8.000 de teste pe zi la o populație de 4,8 milioane de locuitori), fapt care a făcut posibilă detectarea rapidă a pacienților și izolarea acestora.

Cinci săptămâni mai târziu, se văd roadele acestei măsuri. Epidemia este sub control și primele măsuri au fost relaxate. „Trebuie să rămânem vigilenți pentru a continua”, insistă totuşi Jacinda Ardem. Acesta este şi motivul pentru care relaxarea, în ciuda cifrelor încurajatoare, se va face tot treptat. Neozeelandezii, de exemplu, se pot dedica din nou unor activități precum pescuitul, vânătoarea, surfingul, înotul și chiar golful. Întreprinderile de vânzare cu amănuntul au putut să se redeschidă atât timp cât nu există contact fizic la cumpărături.

Adunările de până la zece persoane sunt permise pentru ocazii precum nunțile sau înmormântările. Unitățile din HoReCa s-au putut redeschide, ceea ce a provocat, de asemenea, cozi lungi de îndată ce acestea s-au redeschis, marți. În ceea ce privește școlile, acestea se vor redeschide începând de miercuri, chiar dacă rata de prezență este încă foarte scăzută.

Totuşi, nu există un triumfalism nemăsurat. Guvernul a amintit că distanțarea socială rămâne principiul numărul unu de aplicat. La marginea drumului, indicatoarele luminate continuă să afișeze mesajul „Rămâi acasă, salvează vieți”. În general, populația rămâne disciplinată și rămâne limitată. Nivelul de alertă 3 ar trebui să rămână în vigoare cel puțin două săptămâni. Înainte de a fi eventual scăzut din nou. Jacinda Ardern a avertizat deja: „Vom continua să căutăm ultimele cazuri, precum un ac într-un car cu fân”.

Sursa: La Libre Belgique / Articol de Julien Collignon / Traducerea: Rodezia Costea (Rador)

Image by Bernd Hildebrandt from Pixabay 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Vai de ea traducere… populatia e de 2 ori mai putin numeroasa ca a Belgiei iar paranteza cu 8000 de teste pe zi fara comparatia cu testele facute in Belgia n-are nici un sens.

    • Hai frate, mai venim mult cu prostii din acestea? Noua Zeelanda e un stat insular, fara migratie legata de locul de munca, transport intracomunitar, cetățeni plecați la munca, etc. In Romania impactul a fost enorm datorat conexiunilor ridicate cu Italia, Franța, Spania. Ce conexiuni are Noua Zeelanda cu italia.?

  2. Exemplul asta e cam cum e ala cu Islanda. Vorbim de tari insulare unde e mult mai usor sa inchizi granitele. Nu se poate face comparatie cu tari continentale.