G4Media.ro

Culisele surprinzătoarei numiri a lui Geoană ca numărul 2 din NATO

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Culisele surprinzătoarei numiri a lui Geoană ca numărul 2 din NATO

Timp de câteva luni, politicienii și diplomații români au făcut lobby intens, dar extrem de discret, pentru ca Mircea Geoană să fie desemnat adjunctul secretarului general al NATO. Miercuri, Jens Stoltenberg a făcut anunțul oficial. Geoană, fost ministru de Externe și ambasador în SUA, i-a învins pe cei patru competitori și a ajuns numprul doi în NATO.

Competiția pentru înlocuirea lui Rose Gottemoeller (al cărei mandat se încheie în octombrie) a început cu luni în urmă. Geoană și alți diplomați au intuit că postul ar putea reveni României grație profilului țării noastre în NATO: un furnizor de securitate, unul dintre puținii aliați care alocă și cheltuiesc anual 2% din PIB pentru apărare.

În cursă au mai intrat patru concurenți: ministrul slovac de Externe (Miroslav Lajčák), ministrul eston al Apărării (Jüri Luik), consilierul președintelui Poloniei (Krzysztof Szczerski) și un fost ministru al Apărării.

Geoană a avut de partea lui aprobarea și susținerea celor doi poli ai puterii executive: atât președintele Iohannis, cât și premierul Viorica Dăncilă i-au susținut candidatura. Odată cu această dublă susținere, Geoană a primit sprijin din partea tuturor instituțiilor care puteau contribui prin lobby: Ministerul de Externe și Ministerul Apărării.

Și o paranteză: Dăncilă știa că Geoană e în cursă când i-a deschis ușa pentru revenirea în PSD. Era pe 29 mai, la câteva zile după condamnarea lui Liviu Dragnea și după ce devenise clar că Dăncilă vrea să preia partidul și să desemneze ea un cadidat la prezidențiale. La acel moment, apelul Vioricăi Dăncilă a părut o stranie încercare de resuscitare a carierei fostului șef PSD, intrat în dizgrația partidului și aproape dispărut de pe scena publică după ce pierduse alegerile prezidențiale din 2009.

Geoană a răspuns imediat chemării lui Dăncilă: ”rămân alături de foştii mei colegi şi colege, însă planurile mele imediate nu includ revenirea în politica militantă”. Planurile lui imediate erau, într-adevăr, legate de NATO.

Probabil că în decizia aliaților și a secretarului general a cântărit și experiența diplomatică a lui Geoană, legată mai cu seamă de SUA: a fost ambasador la Washington (1996 – 2000), apoi ministru de Externe (2000 – 2004).

Momentul decisiv a fost, potrivit surselor G4Media.ro, interviul pe care Geoană l-a susținut cu șeful NATO, Jens Stoltenberg. După ce toți candidații au susținut interviul, decizia a început să se contureze. Însă informația a fost ținută secretă de toți cei implicați în negocieri, spre deosebire de candidații din alte state, care au ieșit în presa națională.

Așa a ajuns Mircea Geoană (61 de ani) să ocupe o funcție înaltă în NATO, mergând pe drumul deschis de Sorin Ducaru (fost asistent al secretarului general timp de 5 ani). Un profil diplomatic potrivit funcției, umbrit doar de vizita secretă la Moscova în aprilie 2009, când era șeful PSD, al Senatului și candidat la președinție.

Și tot de vizita în Rusia se leagă caracterizarea făcută de diplomații americani într-o telegramă din 2009 desecretizată de Wikileaks: ”Un si mai mare mister este modul cum abordeaza Geoana Rusia. Geoana l-a criticat public pe Basescu pentru o pozitie prea dura fata de Moscova, cu argumentul ca Guvernul Romaniei trebuie sa nu permita ca disputele din politica externa pe anumite subiecte sa impiedice un dialog pe alte chestiuni. Desi Geoana se confrunta cu critici dupa dezvaluirea a doua vizite secrete la Moscova in 2009, campania sa n-a fost afectata de subiect. Calatoria cea mai recent dezvaluita a implicat faptul ca Geoana s-a dus la Moscova cu avionul oligarhului Sorin Ovidiu Vantu” (Sursa: HotNews.ro).

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

48 comentarii

  1. Terminati cu prostiile,merita omul.1st

    • geoana a fost in toata cariera lui politica de virf doar o marioneta, si cind era presedinte la pesede si cind a candidat la presedintia Romaniei. Mai mult ca sigur „cariera” lui de marioneta continua in functia de secretar adjunct al NATO. Ale carui grup din NATO ii va face geoana jocurile ramine de vazut.

    • Să nu ajungă președintele rusiei a fost numit șef la nato, clar.

    • Clar că merită, doar e din familie de militari. Tac-su general de securitate….mă-sa colonel…

    • Sa fim seriosi, „nici noi nu mai stim citi sintem” e un ridicol, indiferent ce s-ar spune. Trag concluzia, prin urmare, ca functia asta e doar asa, pentru maimute de pus in vitrina.
      Mai e si posibilitatea ca unii pe la NATO sa fie exagerat de prosti, dar probabilitatea ca asta sa fie adevarat e ceva mai mica decit ca prima ipoteza sa fie reala.

  2. Cam subred articolul.
    Geoana a fost sprijinit de Johannis si Dancila , iar asta ar fi fost suficient pt Stoltenberg ca sa-l numeasca?
    Sa fim seriosi……

    • Iohannis si Dancila l-au sustinut in Romania. In rest a fost sustinut de faptul ca Romania a alocat 2% din PIB pt aparare (nu multe tari au facut asta) , de importanta Romaniei in flancul Est-European, posibil si de fostul asistent al lui Stoltenberg, care e roman…

  3. Si totusi de ce nu iese sa clarifice ce a facut la Moscova?

    • Ce sa explice?
      A fost vizita privata si cu asta s-a incheiat subiectul.
      Ce mai conteaz ca a zburat cu avionul lui SOV? 🙂

    • ce este de clarificat in acea vizita? Nimic in opinia mea. A fost o cursa abil intinsa de Vantu, in care prostanacul a cazut. Faptul ca Vantu a facut public asta, l-a costat alegerile. Daca aVantu vroia sa-l ajute, nu ar fi facut public si Geoana era presedinte!

    • Probabil peste 50 ani. De ce te grăbești?

    • Treaba e sa nu mai pice in capcane de genul asta! Ar trebui sa si-l ia asistent pe acel domn Ducaru.

    • Discuție simplistă și cât se poate de prostească. Pe principiul asta, am căzut și eu de prost acum 10 ani și-am votat cu Băsescu, în loc să fi votat cu Mircea Geoana, adică un un fost ambasador în Statele Unite și fost ministru de externe. Am votat un fost turnător la securitate că era „de dreapta”. :)))) Totuși, asta a fost acum 10 ani. 🙂

    • Nu are nimic de comentat,aliatii stiu ca a fost la Moskova inainte de alegeri in 2009,sa ia lumina…Basescu stie f.multe,nu cred ca a mintit ca sa ajunga presedinte,prostanacul a spus clar sa fim mai prietenosi cu Rusia.Asa ca ,la cererea americanilor,omul este pus sub observatie chiar langa seful NATO,nu e greu de inteles de ce…

    • Geoană e un proiect expirat cu ifose de mare diplomat. Un ingineraș, beizadea de militar stătut printr-un birou mucegăit, emanat fsn-istcare nu știe nici la șireturi a se-ncheia, fiindcă a crescut cu ordonanță. O nulitate propulsată de diverse trambuline, care nu știe ce e competiția. Să stea acasă fosilasă-și crească nepoții,dacă-i are.

  4. In primul rând nu e numarul 2 in NATO ! Numarul 1 este Trump, mumarul 2 apartine Marii Britanii, etc. Nici macar Stoltenberg nu e numarul 2.

    Apoi motivul pentru care a fost ales poate ține de caracterul rusofil, poate vor o marionetă care sa stie ce gândește Putin

  5. Chestia asta nu il va face mai popular sau mai putin suspect pe Geoana, desi asa isi inchpuie PSDistii ca isi pot albi oamenii compromisi. De fapt, vad ca dupa plecarea lui Dragnea la puscarie, au fost scosi in fata de cine ii da sfaturi Vioricai Dancila tot felul de dinozauri din astia cu pretentii de respectabilitate de la Geoana la Mircea Pascu….dar reprezinta deja trecutul, sunt epuizati ca lideri politice si fete publice in aceeasi masura ca Adrian Nastase si Liviu Dragnea. O sa fie un fel de last act din showul lui Geoana si din pretentiile lui de mare diplomat, nimic cu urmari de durata pentru el sau pentru Romania oricat vor zice altii contrariul

  6. Ceva de genu! Ne cerem scuze pentru eroare e specific tarilor civilizate…aici la romanica nu conteaza ca alegerile au fost in 2009 sau in 2019….e aceiasi cioarba reincalzita!

  7. Poate ar trebui sa ne intrebam daca nu cumva aceasta numire este rezultatul unui razboi invizibil intre sua si europa.
    Geoana este pionul perfect dispensabil in caz de impacare.

  8. Sa fiti sanatosi si altadata sa nu ne luati de prosti! Alegeri prezidentiale in 2019!????:))))….

  9. Eu raman la ideea sa sune cineva la NATO si sa le zica sa indeparteze toate obiectele de culoarea mov, caci ele pot fi controlate de tigancile vrajitoreae din Ferentari si….cine controleaza tigancile vrajitorese, dupa cum stim din 2009, il controleaza si pe Mircea Geoana!

  10. tacsu nu era pe partea iestica ?

    • Macar, in acel moment, anume … a stat pe partea traditionala.
      De asta putem fi siguri 🙂

  11. Deci americanii l-au numit în NATO fără să-l verifice și în dos? Sunați repede la Trump sa le spuneți de vizitele secrete la Moscow. E securitatea lumii în joc!!!

    • Sigur l-au verificat,probabil ca sa-l aibe sub observatie l-au pus intr-o functie strategica,ca doar nu-i credem pe rusii de la sputnik ca cei de la NATO sunt prosti?!?

  12. Acum, sincer, daca ar fi fost cazul, dar n-a fost, … ipotetic … „punem cazul” vorba lu’ Moromete, sa fi fost de ales intre Geoana si Vadim, as fi mers la vot, singura data cand am lipsit, in 2000 .
    dar n-a fost cazul … si m-am mai gandit: io sa-l votez pe ilici?!! Nt! Sa mi se usuce mana?!!!
    N-a avut nici noroc, saracu’. S-a pus cu cine nu trebuia, pe de o parte (ghinion, i-a cazut base la examenul de maturitate) si, pe de alta parte l-a stricat si anturajul.
    S-ar putea sa fie bun in diplomatie, ca nu credc acineva isi face iluzii, asta nu-i functie militara.
    Numai daca incercam sa facem o comparatie cu fifor sau cu les, deja pute sa-i facem si medalie.
    Daca tot a fost sa fie sa ocupe Romania acest post, care ar fi fost variantele mai usor de acceptat?

    • Ai fost inteligent in 2000!

    • @ion adrian:
      Inteligenti au fost toti cei care in 2000 in turul doi nemaiavand candidatul lor in cursa au stat acasa !
      Prosti, adica slabi de inger au fost aceia care si-au putut inchipui atunci ca vadimistii ii depasesc pe pesedisti ca numar ! 🙂

  13. Odata numit in functie, Miercea Gioana nu are oare dreptul la consilier personal? Intreb pentru Marean Vanghelie, care de o buna perioada de timp e liber de contract…

  14. E mare funcția insa nicidecum executivă. E un fel de portavoce a alianței pe subiecte la care șeful nu vrea să iasă public.
    Nu e rău ptr Romania.
    In rest, hai sa învățăm din greșeli și să privim înainte. Acolo sunt provocările mari ce ne așteaptă.
    Că ne trece viața… !

    • Vai ce articol penibil pe sputnik ala. Aia sa angajeze pe cineva peste 15 ani sa le scrie articolele, sau măcar un roman, ca da cu fail masiv Google translate.

  15. „Mihaela dragostea mea” a ramas conectat la niste grupuri de interese foarte puternice din State. Sunt de exemplu Republicanii aia ultra religiosi cu care merge el la zilele alea anuale de rugaciune. Cred ca a frecat mai multe cruciulitze in general si cu cu aia in particular ca sa ii iasa si lui o functie bine platita pe undeva sa manance si gura lu Mihaela prajituri in tari straine.
    Avand fir scurt cu Moscova convine d eminune gastilor din jurul lui Trump care vor o apropiere mai mare de Rusia si eventual chiar slabirea sau eliminarea nato asa cum se exprima foarte vocal pana de curand chiar Ratzoiul blond.
    Din ce vad ceilalti contracandidati erau din tari cu puternice sentimente anti rusesti. Asa ca urechila se muleaza perfect pe noul concept.
    Urmeaza vremuri interesante aici in buffer zone. Fiecare trebuie sa isi aleaga o tabara repede. Ma refer aici la Barna in special. Ciolos e cu Macron, KJ cu Merkeloglu, P$D cu Poporul Ales si Rusii in general si cu cine mai marca banul in particular. UDMR ul cu .. asta e smplu, stiu toti cu cine e. Ramane deci de vazut ce tabara mai ramane si pentru Barna si ce putere va avea sa il impinga in fata, macar in turul 2. Desi ma tem ca ii va sufla pozitia de cantindat Ciolosica pacalindu-l ca va fi pus Premier cand va veni vremea. Iar vremea aia ma tem ca nu o sa vina niciodata pentru USR. Decat daca s elasa inghitit de Plus – partidul sistemului. Cum ziceam – urmeaza vremuri interesante, trebuie facute provizii de popcorn si bere la rece.

  16. Baietii rai au vitalitate politica.

  17. Geoană e un proiect expirat cu ifose de mare diplomat. Un ingineraș, beizadea de militar stătut printr-un birou mucegăit, emanat fsn-ist care nu știe nici la șireturi a se-ncheia, fiindcă a crescut cu ordonanță. O nulitate propulsată de diverse trambuline, care nu știe ce e competiția. Să stea acasă fosilasă-și crească nepoții,dacă-i are.

  18. Un gând: daca postul l-a luat un prostănac precum Geoană înseamnă că postul de fapt nu contează.

  19. Mutarea asta îmi dovedește că Năsui s-a înșelat, iar în turul doi electoratul p$d nu va vota candidatul USR+ 🙂

  20. Asta cu influența determinantă a susținerii acordată la unison de către prim-ministrul și președintele României este prezumtivă și insidioasă. Președintele Poloniei a fost la Trump „pe față” să-și susțină candidatul și degeaba. Cred că principalele motive care au condus la numirea lui Mircea Geoană în această funcție le reprezintă interesele americanilor în zonă ( mai ales după „defectarea” Turciei ) și istoricul pro-american al familiei Geoană ( tatăl și fiul ).

  21. Fiu de general, deci nu putem suspecta oviata plina de lipsuri, cind a avut de facut fata unui examen corect, in general, admiterea in facultate, a ajuns la turnatorie si sectoare calde. Pentru cei care au trecut prin experienta acelui examen cred ca este destul de clar care era nivelul lui de pregatire scolara, pe motive de harnicie sau de capacitate intelectuala, as opta pt a doua varianta cand il aud vorbind. Poate ne marturiseste cu ce medie a intrat in facultate. Dupa ce a intrat sunt convins ca a devenit un ASC-ist de nadejde…Curat pregatire de diplomat!

    • Sa nu intelegi ca le tin partea, dar de unde ai tras concluzia ca un fiu de general e musai un dobitoc care nu poate lua un examen pe bune?
      Ca erau si lichele e adevarat si este, pana la urma statistic argumentabil dar destui dintre ei au profitat de conditiile speciale si chiar au studiat pe bune. Ca nu aveau ca noi grija sa mai lucreze pe ici pe colo sa mai scoata un ban.

  22. Un rusofil să fie desemnat adjunctul secretarului general al NATO…
    Nici NATO nu mai e ce a fost…