G4Media.ro

Cubanezii se tem de un nou val inflaționist, după ce guvernul a…

sursa foto: captura video

Cubanezii se tem de un nou val inflaționist, după ce guvernul a anunțat creșterea cu 500% a prețurilor la carburanți

„Benzina este termometrul economiei”, spune Rafael Oliver, în vârstă de 21 de ani, care se teme că prețurile în Cuba vor crește din nou, după ce guvernul a anunțat o majorare cu 500% a prețurilor la carburanți, în încercarea, alături de alte măsuri, de a reduce deficitul bugetar al țării, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

Luni, guvernul cubanez a anunțat că prețul benzinei și al motorinei va crește cu aproximativ 500% de la 1 februarie.

Prețul unui litru de benzină obișnuită va crește de la 25 de pesos cubanezi (20 de cenți americani) la 132 de pesos (1,10 dolari americani), o creștere de 528%, în timp ce prețul benzinei premium va crește de la 30 de pesos cubanezi (25 de cenți americani) la 156 de pesos (1,30 dolari americani), o creștere de 520%, a explicat ministrul Finanțelor și Prețurilor, Vladimir Regueiro, la televiziunea de stat.

Ministrul Transporturilor, Eduardo Rodríguez, a declarat marți că întreprinderile publice și operatorii de transport privat vor putea în continuare să cumpere carburanți „la prețul de gros”, care a fost dublat. El a subliniat că majoritatea serviciilor de transport public își vor păstra „prețurile actuale”, dar a anunțat creșteri semnificative pentru serviciile aeriene interne și pentru călătoriile cu autobuzul pe rute interurbane.

La sfârșitul lunii decembrie, guvernul, care subvenționează aproape toate bunurile și serviciile esențiale, a anunțat o serie de măsuri menite să reducă deficitul bugetar într-un moment în care țara se află într-o criză economică profundă.

Ministrul economiei țării, Alejandro Gil, a recunoscut că guvernul nu poate continua să vândă carburanți la prețuri „subvenționate” într-o țară aflată sub embargoul american și care se confruntă cu o lipsă severă de valută străină.

„Țara nu poate menține prețul combustibilului, care este cel mai ieftin din lume dacă îl comparăm cu prețurile din alte țări”, a declarat acesta.

Dar cu un salariu de 2.600 de pesos (echivalentul a 21 de dolari), Domingo Wong, un tată în vârstă de 57 de ani, nu știe cum se va descurca. „Cu noile prețuri, 10 litri de benzină înseamnă jumătate din salariul meu”, a declarat el pentru AFP, în timp ce aștepta în fața unei benzinării pentru a-și alimenta mica sa motocicletă.

„Zece litri este ceea ce consum într-o săptămână, fără să fac nimic special, doar rutina mea zilnică, mergând la serviciu, ducându-mi fiica la școală, vizitându-mi sora”, spune el, resemnat.

“Totul depinde de transport”

„Este foarte scump, puterea noastră de cumpărare nu este suficientă, ne afectează pe toți”, a mărturisit Juan Antonio Cruzata, un lucrător independent în vârstă de 59 de ani, în timp ce salariul mediu în Cuba este de 4.800 de pesos (40 de dolari).

Pe lângă dificultatea de a plăti benzina, mulți cubanezi se tem că măsura va alimenta și mai mult inflația, care este deja galopantă din 2021. Prețurile au crescut cu 39% în 2022 și cu 30% în 2023, potrivit cifrelor oficiale pe care experții intervievați de AFP le consideră subestimate.

„Benzina este termometrul unei țări, la propriu, economia unei țări. Totul depinde de transport”, spune Rafael Oliver. „Toate prețurile în general vor crește, pentru că până și mâncarea pe care o mănânci este legată de transport”, explică el în timp ce se urcă pe motocicleta sa, pe care o folosește zilnic pentru servicii de mototaxi.

„Cred că totul va fi afectat de creșterea prețului combustibilului”, adaugă Javier Vega, în vârstă de 33 de ani, șofer al unei agenții de transport privat, care anticipează o creștere a prețului tarifelor pentru clienți.

Guvernul a confirmat, de asemenea, o creștere cu 25% a prețului energiei electrice începând din martie pentru marii consumatori din zonele rezidențiale, precum și o majorare a prețului la gaz. De asemenea, este prevăzută o reformă a carnetului de rații, celebra „libreta”.

Cuba trece prin cea mai gravă criză economică de la sfârșitul subvențiilor sovietice în anii 1990, din cauza consecințelor pandemiei, a slăbiciunilor structurale și a consolidării sancțiunilor americane de către președintele Donald Trump (2017-2021), menținute în esență de succesorul său Joe Biden.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează