G4Media.ro

Cu o picătură de sânge și un mic sistem atașat la un…

Sursa foto: Unsplash / John Tuesday

Cu o picătură de sânge și un mic sistem atașat la un smartphone, am putea testa de acasă problemele de coagulare a sângelui

Cercetătorii de la Universitatea Washington au dezvoltat un nou test de coagulare a sângelui care utilizează doar o singură picătură de sânge și un smartphone, căruia i-au atașat un suport de plastic ce susține o cupă mică sub camera telefonului. Picătura de sânge pusă în această cupă care conține și o mică particla de cupru este agitată cu ajutorul vibrațiilor telefonului, în timp ce camera monitorizează mișcarea particulei de cupru, care încetinește pe măsură ce sângele se încheagă și, în cele din urmă se oprește, când sângele s-a coagulat.

Echipa de cercetători și-a publicat aceste descoperiri pe 11 februarie în Nature Communication, precizând că această metodă se încadrează în intervalul de precizie al instrumentelor standard din domeniu.

Cheagurile de sânge se formează în mod natural, ca o modalitate de a opri sângerarea atunci când cineva este rănit. Dar cheagurile de sânge la pacienții cu probleme medicale, cum ar fi valvele cardiace mecanice sau alte afecțiuni cardiace, pot duce la un accident vascular cerebral sau la un atac de cord. Acesta este motivul pentru care milioane de americani iau medicamente pentru subțierea sângelui, cum ar fi warfarina, care îngreunează coagularea sângelui lor. Cu toate acestea, warfarina nu este perfectă și necesită ca pacienții să fie testați frecvent pentru a se asigura că sângele lor se află în intervalul corect – sângele care se coagulează prea ușor ar putea duce în continuare la un accident vascular cerebral sau la un atac de cord, în timp ce sângele care nu se coagulează poate duce la o sângerare prelungită după o rană. Pentru a fi testați, pacienții trebuie fie să meargă la laboratorul unei clinici, fie să folosească un sistem de testare la domiciliu, care este costisitor, se poate citi într-un articol publicat pe siteul Universității Washington.

Cercetătorii au dorit un dispozitiv ieftin care să funcționeze în mod similar cu modul în care funcționează monitoarele de glicemie la domiciliu pentru persoanele cu diabet: o persoană își poate înțepa degetul și poate testa o picătură de sânge.

Echipa de cercetare a testat această metodă pe trei tipuri diferite de probe de sânge, începând cu plasma, o componentă a sângelui care este transparentă și, prin urmare, mai ușor de testat. Cercetătorii au testat plasma de la 140 de pacienți anonimi de la Centrul Medical al Universității din Washington, dar și plasma de la 79 de pacienți cu probleme cunoscute de coagulare a sângelui. Testul a avut rezultate similare cu cele ale testelor disponibile în comerț.

Pentru a imita ceea ce ar experimenta un pacient la domiciliu, echipa a testat apoi sângele integral de la 80 de pacienți anonimi. Și de această dată testul a dat rezultate care s-au situat în intervalul de acuratețe al testelor din comerț.

Următorul pas al cercetării este testarea pe care și-o vor face singuri pacienții la domiciliu. În plus, specialiștii doresc să vadă cum se comportă sistemul în zone și țări cu resurse mai limitate. (Sursa foto: Unsplash / John Tuesday)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Rareori e util sa ai test. Cercetarea trebuie sa inceapa de la nevoie. Am sau nu nevoie de un test de coagulare acasa? Ca daca nu am nevoie, si caut acul in carul cu fan, nu fac decat sa dau de treaba doctorilor.

    Apoi, cu ce schimba un test actul medical? La ce iti foloseste sa stii ca ai covid, cand tratamentul, izolarea etc sunt identice cu ale unei gripe severe?

    • Cand habar nu ai despre un anumit subiect, daca ai putin bun simt atunci taci si nu incepi sa-ti dsi cu parerea. Invocarea COVID-ului in podtarea ta nu are nici un sens. Nu e vorba de a te testa sa vezi daca ai COVID. E vorba despre testarea nivelului de coagulare a sangelui care chiar sub tratament cu anticoagulant, nu ramane fix in timp. De aceea trebuie facuta testarea gradului de coagulare a sangelui pentru a modifica din mers dozarea medicamentului anticoagulant. Gradul de coagulare sangelui depinde de alimentatie, e influentat de diferite medicamente de temperatura si de multi alti factori mai putin cunoscuti. De aceea se face testarea periodica a gradului de coagulare a sangelui, pentru s ajusta tratamentul. Cred ca nu ai inteles nimic din ce am scris intrucat nu esti dotat cu
      organul necedar. Am facut aceasta postare pentru a fi citita de oamenii inteligenti si cu bun simt.

    • Inca unu care se agita special pentru a arata cat de prost este. Aici discutam de monitorizare INR la domiciliu, unde sunt disponibile aparate de tip „glucometru” dar la preturi foarte mari (2400 lei aparatul, 350-500 testele). Aceasta inventie este foarte necesara si va aduce testarea INR pentru cei aflati in tratament cu anticoagulant la un nivel similar (ca si cost si usurinta) cu cel la testarii glicemiei.
      Dar, da, rau e sa fii sarit de pe fix…..comentezi aiurea…fara sens

  2. Nelipsitul smartfon. Ca sa știe și billgates, zuck goagl și tot restul ce probleme de sănătate ai.

    • Deja stiu, puiule. Toate problemele pe care le cauți despre tine, google. Softurile din spital sunt exclusiv microsoft, stiu tot ce mișca de la primul click. Daca te agiți doar te doare mai tare

  3. Dacă descoperirea se confirma in realitatea cotidiană fără erori, inventatorii merita un premiu substanțial in tehnica medicală.

    Problema testarii INR afectează milioane de oameni zilnic.

    O veste cu adevărat bună pt cei cu probleme de coagulare a sângelui.

  4. https://github.com/uw-x/blood_coagulation

    Din fericire studiul este open source
    Așteptăm țara IT istilor sa dezvolte ideea sau chiar sa vină cu un produs pe piața românească accesibil ca pret si cu o interfață simplă și ergonomică chiar si pt vârstnici.