G4Media.ro

Cu ce salarii intră Bulgaria în zona euro / În România se…

Foto: Pexels.com

Cu ce salarii intră Bulgaria în zona euro / În România se câştigă în medie cu 145 de euro mai mult pe lună

Iată ce arată calculele cu privire la nivelul de trai al bulgarilor în pragul intrării ţării în zona euro. Aproape 1.000 de euro va fi salariul mediu net în Bulgaria, la jumătatea anului 2025, când este fixat noul obiectiv al guvernanților pentru intrarea ţării în zona euro. Acest lucru este arătat de calculele citate de publicaţia Trud News. Bulgarii lucrează cu 5 ore pe săptămână mai mult decât germanii, dar primesc salarii de patru ori mai mici. În Bulgaria, după achitarea tuturor taxelor și asigurărilor, valoarea medie a salariului net este de 780 de euro, conform datelor Eurostat pentru 2023, potrivit Rador Radio România.

Iar salariul net în Germania este de 3.174 de euro. Totodată, timpul mediu de lucru în Bulgaria este de 40,1 ore pe săptămână, iar în Germania este de 34,9 ore.

Chiar dacă ținem cont de cele mai recente date ale Institutului Naţional de Statistică (INS) privind salariile din țară și creșterea așteptată a veniturilor până la jumătatea anului viitor, când este cea mai recentă dată posibilă pentru intrarea în zona euro, reiese că salariul mediu net în Bulgaria la introducerea monedei euro va fi în jur de 1000 de euro. Astfel, noi vom fi cei mai săraci dintre țările din zona euro.

Discrepanţa mare dintre salariile din Bulgaria şi cele din alte țări ale UE duce la faptul că mulți bulgari emigrează în căutarea unor venituri mai mari. În Bulgaria există bunuri și servicii care sunt mai ieftine decât în ​​Germania, dar unele alimente sunt chiar mai scumpe. 

Anul trecut, salariul mediu net în Bulgaria a crescut cu 86 de euro, iar în Germania cu 195 de euro. Cel mai apropiat stat de noi din punct de vedere al salariilor nete este România, conform datelor Eurostat. Salariul mediu în România, după plata tuturor taxelor și asigurărilor, este de 925 de euro. 

Asta înseamnă că în România se câştigă în medie cu 145 de euro mai mult pe lună, în condițiile în care majoritatea alimentelor sunt mai ieftine acolo. În toate celelalte țări din UE, salariul mediu net este de peste 1.000 de euro. Pe locul trei în ceea ce privește cel mai mic salariu mediu net se află Croația cu 1.028 de euro pe lună. Printre primele cinci cele mai mici salarii se află Ungaria cu 1.038 de euro și Slovacia cu 1.062 de euro.

Cele mai mari salarii dintre țările UE sunt în Luxemburg – o medie de 4.086 de euro pe lună după plata tuturor taxelor. Printre primele trei țări cu cele mai mari salarii medii după achitarea impozitelor şi asigurărilor se află Țările de Jos și Irlanda, unde se câștigă în medie 3.771 de euro și, respectiv, 3.596 de euro pe lună.

Sursa: STANDARTNEWS / Rador Radio România / Traducerea: Mirela Petrescu

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Politicul si mugurel in Romania nu vor eur .
    .
    Pai cum ar mai printa ei asa in neștire bani daca ar fii euro ….. inflatia record in mare parte este de la tiparniță .
    .

    • Și în zona euro tot de la tiparnita e… i-au spus relaxare cantitativa.

    • Am mai multa incredere in „ăia” decât in combinatorii nostrii care au cate 3 soferi 4 secretare 5 amante si cel putin cate unu doi copii milionari .