G4Media.ro

CSM a respins cererea Laurei Codruţa Kovesi de recunoaştere a gradului profesional…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

CSM a respins cererea Laurei Codruţa Kovesi de recunoaştere a gradului profesional de Parchet general / Ce spune Kovesi / Care este miza

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a respins marți cererea depusă de Laura Codruţa Kovesi de recunoaştere a gradului profesional corespunzător Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), informează Agerpres.

‘Secţia pentru procurori a CSM a hotărât respingerea cererii formulate de Laura Codruţa Kovesi, procuror în cadrul DIICOT – Biroul teritorial Sibiu, în prezent delegată la PICCJ – Serviciul îndrumare şi control, de recunoaştere a gradului profesional corespunzător PICCJ’, se arată în decizia CSM.

Ce spune Kovesi. „Prin faptul că am deţinut timp de 11 ani aceste funcţii (procuror general al României vreme de 6 ani şi procuror şef DNA timp de 5 ani – n.r.) în cadrul PICCJ şi având în vedere practica constantă anterioară a CSM în cazul procurorilor care au deţinut funcţii de conducere în cadrul PICCJ, dar şi practica Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) în materie, apreciez că îmi poate fi recunoscut gradul profesional corespunzător PICCJ prin hotărârea CSM.

În acest sens, arăt că, în cazul prim adjunctului (Marius Iacob, actual procuror şef adjunct al DNA – n.r.) şi adjunctului procurorului general (Gabriela Scutea – n.r.) cu care am constituit echipa managerială a PICCJ pe perioada deţinerii mandatului de procuror general, CSM le-a recunoscut gradul profesional corespunzător PICCJ prin Hotărârea nr.1174/29 octombrie 2013.

În cuprinsul hotărârii, CSM a motivat că, în cazul acestor funcţii ”nu se aplică regula concursului, ci o procedură specială reglementată de art. 52-56 din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, derogatorie de la procedura stabilită de art. 43 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor implicând o selecţie a candidaţilor prin prisma unor condiţii şi calităţi profesionale specifice. Prin numirea petenţilor în funcţii de conducere la PICCJ, aceştia au dobândit dreptul de a funcţiona la acest nivel în ierarhia Ministerului public, drept care nu poate fi limitat la durata mandatului funcţiei de conducere. În exercitarea atribuţiilor, cei doi procurori au confirmat, dispus, semnat rezoluţii, dispoziţii, ordine şi alte acte de procedură penală, care intră în sfera de competenţă materială a PICCJ.”

Aşadar, dacă în cazul celor doi adjuncţi ai procurorului general al PICCJ, CSM a recunoscut gradul profesional la cererea acestora, s-ar putea crea o situaţie discriminatorie pentru cel care a deţinut funcţia de procuror general în cazul în care nu s-ar proceda în acelaşi sens, mai ales că, din perspectiva atribuţiilor, cei doi adjuncţi au fost subordonaţi ierarhic procurorului general al PICCJ.

În acelaşi sens, prin Hotărârea 1408 din 10 decembrie 2013, CSM a recunoscut gradul profesional corespunzător PICCJ unui prim adjunct al procurorului general al PICCJ în aceeaşi modalitate, apreciind că prin „numirea într-o funcţie de conducere la PICCJ, domul procuror a dobândit dreptul de a funcţiona la acest nivel în ierarhia Ministerului public, orice altă interpretare putând conduce la punerea în discuţie a legalităţii actelor şi măsurilor dispuse în exercitarea funcţiei în care a fost numit”.

Mai mult, prin Hotărârile CSM cu nr. 293/26 martie 2015, nr. 595/10 iunie 2015, nr. 594/10 iunie 2015 s-a recunoscut gradul profesional corespunzător PICCJ şi altor procurori şefi secţie/serviciu/birou/ din cadrul PICCJ pe aceleaşi considerente. În Hotărârea nr. 293/26 martie 2015, CSM a motivat că: ”numirea în funcţia de procuror şef secţie la PICCJ conferă dreptul procurorului de a funcţiona la PICCJ, de a exercita atribuţiile legale ce intră în competenţa sa şi de a fi remunerat cu salariul prevăzut de lege pentru această funcţie.”

S-a menţionat în Hotărârea nr. 595/10 iunie 2015 faptul că: „Secţia de contencios administrativ şi fiscal a ICCJ prin Deciziile nr. 5427/20.11.2009 şi nr. 635/08.02.2010 prin care a admis recursurile formulate şi a obligat CSM să acorde gradul profesional corespunzător PICCJ cu motivarea că procedura prevăzută de dispoziţiile art.54 şi 55 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare este derogatorie de la regimul prevăzut de dispoziţiile art.43 din Legea nr. 303/2004 (…), respectiv concursul pentru obţinerea gradului profesional, astfel încât, prin numirea în funcţie de conducere în cadrul PICCJ, procurorul a câştigat gradul profesional corespunzător. Totodată, ICCJ a reţinut, ca argument suplimentar, şi jurisprudenţa anterioară a acestei instanţe, prin care a recunoscut gradul profesional al PICCJ pentru procurorii din cadrul DNA şi DIICOT.”

În acelaşi sens este şi Hotărârea nr. 594/10 iunie 2015 a CSM, care din considerentele expuse în hotărârile amintite mai sus şi pentru ”a asigura interpretarea unitară a legii, componentă de bază a principiului securităţii juridice” a recunoscut gradul profesional corespunzător PICCJ unui procuror şef de birou din aceeaşi structură.

Având în vedere toate aceste argumente, pentru o aplicare unitară şi egală a dispoziţiilor legale, pentru a nu se crea situaţii de discriminare pentru procurori aflaţi în aceeaşi situaţie şi având în vedere practica constantă anterioară a CSM în cazul procurorilor care au deţinut funcţii de conducere în cadrul PICCJ, dar şi practica ICCJ în materie, vă rog să dispuneţi recunoaşterea gradului profesional corespunzător PICCJ în ceea ce mă priveşte”, a argumentat Kovesi în cererea depusă la CSM.

Care e miza. În acest moment, Kovesi nu este afectată şi rămâne la Parchetul general, au explicat pentru G4Media.ro surse judiciare. Fosta şefă a DNA rămâne la PICCJ întrucât este procuror DIICOT şi are vechimea necesară de 10 ani în profesie. “Atâta vreme cât face parte din DIICOT, care este o direcţie a PICCJ, ea are grad de PICCJ. Dacă ar pleca din DIICOT, ar fi într-adevăr o problemă şi nu ar mai putea activa la PICCJ pentru că ea are doar grad de parchet de tribunal, nu cel puţin de parchet de curte de apel, aşa cum cere ordonanţa 92 a lui Tudorel Toader”, au explicat sursele G4Media.ro. „Însă oricând este posibil ca ministrul Justiţiei să schimbe din nou reglementările în vigoare prin ordonanţă de urgenţă”, au declarat aceleaşi surse.

Context. Kovesi a fost revocată din funcţia de procuror-şef al DNA printr-un decret emis, pe 9 iulie, de preşedintele Klaus Iohannis, care a pus în aplicare o decizie a Curţii Constituţionale. După revocare, Secţia pentru procurori a CSM a decis ca Laura Codruţa Kovesi să se întoarcă la DIICOT Sibiu, unde a activat înainte de a fi numită, în anul 2006, în funcţia de procuror general al României.  Ulterior, procurorul general Augustin Lazăr a decis ca Laura Codruţa Kovesi să fie delegată la Parchetul General – Serviciul de îndrumare şi control. Pe 15 octombrie, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, declara că Laura Codruţa Kovesi trebuie să plece de la Parchetul General dacă nu are grad profesional corespunzător, conform noilor reglementări introduse prin ordonanţa de urgenţă de modificare a legilor Justiţiei. ‘Pentru procurorii de la DNA şi DIICOT se prevăd nişte condiţii: vechime în profesie, să nu fi fost sancţionaţi disciplinar, să aibă o bună conduită, să aibă o pregătire profesională. La procurorii de la PICCJ nu era prevăzut decât criteriul vechimii în muncă. Prin ordonanţa de urgenţă am introdus un alineat nou, în care spunem că, pentru a fi numiţi în cadrul PICCJ, procurorii trebuie să nu fi fost sancţionaţi disciplinar, să aibă o bună pregătire profesională, o conduită morală ireproşabilă şi gradul profesional egal cu cel corespunzător cu al parchetului de pe lângă curtea de apel. Dacă (Kovesi – n.r.) are gradul de tribunal, nu poate să rămână la PÎCCJ, pentru simplul motiv că ar sări de la tribunal la PICCJ, peste curtea de apel’, declara atunci Tudorel Toader.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

  1. Mai întâi sa i se recunoasca gradul de procuror, dupa aceea gradul de general, si mai apoi gradul de procuror general. Este o chestiune de grade.

    • Mai Gigel,las-o jos ca …macane..Ai vrut sa ne dai gata cu o gluma de finete? Nu ai reusit…mai incearca..sau lasa-te si lasa-ne.OK?

    • UE trebuie sa faca mai mult pentru Romania, decit sa-si exprime ingrijorarea.
      Comisia Europeană, condusă de Jean-Claude Juncker, trebuie sa procedeze la fel cum a procedat cu Polonia, trebuie sa dea în judecată Romania la Curtea Europeană de Justiție, reclamând încălcarea independenței judiciare si sa oblige Romania sa abroge toate legile adoptate in favoarea infractorilor, sa oblige Romania sa o repuna in functie pe fosta Sefa a DNA.

  2. Birocratia nu doar ca ajunge sa statueze aberatii, da’ apoi le mai si apara! 🙂

    Fiti atenti aici speta, pentru cei care cred ca, totusi, birocratia e buna la ceva (inafara sa stranga birurile):

    „Ca să angajăm un cercetător din străinătate ne ia până la un an să-i echivalăm studiile. Avem un cercetător interesat să vină la ELI (Laserul de la Magurele – n.m.) cu master la Cambridge şi doctorat la Princeton şi nu putem să-l angajăm că nu mai are diploma de bacalaureat. ” Nicolae ZAMFIR – directorul general al IFIN

    O lume minunataaa in care veti gasi /
    Numai copii (care au crescut si au ajuns angajati la stat!) 🙂

  3. Rudotel va distruge DILCOT si tot asa.
    Numai sa scape de Codruta K.
    Marele profesor de drept fratele infractorilor!

  4. Cum mortii lor sa ii recunoasca ceva lu K? Pai sotul sefei CSM este pe statele de plata de la Tel Drum!!!!!!!! Sotul sefei CSM!!!!! Cum dreaq sa mai scape tara asta de asemenea nenorociti ca Tepes nu mai e.

  5. Infractorii și slugile lor sunt obsedați de Codruța. I-ar anula și studiile dacă ar putea. Sper să crape odată de necaz că nu-i pot veni de hac. Cât despre șefa CSM, după cele aflate ar trebui să-și dea demisia. Cu soțul pe statele de plată ale infractorilor numai onestă nu mai poate fi.

  6. Se vede cu ochiul liber ca csm nu are dreptate, motivarea lui Kovesi a fost cat se poate de pertinenta, insa ei aplica legea selectiv si cu rea-credinta, facand discriminari si prejudiciind cariera unui magistrat. Este aici altceva, dar nu stim ce este, de ce calca atat de flagrant legea, cutuma, ies ele lucrurile la iveala, intotdeauna asa se intampla, mai devreme sau mai tarziu. Cat despre corupta clara din fruntea csm, daca nu-si da demisia, si se pare ca nici nu-i trece prin cap jigodiei, atunci arunca foarte, foarte clar blamul asupra csm in intregime. Nici macar o reactie de la nivelul csm vizavi de sefa lor? Nici alte organizatii, asociatii din justitie, ce dumnezeu, dorm cu totii? Oooffff, tara necajita, te mai apara si pe tine astazi cineva?

  7. Ne pișăm pe zdreanța #rezist Lulutza !

    • Ia stai tu un pic în genunchi și deschide gura… mai larg, sclavule!… așa… of, ce mă trecea… acu’ înghite tot, ca un sclav cuminte. Sa-ti fie de bine!

    • ba… mai ia gura de la vidanja ca nu inteleg ce spui…

  8. CSM isi apara postul…

  9. O haladita si oplagiatoare ajunsa procuroare datorita tatalui ei , si adusa in Bucuresti pe pile chiar a ajuns sa creada despre ea ca ar fi ceva de capul ei din punct de vedere profesional .
    Nasol cand ti-i se urca la cap .

  10. bubosul nu are de unde sa stie ca intr-o societate bazata pe meritocratie, un om poate promova 2 pozitii intr-un post, nu neaparat cu pas mic, cum era pe vremea lui ceasca, cand trebuia sa pupi cururi de secretari UTC , mai un cartus de kent spaga, pt un loc caldut, dar nu prea sus.

    dupa mintea lui, daca ai experienta in parchetul de pe langa tribunal si faci treaba cat n-au facut altii in 3 mandate, nu poti promova direct, trebuie sa mergi intai la curtea de apel. lol.

    Dar acum stim cine kkt e sefa CSM, aia cu barbasu’ primind bani de la tel drum… alta coada de topor in functie cheie.

    vezi tu, tudorele, d-aia oamenii sunt diferiti, oameni ca LCK sau madam Stanciu de la ICCJ sunt cu 5 clase peste tine, chiar daca esti profesor, cum ai ajuns nu stiu, de la absolvent de liceu auto trebuia sa fii cel mult inginer RAR.