G4Media.ro

Criză de muncitori români. Fermier din UK: Din cei 50 de britanici…

Sursa Foto: http://allesgerman.com

Criză de muncitori români. Fermier din UK: Din cei 50 de britanici care s-au prezentat în ultimele zile pe câmpurile noastre pentru a recolta sparanghelul, au mai rămas doar 6-7

„Dacă vă gândiţi că britanicii vor culege fructe și legume pe câmpuri în locul migranților străini, atunci vă înşelaţi”, recunoaște pentru Daily Mail proprietarul, care şi-a dorit să rămână anonim, al unei ferme din estul Angliei. „Din cei 50 de britanici care s-au prezentat în ultimele zile pe câmpurile noastre pentru a recolta sparanghelul, au mai rămas doar 6-7”, continuă fermierul, „este un coșmar. Guvernul crede că acum, britanicii vor face acest tip de muncă, însă greșeşte. Nu funcționează. Și este așa peste tot”, scrie La Reppubblica, citată de Rador.

Fermierul anonim a fost nevoit să-și reducă producția de sparanghel și spune tabloidului britanic că „multe plantații vor putrezi”, nu numai ale sale. Acest lucru se datorează faptului că lucrătorii sezonieri europeni ieftini, în special cei din România și Europa de Est, nu reușesc să ajungă din cauza coronavirusului și a blocării zborurilor internaționale.

În cazul antreprenorului, forța sa de muncă a fost deja nevoită să scadă cu o sută de bărbați și femei. Situația este atât de disperată în unele cazuri, încât în ​​urmă cu două săptămâni, guvernul britanic a fost nevoit să organizeze zboruri charter pentru a aduce în ţară, direct de la Bucureşti, sute de lucrători agricoli.

Ali Capper, unul dintre liderii Uniunii Naționale a Agricultorilor din Marea Britanie (NFU), explică că „aceste locuri de muncă sunt grele, repetitive și că trebuie să muncești indiferent de vreme. Trebuie să fii pregătit din punct de vedere fizic. Există persoane care se prezintă după ce au lucrat zeci de ani la computer, iar acum trebuie să-şi folosească mușchii pe care nu i-au mai folosit”.

Un alt fermier britanic, John Colegrave din Banbury, explică că s-a descurcat ceva mai bine decât colegul său anonim („britanicii, cel puțin cei rămași, lucrează bine”), „dar, cu siguranță, acestea nu sunt locuri de muncă pentru toată lumea”.

Criza coronavirusului și în consecință fluxul redus al lucrătorilor sezonieri din străinătate, demosntrează foarte clar cât de multă nevoie are Regatul Unit de imigranți, în acest caz din Europa de Est, și de cât de multă nevoie va avea în special după ieșirea din Uniunea Europeană, programată pentru 31 decembrie.

„Autarhia ocupațională” de după Brexit, așa cum a promis în ultimele luni ministrul de Interne, Priti Patel, referindu-se la cei aproximativ opt milioane de britanici inactivi din punct de vedere economic, pare un obiectiv foarte greu de atins, în afara unei „wishful thinking” (gândiri deziderative) ideologice.

În fiecare an, în sectorul agricol din Marea Britanie sunt angajaţi 80.000 de lucrători sezonieri, majoritatea provenind din Europa de Est. În acest an, din cauza Covid 19, numărul ar trebui să scadă la 70 de mii. Până în prezent, 26.000 de britanici au răspuns chemării „la arme” pentru a ajuta la recoltarea culturilor, însă mulți dintre ei, la fel ca cei citaţi în articolul din „Daily Mail”, abandonează foarte repede munca.

Sursa: La Reppubblica/ Rador/ Traducerea Cătălina Păunel

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Happy Brexit ! Ho Ho Ho !

    • Sa angajeze musulmani, ca pe ei ii primesc cu bratele deschise si le dau toate drepturile iar pe romani intotdeauna i-au discriminat si le-au pus fel de fel de conditii.

  2. Niște putori. Muncesc doar în activități parazitare care implică muncă puțină și mulți bani, situație posibilă datorită ordinii mondiale de tip neocolonial. Nu e valabil doar pentru ei ci pentru majoritatea țărilor vest-europene.
    Munca adevărată o fac pe bani puțini fie emigranții, fie cei din țările spre care migrează capitalul în căutare de forță de muncă ieftină.
    De aceea nu-i vor face nimic Chinei, iar dacă i-ar face pur și simplu ar ridica în locul ei alte debușee ale puturoșeniei abisale a omului occidental precum India, Bangladesh, Indonezia.

    • AI o perspectiva cam simplista.
      Munca adevarata o fac doar migrantii?
      Munca adevarata nu e doar la sparanghel, Cineva-ule, e si in medicina si in cercetare si in avocatura si in comert. SI in aceste domenii lucreaza o puzderie de migranti, multi romani.
      Iar migrantii, chiar cei care fac „munca adevarata” finainteaza cu banii obtinuti educatia copiilor, ca sa ajunga „cineva, nu ca mine”. SI ghici ce? Copiii migrantilor vor ajunge si ei „niste putori”, adica vor fi o generatie mai bine educata.
      Partea la care sigur nu te-ai gandit este ca o tara ca UK ofera aceasta sansa migrantilor romani, de a castiga un ban cintit si rapid.
      Romania lor nu le ofera nimic. Nu vrea / nu are unde sa le foloseasca munca, sau daca o face le ofera de 10 ori mai putini bani.
      Depinde de tara in care te afli si de nivelul ei de dezvoltare.
      Nimeni nu e „putoare”. SI toti facem „munca adevarata”, depinde de domeniu si de tara in care ne aflam, de asemenea..

    • Gandire complet primitiva. „Munca adevarata” e si aia intelectuala pentru care trebuie sa-ti antrenezi creierul 20 de ani inainte sa poti practica si sa-l tii antrenat permanent ca sa ramai in piata. Nu e nimic parazitar in asta. Mai parazitare sunt muncile pe care le facem manual desi puteau fi automatizate de 10, 20, 30, 40 de ani, numai pentru ca se opun unii din motive de inginerie sociala, ingrijorati de pierderea locurilor de munca pentru prosti. Acum se vede ca locurile astea de munca nu puteau fi decat pentru muncitori ieftini, care nu se mai gasesc local. Va fi de lucru mai bine platit in agricultura pentru o vreme. Dupa care noi astia, parazitii care muncesc cu creierul, vom introduce masini care vor face costul activitatii ceva mai mare decat zilierul ieftin de import, dar mult mai ieftin decat ar cere un zilier localnic. Iar aceasta munca fizica, rusine a speciei umane, va disparea de pe piata. Scopul nu poate fi sa ne intoarcem la a da 50% din venit pe mancare. Nu am nimic cu agricultura. E o activitate la fel de buna ca si celelalte. Va ajunge sa fie facuta de fermieri educati care folosesc multa tehnologie. Oricum, fenomenul se intampla deja in alte domenii unde automatizarea e mai simpla decat in agricultura. De la Ocado unde toata logistica e facuta de roboti (doar soferii de livrare mai sunt umani) pana la sistemele de comanda din restaurante si cele de self-checkout, munca manuala e in regres. Va ramane spatiu doar pentru cei care fac manual produse premium, unde e nevoie de meserie la cel mai inalt nivel iar clientul cumpara si exclusivitatea, nu doar produsul fizic.

  3. „…Acest lucru se datorează faptului că lucrătorii sezonieri europeni ieftini, în special cei din România și Europa de Est, …”

    Ia sa vedem amici britanici, cunoasteti voi ceea ce se numeste „marirea salariilor”? Mariti salariile, nu aveti ce face. Cam gata cu „sezonierii europeni ieftini”. Salarii marite=localnicii ocupa posturile.
    Ia incercati puti, va spun eu ca functioneaza. S-a facut aici, in Franta si nu este nevoie de absolut nici un sezonier Estic sau din Maghreb. Toate posturile sunt deja ocupate.

    • @el
      Problema e ca atunci cand cresti costurile, trebuie sa cresti si preturile. Sa zicem (doar de dragul discutiei) ca-i ok in interiorul granitelor, dar ce te faci cand vrei sa exporti ceva? Ii obligi pe toti sa creasca preturile? Daca ai preturi mai mari decat competitia, atunci nu vei putea vinde si o sa urmeze concedieri.
      Miracolul intervine cand ai mai multi someri si preturile sunt la fel de mari. De acolo intri intr-o zona interesanta care are o legatura cu nivelul de trai, dar inversa.
      Drept e ca nu-i musai sa exporti tot, dar o sa ai probleme pe partea de import si pe urma iti dezechilibrezi si balanta comerciala. Dupa aia o sa ai nevoie de niste corectii la cursul valutar, la dobanda bancii de emisiune etc etc etc.
      Cresterea salariilor e intotdeauna o idee buna, dar vad ca toata lumea prefara preturile mici si cetatenii nu par sa doreasca sa cumpere produse mai scumpe doar de dragul unor idei generoase.

  4. La fel este și în Germania ,au lucrat 2 zile apoi au plecat ,iar cât au lucrat au cules 6Kg de sparanghel pe zi .Trăiască iobagili români ,bulgari ,polonezi și alți iobagi dar sunt mândri că sunt europeni .

    • Nu-i rusine sa muncesti, cetatene. Nicaieri si in niciun domeniu. Mentalitatea dumitale e una dintre problemele care-i fac sa plece si sa munceasca printre straini.

    • Dragă Vali ,așa au început vestigii să -și dea seama că nu trebuie să trateze muncitorii din est ca pe iobagi .Îmi pare rău că tu ai înțeles altceva ,dar când vezi că fermierii germani au confiscat buletinele muncitorilor români mi-am amintit filmul ,,12 ani de sclavie „chiar îți recomand să-l vezi poate după ai alte păreri .

    • Asta cu „confiscarea” actelor de identitate e un abuz, asta-i clar. Foarte urat din partea celor care fac asa ceva (banuiesc ca nu toti). In mod normal atat statul nostru cat si statul German ar fi trebuit sa rezolve asta pana acum. E rau sa fii cetatean roman, dar nu te poti astepta sa-i pese mai mult statului in care te duci decat statului in care te-ai nascut.
      Pana sa-i injuram pe nemti, ar trebuie sa ne cautam un pic pe noi si sa schimbam ceva.

    • @Vali Bine spus !
      Întreb și eu ca prostul: Statul nostru are Consulate prin Germania de exemplu ? Dacă într-un loc (ferma, abator, șantier, fabrică, etc) sunt >100-200 de cetățeni români care lucrează, nu ar fi normal ca cineva de la Consulat să le facă din când în când cate o vizită ? Să vadă in ce condiții lucrează și trăiesc, dacă sunt corect tratați de angajatori, intermediari, autorități locale etc. ? Iar când constată nereguli, să sesizeze imediat autoritățile.
      Dacă statul nostru nu îi respectă și nu îi prețuiește, de ce ar face-o alții !

  5. Chiar ma bucur sa citesc asta, britanici au vrut BREXIT in primul rand ca sa scape de migranti, ca, vezi Doamne, le luau locurile de munca unde ei azi REFUZA sau NU sunt in stare sa MUNCEASCA!!!
    MUNCITI, britanicilor, acum MUNCITI!
    Rusine, niste politruci populisti in frunte cu Boris Johnson si Nigel Farage au prostit un popor Neinformat, usor de manipulat, iar acum le putezeste sparanghelul pe campiiile patriei!
    Nu-i nimic, mancati la McDolnald’s si veti ajunge obezi!
    Pofta buna!!!