G4Media.ro

„Creșteri salariale excesive”: BCE face apel la sindicate să limiteze „spirala” inflaționistă

Sursa foto: Unsplash / Charlotte Venema

„Creșteri salariale excesive”: BCE face apel la sindicate să limiteze „spirala” inflaționistă

Un oficial de rang înalt al Băncii Centrale Europene (BCE) a sugerat joi că cetățenii ar trebui să își modereze cererile salariale în fața creșterii prețurilor pentru a nu alimenta curba inflației, potrivit boursorama.com.

„Sindicatele ar putea fi înclinate să ceară creșteri salariale excesive. Trebuie să fim atenți”, spune vicepreședintele BCE, Luis De Guindos, într-un interviu acordat cotidianului german Süddeutsche Zeitung. „Trebuie să evităm o spirală salariu-preț”, insistă el, deoarece „nimeni nu câștigă” atunci când o buclă inflaționistă este pusă în mișcare de creșterile salariale. „Dacă intrăm într-o spirală a prețurilor salariale, BCE va trebui să majoreze ratele dobânzilor mai mult decât ar fi făcut-o în alte condiții”, a adăugat el, ceea ce ar crește și mai mult costul creditelor și ar greva activitatea economică.

BCE strânge șurubul

Deși este de acord cu faptul că angajații au dreptul să se aștepte la compensații, de Guindos sugerează că este de datoria autorităților publice să sprijine puterea de cumpărare „prin introducerea de ajutoare specifice pentru a atenua impactul inflației”. „În acest fel, oamenii și-ar putea reduce pretențiile salariale, iar BCE nu ar trebui să își înăsprească atât de mult politica monetară. Aceasta ar fi o situație în care ambele părți ar avea de câștigat”, a spus el.

O spirală a salariilor ar complica lupta BCE împotriva inflației într-un moment în care aceasta începe să încetinească în zona euro. Inflația a scăzut de la 10,4% în octombrie la 8,5% în ianuarie, pentru a treia lună consecutivă, datorită unei acalmii a prețurilor la energie și deblocării lanțurilor de aprovizionare.

Dar nu trebuie să lăsăm garda jos, avertizează de Guindos: redeschiderea economiei în China, după restricțiile sanitare, „duce la o creștere a cererii, pentru energie, metale și mărfuri. Acest lucru poate genera o presiune mai mare asupra prețurilor”.

BCE a înăsprit drastic politica monetară, majorând dobânzile de cinci ori din iulie până în prezent, pentru un total de 3 puncte procentuale, un ritm fără precedent. Scopul este de a reduce cererea de consum, în special pentru a limita creșterea prețurilor. După o foarte probabilă majorare suplimentară a dobânzii cu 0,50 puncte procentuale la următoarea ședință a BCE din martie, „nu pot fi excluse noi majorări de dobândă”, a spus oficialul.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. 😂😂😂Ce tare!!!! Sancțiunile , sanctiunile , cum e cu sancțiunile???
    Ati bagat Europa in faliment, cetatenii au nivel de trai submediocru, pt?? Pt ce?? Slavaa globalism??
    Slava progresism??
    Ce o sa v o luati…rau de tot!!

  2. Cresterile salariale le alimenteaza guvernele tilharesti nu sisndicatele . Banii sint la guverne nu la sindicate . Sindicatele cer pentru ca sint obisnuite sa se comporte ca mase de manevra electorala . In toate tarile lumii asteia bugetarii sint imbuibati din japcalegala pe rodul trudei mediului privat . Bugetarii reprezinta cea mai mare problema a omenirii .

  3. Sunt de acord sa nu cer salariu mai mare atat timp cat firmele nu cer bani mai multi pe aceleasi produse…dar asta afecteaza profitul companiilor nu? Cetateanul poate saraci…firmele sunt mai sensibile la scaderi ale profiturilor…

  4. Pentru cunostinta bce:aia cu cate 3 pensii si doua salarii cumulate,aia cu bani luati din 17 locuri ca politicieni,aia cu pensii de 50000 lei/luna,aia cu salariile de25000euro/luna,toti angajati la stat,aia aduc inflatia la cote de nesuportat pentru ceicare ii platesc pe astia ca sa ii fure!!!