G4Media.ro

Costul fenomenelor meteo extreme în Europa – 500 de miliarde de euro…

Costul fenomenelor meteo extreme în Europa – 500 de miliarde de euro și zeci de mii de morți în ultimele patru decenii

Inundațiile catastrofale și alte fenomene meteorologice extreme au costat Europa aproximativ jumătate de trilion de euro în patru decenii, țările cele mai afectate fiind Germania, Franța și Italia, arată o analiză a publicației grecești To Vima, preluată de Rador. Costul în vieți omenești a fost la fel de devastator: se estimează că între 90.000 și 142.000 de oameni și-au pierdut viața din cauza fenomenelor meteo și a evenimentelor legate de climă între 1980 și 2020, marea majoritate a victimelor fiind cauzate de valurile de căldură.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

Datele, publicate de Agenția Europeană de Mediu (AEM), nu prezintă o tendință clar ascendentă față de deceniile precedente în ceea ce privește impactul crizei climatice. Acest lucru se datorează faptului că efectele economice tind să fie legate în principal de câteva fenomene severe – peste 60% din pierderile financiare au fost cauzate de doar 3% din fenomenele meteo din această perioadă – iar astfel de fenomene pot izbucni oriunde, provocând consecințe diferite de fiecare dată.

Wouter Vanneuville, de la Agenția Europeană de Mediu, unul dintre coordonatorii studiului, a declarat: „Nu există un model clar pentru fenomenele cele mai extreme – în cea mai mare parte, acestea rămân aleatorii. Dar adaptarea este în curs și are un impact”.

E nevoie de investiții în infrastructură

După cum a spus el, faptul că pierderile nu prezintă o creștere clară, nu ar trebui să-i facă pe oameni să se relaxeze, ci, dimpotrivă, rămân importante adaptarea infrastructurii și pregătirea pentru fenomene meteorologice extreme, care sunt susceptibile să devină mai dese și mai severe odată ce schimbările climatice avanseaza, iar temperaturile cresc.

„Motivul pentru care nu vedem o tendință nu este faptul că schimbările climatice nu sunt reale, ci că facem o mulțime de lucruri pentru a le atenua efectele. Din ce în ce mai multe țări pun în aplicare strategii de adaptare”, a spus el. Țările ar trebui să continue să investească în adaptare, a continuat el, deoarece protecția împotriva crizei climatice variază de la o țară la alta în Europa. „Chiar dacă vom atinge neutralitatea emisiilor înainte de 2050, adaptarea va rămâne necesară pentru a limita impactul”, a avertizat el.

Cele mai mari amenințări meteorologice

Cele mai grave efecte economice au fost cauzate de fenomenele hidrologice – în principal inundații – care reprezintă 44% din pierderile economice, în timp ce pe locul doi se află fenomenele meteorologice – în principal furtuni – care reprezintă circa 39%, în funcție de baza de date utilizată.

AEM a colectat date privind pierderile financiare de la companiile de asigurări și alte surse comerciale, fiecare dintre acestea urmând o metodologie ușor diferită, ceea ce a făcut ca estimarea pierderilor pentru perioada analizată să varieze între 450 de miliarde de euro și 520 de miliarde de euro, în funcție de baza de date. Doar un sfert (23%) din pierderile perioadei au vizat active asigurate, în ciuda faptului că procentul variază foarte mult de la o țară la alta. De exemplu, în Danemarca și Țările de Jos, mai mult de jumătate din pierderi au fost acoperite de polițe de asigurare, în timp ce în Lituania și România procentul respectiv a fost de aproximativ 1%.

AEM a estimat pierderile financiare pentru Grecia între 7,8 și 10,4 miliarde de euro, în timp ce decesele sunt estimate între 2.567 și 4.618.
Elveția, Slovenia și Franța au avut cele mai mari pierderi pe cap de locuitor în perioada respectivă, în timp ce cele mai mari pierderi în raport cu suprafața lor au fost înregistrate de Elveția, Germania și Italia. (Foto: ISU Dâmbovița)

Traducerea Rador: Carolina Ciulu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. I-a mângâiat evoluția din articolul anterior

  2. Incepe „urgenta climatica”.
    Pastrati bine codu QR ca o sa respirati doar pe baza lui in curand (cand respirati, produceti codoi, deci va exista o limita de respiratii pe minut).
    De asemenea, obisnuiti-va cu ideea ca si insectele sunt animale, deci e buna carnea de insecta.

    • Cat costa o bricheta cu care aprinzi tigarea? Cativa lei.
      Care este costul energetic de fabricatie, transport,.., al unei brichete? Mult mai mare decat pretul cu care se vinde bricheta.
      Cine acopera diferenta? Noi, dar am crezut ca dam din mana in mana si gaura ajunge undeva in spate, la aia mai fraieri. Dar se pare ca ne-a ajuns pe toti. Un soi de Caritas.
      Tocam mult si din ce in ce mai mult, din ce in ce mai multi. E un consum mult mai mare decat capacitatea de regenerare a bilutei pe care traim, si pe care, cu tot AI-ul si calculatoarele cuantice, nu vom fi in stare sa-l calculam si sa-l reparam.
      Cati copaci arzi intr-o iarna ca sa te incalzesti ?- ca tot spunea dl. ministru al mediului ca are o centrala pe lemne veche -, arzi cativa copaci, cat timp ii ia unui copac sa ajunga la dimensiunea aia – si asta numai intr-o iarna… completeaza singur.
      E o problema de scalabilitate. Si o sa se rezolve foarte violent, conditii in care sa nu descopere un cotropitor infometat ca si carnea noastra are gust de pui.

    • Ești postac rus/AUR.

    • daca cultura asta nu e obisnuita sa manance insecte asta nu inseamna ca nu sunt bune . Esti atat de inchis la minte. Abia astept sa vina vremea cand nu o sa mai fie nimic de mancat si o sa iti rozi pantofi de piele.

  3. Se termina izolarea justificata de covid, se vede in Canada ca lumea nu mai suporta. Ar trebui sa urmeze izolarea in case pentru protectia mediului. Si, culmea, vor fi prostovani care vor crede ca e necesara o astfel de izolare.

  4. Tineti-va bah respiratia vreo 8h pe zi, ca emiteti codoi 🙂

  5. Au făcut estimarea asta cei care evaluau „producția la hectar” în R.S.R?
    „Tovarăși, opriți raportările, ați depășit suprafața totală a țării!”