G4Media.ro

Copiii și profesorii uitați de guvern. De la “școlile sunt ultimele care…

Copiii și profesorii uitați de guvern. De la “școlile sunt ultimele care se închid”, la închiderea exclusiv a școlilor

„Școlile sunt ultimele care se închid”. Slogan rostit de ministrul Sorin Cîmpeanu cu aceeași frecvență cu care am fost anunțați că bugetul educației va fi mai mare, până am văzut că a fost mai mic. „Școlile sunt ultimele care se închid”. Dar numai până pe 23 martie 2021, zi în care am aflat intempestiv că școlile sunt și primele, și singurele care se închid, pentru o întreagă lună. Bisericile funcționează. Magazinele funcționează, cu limitări, dar funcționează. Hotelurile anunță că așteaptă grupuri de familii cu copii. Toate afacerile funcționează. Cu școlile, însă, lucrurile stau radical diferit: nu mai funcționează, nici măcar în online, cu excepția claselor a VIII-a și a XII-a. Nicio argumentare științifică, economică sau educațională pentru aceste decizii.

De ce s-au închis școlile pentru o lună, după cele 167 de zile în care elevii au stat deja acasă din cauza pandemiei (din 11 martie și până astăzi, fără a pune la socoteală vacanța de vară, una dintre cele mai lungi din Europa)?

„Propunerea de a avea vacanță de pe 2 aprilie până pe 4 mai rămâne pentru că în relația cu Ministerul Sănătății noi ne bazăm foarte mult pe cuvânt. Este o promisiune pe care am făcut-o Ministerului Sănătății, pe care trebuie s-o respectăm și pe care o susțin” – a explicat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, pe 24 martie. De remarcat și cum a ambalat ministrul închiderea intempestivă a școlilor, prezentând-o cu termenul de vacanță, care nu are nicio conotație negativă.

Niciun cuvânt despre promisiunea făcută cu trei zile înainte celor 3 milioane de elevi, despre promisiunea făcută celor 230.000 de profesori și despre mesajul transmis întregii societăți: „Susțin în continuare principiul conform căruia școlile trebuie închise ultimele, doar dacă situația epidemiologică o impune”, ne spunea Sorin Cîmpeanu, pe 21 martie.

E de înțeles că situația epidemiologică s-a impus acum. Dar a închis ministrul Cîmpeanu școlile ultimele?

Nu. Nimic nu s-a închis total, așa cum s-a întâmplat cu școlile și grădinițele.

  • Magazinele, mall-urile, frizeriile, toți operatorii economici funcționează până la ora 18:00 în timpul săptămânii. Dar funcționează. Iar limitarea este doar în localitățile unde incidenţa depăşeşte 7,5 la mie. De ce școlile sunt închise acolo unde incidența este sub aceste limite?
  • Sălile de fitness funcționează până când se depăşeşte rata de 4 la mie. De ce școlile sunt închise acolo unde incidența este sub aceste limite?
  • Pentru noaptea de 3 aprilie spre 4 aprilie, se va permite circulaţia persoanelor în intervalul 20.00 – 02.00 pentru deplasarea la slujbele religioase ocazionate cu Paştele catolic. Bisericile nu întâmpină nicio restricție, în rest. De ce școlile sunt închise acolo unde incidența este sub 6 la mie?

Sunt școlile mai primejdioase decât hotelurile, bisericile și sălile de fitness? Pe ce studii își bazează Guvernul Cîțu aceste decizii?

„Școala și învățarea sunt legate de starea de sănătate, de căsătoriile între minori, de sarcini în rândul minorelor, de speranța de viață. Închiderea școlilor, azi, reduce învățarea și traiectoriile educaționale, mai ales pentru cei mai săraci, reducându-le veniturile viitoare, starea de sănătate și speranța de viață. Deși relația dintre învățare și speranța de viață nu este ușor observabilă și, deci, este dificil de internalizat, deschiderea școlilor salvează la rândul ei vieți – viețile viitoare ale copiilor care trăiesc acum în sărăcie” – arată o analiză recentă a Băncii Mondiale.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. Unii sunt contra restricțiilor din principiu, din orgoliu, din prostie, din iresponsabilitate.
    Dar valul recent de proteste peste tot, inclusiv in tari „civilizate”, nu se datoreaza numai oboselii ci si dezgustului fata de comportamentul autoritatilor care au incetat sa mai asculte de stiinta si de cifre ci fac targuri si compromisuri politice dupa cum bate vantul mai tare si cat ii duce capul prost, incompetent si ipocrit. Se intampla peste tot in Europa.
    Nu exista scuze pentru asta.
    Nu atunci cand avem pe glob niste modele excelente de urmat: Corea de Sud si Taiwan.
    Si sper ca daca va iesi ceva pozitiv din toata catastrofa asta, va fi o trezire a populatiei la realitate si o separare a grâului de neghina incompententei, coruptiei si iresponsabilitatii.
    Caci e o oportunitate aici pentru cei care inca urmeaza stiinta si binele public: daca ies acum la rampa si critica cu argumente rezonabile si faptice heirupismul si ipocrizia, asa cum face acest excelent articol si asa cum a facut-o primarul Timisoarei, au de castigat politic. Isi vor supara colegii de guvernare (dar aia si-o merita cu varf si indesat) si isi vor castiga voturi.

  2. Avem o problema cu părinții din țara asta de cacao: unde sunt acum, când ar trebui sa urle pentru educația odraslelor? Ii doare fix in cot.
    Și atunci ce pretenții mai au ei de la aceasta generație de copii dezorientati?
    Nu sunt cu nimic mai buni – ba dimpotrivă – decât guvernanții noștri nepăsători și reci.
    Unde sunt profesorii, care sa urle ca propria profesie le este terfelită? Ooo, ei deja sunt in vacanța. De ani buni.
    Asta meritam. Nimic. Pentru ca asta dam moral și emoțional generației tinere tot un nimic.

    • Vedeti interesul pentru acest articol si va spune tot. Dacă era ceva legat de scandal, sex, etc avea mii, zeci de mii de vizualizări.
      Lehamite….

  3. Vedeti interesul pentru acest articol si va spune tot. Dacă era ceva legat de scandal, sex, etc avea mii, zeci de mii de vizualizări.
    Lehamite….

  4. Cine are lista de publicatii ale lui Cimpeanu, ca sa vedem cum a devenit profesor? Omul e in politica de 20 de ani, pe langa golani ca Dan Voiculescu, apoi E. Andronescu, Liviu Pop, Oprea, Ponta…, cam de atunci e si prof. Ati analizat-o, d-na Pantazi? Cate carti a scris, cate articole a publicat in strainatate pana a ajuns profesor? Cand a ajuns profesor, indeplinea criteriile?
    La ce va asteptati de la un impostor? Seful rectorilor, totusi, dar si ei tot pe acolo sint!

  5. Greu de inteles de ce nici profesorii nici parintii nu zic nimic!!!am gasit o explicatie in faptul ca parintii responsabili continua educatia copiilor asa cum pot sperand sa scape cat mai repede de acest sistem de invatamant. Este foarte greu pentru profesorii dedicati si spre norocul nostru chiar avem parte de altfel de dascali la materiile de baza.Restul…asa parinti asa dascali! Nu I intereseaza!

  6. @Andu
    Nu are nici o legatura nivelul de responsabilitate al parintilor care continua educatia etc etc
    Este vorba de o masa mare de oameni saraci, cu copii saraci, care nu sunt vizibili online.
    Nu expun idei nici pe site-uri de stiri, nu dau like pe facebook etc
    Daca nu au mancare, daca nu au serviciu, eu vorbesc de satisfacerea nevoilor de baza, cu ce sa isi educe copiii online?
    Sunt oameni care nu pot lucra online. Carora nu li se adreseaza nici banii de bona, 700 lei brut maxim, din legea de anul trecut. Carora nu li se adreseaza nici banii din indemnizatia pentru parinti, pentru ca multi muncesc la firme care nu isi permit sa-i tina acasa pe termen nelimitat. Carora nu li se adreseaza nici cei 1500 lei propusi pt scolarizarea copiilor pana in 6 ani (cca 250 mii copii cf estimarilor guvernului). Carora nu li s-au adresat nici voucherele pt rechizite de anul trecut pt ca…
    Carora nu se li adreseaza nimeni, decat inainte de alegeri.

  7. Cred ca nu ati inteles ideea. EU nu inteleg de ce nu protesteaza cei vizibili….de ce accepta aceasta solutie….LA noi scoala online mergea f bine,absolut nici o ora pierduta,cu 2 dascali minunati la romana si matematica care asa cum au putut au tinut copiii aproape. Iar faptul ca exista o masa mare de oameni fara acces la educatie in Romania tine si de ignoranta noastra…a celor care putem face ceva!

  8. @Andu
    Unii nu comenteaza de frica. Frica de moarte. Cred ca autoritatile chiar incearca sa contina criza. Ceea ce e posibil, incearca, sunt depasiti de situatie si iau decizii proaste dupa decizii proaste.
    Acesti parinti pot sa tina copiii acasa, sunt putini, destul de vizibili si vocali, depasiti doar de logica masurilor.
    Alti parinti gasesc solutia la bunici, stau pe rand cu copiii.
    Alti parinti chiar considera ca pot scoliza copiii acasa, in siguranta.
    Lucrurile au scapat de sub control, urat si rau.
    Va dau 2 exemple:
    – se discuta de eliberarea certificatului verde european, prin care se atesta vaccinarea/anticorpii de la boala/test PCR negativ. Pentru ca oamenii nu pot fi constransi sa se vaccineze. Evident libera circulatie nu va putea fi conditionata pe perioada nedeterminata de carantina. Se discuta de acorduri de concedii intre tari, cu test negativ. In cazul adultilor testul negativ este suficient ca sa poata iesi din casa/din tara in curand. In cazul in care vor iesi din tara pentru concedii, vor testa copiii fie PCR fie antigen. Test negativ, liberi in concedii. Ei bine, acelasi test negativ la un copil nu este considerat suficient de bun pentru a lasa copilul la gradinita. De stat. La cele private e alta discutie, daca s-ar face o statistica cate cazuri de covid au fost raportate la gradinite publice vs gradinite/afterschool private, am fi surprinsi de rezultate?
    – stateam afara cu 2 fetite, la joaca, 6 ani si 5 ani. Joaca la nisip, la 15 metri de mine. Se opresc 2 baieti de 11-13 ani, pe biciclete, curatei, dragutei, la distanta mica de fetite. Observ o dinamina ciudata, de la distanta la care eram. Un baiat se uita fix la una dintre fetite. Dupa cateva minute, pleaca baieteii si vin fetitele in fuga la mine. O alta persoana care auzise ceva intreaba „fetelor, ce v-au spus baietii aia?”. Micuta de 6 ani „baiatul ala a spus hei fetelor ati putea sa ne s@@..ti p@@…”
    Vorbesc de niste copii de 11-13 ani care nu cunosteau cele 2 fetite. Pe strada. La cativa metri se mine.