
Consiliul Superior al Magistraturii, reacție la dezbaterile din societate despre pensiile speciale și salariile magistraților: Stigmatizare a magistraților care și-au îndeplinit misiunea cu onestitate și profesionalism / Doar 30% dintre români cred că legea e aplicată în mod egal
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a reacționat marți la dezbaterile din societate despre pensiile speciale ale magistraților, despre vârsta scăzută de pensionare și salariile magistraților, și a susținut că ”readucerea permanentă în discuție a unor aspecte esențiale ale statutului judecătorilor și procurorilor este de natură să vulnerabilizeze însăși independența autorității judecătorești”, potrivit unei hotărâri adoptate de plenul CSM.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Reamintim că salariile magistraților din România sunt printre cele mai mari din UE raportat la puterea de cumpărare din țara respectivă, după cum a arătat o analiză a presei internaționale citată de Economedia.
De asemenea, magistrații din România au una dintre cele mai scăzute vârste de pensionare din UE, după cum a arătat o analiză Europa Liberă.
Un sondaj Inscop realizat în luna aprilie la comanda confederației patronale Concordia arată că cea mai mare problemă a României este corupția, în percepția respondenților.
Întrebați care este la acest moment cea mai mare problemă a României, 44% dintre respondenți au ales varianta ”corupția care amplifică nedreptățile din societate”.
O altă problemă identificată de sondaj este lipsa aplicării egale a legii. Astfel, doar circa 30% dintre români cred că ”legea este aplicată în mod egal pentru toți cetățenii”, în timp ce 25.9% cred că legea este aplicată în mod egal pentru toți cetățenii în destul de mică măsură și 42.6% în foarte mică măsură sau deloc.
Sondajul surprinde percepția românilor față de justiție la doar doi ani după ce UE a decis să elimine MCV, Mecanismul de Cooperare și Verificare prin care Uniunea se asigura că România are un sistem de justitiție independent și eficient. MCV viza activitatea marilor parchete, a instanțelor, precum și cadrul legislativ.
Comunicatul integral al CSM:
În ședința din data de 1 iulie 2025, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a luat act de hotărârile adoptate în unanimitate de toate adunările generale ale judecătorilor și procurorilor constituite la nivelul instanțelor și parchetelor de pe lângă acestea, referitoare la necesitatea respectării stabilității statutului constituțional al judecătorilor și procurorilor.
Plenul solicită ferm autorității legislative și autorității executive ca orice demers normativ referitor la activitatea autorității judecătorești să fie precedat de un dialog real și onest cu reprezentanții acesteia.
Consiliul Superior al Magistraturii reiterează faptul că imperativul asigurării independenței justiției nu este susceptibil de nicio derogare, iar garanțiile asociate acestui principiu trebuie să fie asumate și respectate și de către celelalte puteri în stat.
Este bine-cunoscut că atât salarizarea judecătorilor și procurorilor, cât și regimul de pensionare nu constituie privilegii, ci reprezintă aspecte esențiale ale statutului acestora și garanții incontestabile ale principiului independenței justiției, în vederea asigurării unui act de justiție eficient și de calitate, în beneficiul cetățeanului.
În condițiile în care regimul de pensionare a judecătorilor și procurorilor a fost reformat substanțial începând cu anul 2024, repunerea în mod recurent în discuție a acestor aspecte, într-o manieră tendențioasă, este de natură să conducă la o veritabilă stigmatizare a magistraților, care, în pofida unor condiții extrem de dificile, și-au îndeplinit și continuă să-și îndeplinească misiunea constituțională cu onestitate și profesionalism.
Consiliul Superior al Magistraturii asigură judecătorii, procurorii și opinia publică de faptul că va continua să exercite toate atributele asociate rolului său constituțional într-un stat de drept.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii