G4Media.ro

Consiliul Naţional al Elevilor: Educaţie online, fără acces la internet/ Peste 800.000…

sursa foto: Pixabay.com

Consiliul Naţional al Elevilor: Educaţie online, fără acces la internet/ Peste 800.000 de elevi nu au acces la un dispozitiv conectat la internet

Consiliul Naţional al Elevilor a transmis, duminică, că nu se poate face educaţie online, fără acces la internet, iar peste 800.000 de elevi nu au acces la un dispozitiv conectat la internet.

”Pe data de 19 septembrie, Ministerul Educaţiei şi Cercetării a transmis, către inspectoratele şcolare judeţene, o adresă prin care solicită ca toate unităţile de învăţământ să fie conectate la platformele digitale de învăţare, puse la dispoziţie de către Google şi Microsoft, pentru a facilita învăţarea în mediul online a elevilor. Consiliul Naţional al Elevilor atrage atenţia asupra faptului că această măsură este insuficientă, întrucât asigurarea conectării unităţilor de învăţământ preuniversitar la platforme educaţionale nu garantează accesul elevilor la educaţie de calitate, deoarece la momentul de faţă peste 800 de mii de elevi nu au acces la un dispozitiv conectat la internet. Mai mult decât atât, conform Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, sistemul educaţional din România ar trebui să aibă două platforme proprii de învăţare online: Biblioteca Şcolară Virtuală şi Platforma şcolară de e-learning, însă acestea întârzie să apară, în ciuda faptului că sunt prevăzute în lege”, a transmis, duminică, Consiliul Naţional al Elevilor.

Potrivit elevilor, succesiunea firească a măsurilor pentru garantarea accesului la educaţie este achiziţionarea, în primă fază, a device-urilor conectate la internet, distribuirea acestora către elevii şi cadrele didactice care le solicită, conform Legii 109/2020, şi ulterior conectarea unităţilor de învăţământ la platformele educaţionale.

”Aceste măsuri pot fi realizate concomitent, însă această modalitate de acţiune presupune management eficient din partea Ministerului Educaţiei şi Cercetării, management care a lipsit cu desăvârşire încă de la începutul epidemiei. Solicităm, aşadar, Ministerului Educaţiei şi Cercetării, atât inventarierea necesarului de dispozitive conectate la internet din teritoriu şi realizarea achiziţiilor publice pentru acestea, în regim de urgenţă, cât şi acordarea de asistenţă autorităţilor publice locale, pentru a putea realiza aceste achiziţii pe cont propriu”, au mai transmis elevii.

Liderul Consiliului Naţional al Elevilor, Rareş Voicu, afirmă că ”singura sistematizare care a avut loc de la începutul epidemiei în sistemul de educaţie a fost ignoranţa sistemică de care dă dovadă Ministerul Educaţiei şi Cercetării faţă de nevoile reale ale actorilor din teritoriu”.

”Conectarea unităţilor de învăţământ la platforme de educaţie online este esenţială, însă aceasta este eficientă doar dacă este precedată de asigurarea accesului la internet pentru toţi elevii şi toate cadrele didactice. În caz contrar, reprezintă o altă formă fără fond, aşa cum ne-au obişnuit deja guvernanţii”, a declarat Rareş Voicu.

Potrivit MEC, vineri, 12.953 de unităţi de învăţământ erau în Scenariul 1 (S1), 4.391 în Scenariul 2 (S2) şi 312 de unităţi de învăţământ în Scenariul 3, respectiv ore online.

sursa: News.ro, sursa foto: Pixabay.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Accesul la internet nu asigura automat conditii pt a se desfasura scoala online.
    Multe tari ca Germania, Franta, Italia, Austria au aceeasi problema pe care o are si Romania.
    O multime de scoli nu au acces la internet, iar din cele care au acces, 1/3 nu pot face fata programului de scoala – online pt ca largimea de banda a conexiunii nu permite acest lucru. Situatia la domiciliu elevilor e aceeasi.
    Doar ca prin alte tari nu se vaita nici elevii, nici parintii, nici profesorii si nici politicienii atat de mult cat se vaita toti diletantii in Romania!
    Pandemia a prins pe toata lumea nepregatita, aproape in toate domeniile, iar situatia e asa cum e. Sigur la unii e mai grav, la altii mai putin grav, dar asta depinde de ceea ce s-a facut in ultimii 10 ani de tehnologizare/digitalizare, nu in ultimele 10 luni.
    Practic este exact situatia renumitelor WC-uri din curtea scolii.
    Sa pretinzi ca de vina nu sunt cei care 10 ani n-au facut nimic, ci doar cei care guverneaza de 1 an, in plina pandemie, e tipic jigodiilor Romaniei care isi castiga viata din pomeni pe la mitinguri , prin studiourile TV si, bineinteles, prin scrisori deschise care sunt automat preluate de intreaga mass-media de parca ar fi colaci calzi, nu vorbe goale.
    Unii incearca sa rezolve problemele, iar altii latra ca turbatii de pe margine ca nimic nu e bine.

  2. singurul proiect politic: TOTUL PENTRU INFRACTORI!

    Partidul da toti banii castelor. cate 3 pensii si doua salarii, sinecuri, functii cumulate una peste alta, CA-uri, „afaceri” cu statul.

    descurcati-va! in ceea ce va priveste, pentru Partid sunteti doar piei de jupuit si voturi.

  3. tovarasi, sa mergedes la alergeri, sa le votam pensii si salari supernesimtite, dar la abrazul lor ca pielea curului, nu se simte!

  4. tovarășii de la conducerea țări și din șparlament după lovitura de stat din 89 nu vor să fie altul mai deștept ca ei ci au nevoie de analfabeți care doar să le plătească taxele și impozitele ca să poată ei fura și a se îmbogăți: gunoaiele dracului ale societății românești