G4Media.ro

Consiliul județean Giurgiu, condus de finul ministrului Economiei, Niculae Bădălău, după ce…

Foto: Inquam Photos / George Calin

Consiliul județean Giurgiu, condus de finul ministrului Economiei, Niculae Bădălău, după ce i-a dat contracte nașului lui Gabi Bădălău, fiul ministrului: ”Legăturile de rudenie invocate nu încalcă legea”

Consiliul județean Giurgiu, condus de Marian Mina, finul de cununie al ministrului Economiei, Niculae Bădălău, susține că toate contractele acordate firmelor lui George Cusă, nașul lui Gabriel Bădălău, fiul ministrului, nu încalcă legea, potrivit unui răspuns al CJ Giurgiu la solicitarea G4Media.ro.

În primul rând, spune CJ Giurgiu, contractele nu sunt atribuite de președintele Consiliului, Marian Mina, ci de ”o comisie de evaluare formată din cel puțin 3-5 membri”. ”Mai mult decât atât, nu a fost îngrădită, sub nicio formă, participarea la procedurile de achiziție publică a niciunui operator economic”.

Apoi, CJ Giurgiu nu neagă ”așa-zisele legături de rudenie”, însă precizează că ”nu se regăsesc în niciuna dintre reglementările legale care privesc regimul incompatibilităților și conflictul de interese”.

Potrivit legii, folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane (articolul 301 din Codul penal) spune: ”Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act prin care s-a obținut un folos patrimonial pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică pe o perioadă de 3 ani”.

În răspunsul pentru G4media.ro, CJ Giurgiu enumeră toate contractele atribuite firmelor familiei Cusă din Călugăreni, despre care suține că ”au fost atribuite cu respectarea prevederilor legale în materia achizițiilor publice”.

28 decembrie 2017: contract de peste 600.000 de euro pentru reabilitarea a 2 km de drum județean încheiat între CJ Giurgiu și asocierea de firme Kirlic Group și G&M Road Building Engineering ”ca urmare a desfășurării procedurii simplificate”.

”La procedura de achiziție organizată prin publicarea în SEAP a anunțului de participare simplificat, au depus oferte 4 (patru) operatori economici, iar, în urma evaluării ofertelor, comisia de evaluare a declarat câștigătoare asocierea menționată întrucât oferta acesteia a îndeplinit cerințele solicitate prin documentația de atribuire publicată în SEAP și adusă la cunoștiință tuturor operatorilor economici, posibili ofertanți”, a precizat CJ Giurgiu.

26 septembrie 2018: contract de 3,4 milioane de euro pentru modernizarea a 15,6 km de drum județean între Giurgiu și Gostinu, încheiat între CJ Giurgiu cu asocierea de firme Kirlic Group din Călugăreni – Thadec Engineering – G&M Road Building Engineering – Anastamar Construct. La licitația deschisă ”au depus oferte 2 (doi) operatori economici, iar, în urma evaluării ofertelor, comisia de evaluare a declarat câștigătoare asocierea menționată întrucât oferta acesteia a îndeplinit cerințele solicitate prin documentația de atribuire publicată în SEAP și adusă la cunoștiință tuturor operatorilor economici, posibili ofertanți”, a precizat CJ Giurgiu.

9 martie 2018: contract acord-cadru pe 4 ani (2017-2021) de peste 1,8 milioane de euro pentru deszăpezirea unui lot de peste 156 km de drumuri județene încheiat între CJ Giurgiu și asocierea de firme Kirlic Group – Anastamar Construct. A fost o singură ofertă la licitație.

1 noiembrie 2017: firma Gecor Prod Construct 94 (fostă Gecor), patronată de familia Cusă, a încheiat cu CJ Giurgiu 2 contracte de aproape 700.000 de euro pentru deszăpezire în perioada 15 noiembrie 2017 – 15 februarie 2018.

CJ Giurgiu a explicat că a atribuit contractele prin încredințare directă până când a organizat o licitație deschisă. Contractele au fost atribuite ”ca urmare a desfășurării procedurii de licitație publică <<negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare>> inițiată prin transmiterea de invitații de participare către 7 (șapte) operatori economici care au ca obiect de activitate de prestare a serviciilor care fac obiectul procedurii, conform catalogului electronic SEAP. Anterior datei inițierii procedurii de negociere a fost demarată și procedura de licitație deschisă pentru atribuirea acordurilor-cadru pe o perioadă de 4 ani, procedura de negociere fiind demarată în vederea asigurării circulației rutiere pe timp de iarnă în condiții de siguranță până la finalizarea procedurii de licitație deschisă, iar contractele de servicii au avut clauza <<încetării de drept la data încheierii acordurilor-cadru>>”, a precizat CJ Giurgiu.

Cine sunt firmele care au primit contractele. Firma Kirlic Group din Călugăreni este deținută de Gheorghe Cusă (90 %) și de fiul lui, George Cusă (10%), potrivit Registrului Comerțului.

George Cusă este nașul de cununie al lui Gabi Bădălău, fiul ministrului Economiei, în vreme ce Marian Mina, șeful CJ Giurgiu, este finul de cununie al lui Nicuale Bădălău, potrivit presei și unor surse locale. Cusă, Mina și Bădălău jr apar în fotografii dansând pe mese la Mamaia în 2016.

Potrivit acelorași surse, Cusă este nepotul fostului senator PSD Cătălin Voicu, condamnat de 2 ori pentru corupție la câte 7 ani de detenție. De altfel, potrivit Monitorului oficial, firma Gecor din Călugăreni a fost preluată de familia Cusă de la mama lui Cătălin Voicu în 2007. Iar potrivit SEAP, firma Gecor a obținut contracte cu Direcția de Drumuri București inclusiv între 2013 – 2016, când această instituție era condusă de Marian Mina, actualul șef al CJ Giurgiu și finul lui Bădălău.

Firma G&M Road Building Engineering din Pitești este deținută de Paula Cusă, soția lui George Cusă, și Emilia Magdalena Alexandru, cu câte 50% din acțiuni. Potrivit Registrului Comerțului, George Cusă s-a retras din firmă în martie 2014.

Firma Anastamar Construct este deținută de părinții lui George Cusă, soții Ioana și Gheorghe Cusă, cu câte 10%, respectiv 90%. Până în februarie 2019, din firmă a făcut parte cu un procent de 5 % și Paula Cusă, nora celor 2.

Foto: Niculae Bădălău (Inquam Photos / George Călin)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

 1. Votați Viorica Dancila!
  Votați bunastarea și echilibrul!

  • A început campania de recoltare, băieţi ?
   Veţi culege ce-aţi semanat !
   Români, ieşiţi la vot !
   FSN-iştii trebuie să dispară daca vreţi să traiţi într-o ţară civilizată !

 2. Votați pooola mea, Veorica in cwr s-o ia! Ce ziceți vrea careva? I-o dăm si lui Badalau că e mare fwtălău. :)))) Jegurile ordinare au ajuns sa conduca tara asta si sa puna stăpânire pe toate resursele ei. Hai sictir de javre si sa v-o dau la bot la toți comuniștii.

 3. Nepotismul,este legal,curvasaria este legala.Asta este legea lor,e lege facuta de ei.Iata necesitatea resetarii totale a statului roman.Uite nevoia prezentei masive la vot.Oamenii astia ,ciurucurile astea politice trebuie sa plece pentru todeauna.Sunt toxici.

 4. La ciuma roșie e legal totul. Năparcile astea si scursurile societății au dreptul să facă orice ilegalitate, că partidul le dă voie. Să vă fwtem în dinți de jeguri comuniste cu toți mu1ştii vostri care ne dau nouă lecții de etică si morală. Hai sictir de analfabeți!

 5. In foto este un urmarit international pentru corupție?

 6. asta nu era ciorditor pe vremea lui ceausescu ?

 7. În ultimul timp auzim din ce în ce mai des acest leitmotiv : „e legal, deci permis !”
  Şi chiar au dreptate. Legile sunt atât de vicios concepute încât „legalitatea” a ajuns să apere orice hoţie a „elitei” cleptocrate.
  Dar legile au fost concepute de aceiasi tâlhari ce-si aşteaptă pensia specială, aşezaţi, lăbărţat, în fotoliile parlamentare a lenei oficializată de clanurile mafiei politice româneşti.
  2-3 zile pe săptamână este maximul efortului acestora dedicat demagogiei unui patriotism mioritic îmbrăcat în costum Boss care nu ascunde însă nesimţirea cefei grase şi a burţii ce dă pe dinafară, plină de hălcile de carne înfulecate „în teritoriu”.
  Noii ciocoi ne aruncă-n faţă cu cinism imaginea indolenţei si laşităţii noastre.
  A fi legal nu înseamnă că este si moral.
  FSN-ul nu le prea are cu morala, dar le place să fie numiţi „demnitari”. Demnitar vine de la demnitate, iar demnitatea este expresia moralei.
  Chiar nu vă este încă silă să mai trăiţi în ţara medicritătii instaurată de aceste căpuşe analfabete ?
  Ieşiţi la vot, oameni buni !
  „Sacrificaţi” 2-3 zile pentru cele 3 voturi importante din 2019-2020. Trebuie să scăpăm din ghearele acestor hoţi de vise.
  Dacă nu, veti muri, singuri, în această ţară părăsită de toti cei ce vor putea s-o facă. Si vor multi, sa stiti.
  Veţi trăi din mila dâmboviţeană, teleormăneană, vasluiană…ce vă va arunca câte o ciosvârcă de la ospăţul lor indecent.
  Veţi fi slugi sau cerşetori şi vă veţi condamna ficele şi fii dvs., nepoţi inocenţi (încă) şi pe toţi copii acestei ţări blestemate, la o sclavie „democrată” care va plăti huzurul unor îmbuibaţi.
  Ieşiţi la vot !!!

 8. Nu incalca legea???? Pe bune? Ne credeti idioti? V-ati votat tot felul de legi care se bat cap in cap, ati furat cat ati putut, v-ati imbogatit peste masura si nu va puteti opri! Pana cand lotrilor? „Grijania ei de lume”!(Amza Pellea „Osanda”). Pai n-o sa vina ea si vremea scadentei? Sa nu dea Dumnezeu Cel Sfant ca partidele care vor prelua puterea de la psd sa nu faca curatenie generala. Cat credeti ca vom mai suporta naparcilor? Aude cineva????

 9. Astia trebuie impuscati toti .

 10. Asta ii acela care are problema cu Prostata la adresa Diasporei ?