G4Media.ro

Consiliul Județean din Harghita revendică suprafețe importante de teren din județul Bacău,…

Consiliul Județean din Harghita revendică suprafețe importante de teren din județul Bacău, inclusiv terenul pe care se află cimitirul de la Valea Uzului/ Urmează un proces în instanță, după eșecul medierii între cele două județe

Revendicările administrației din Harghita pentru masive suprafețe de teren din județul Bacău au fost puse din nou pe agenda publică odată cu tensiunile etnice dintre români și maghiari cu privire la cimitirul militar de la Valea Uzului. Încercările de mediere care au avut loc, marți, 9 iulie, în comuna băcăuană Ghimeș-Făget au eșuat. Până acum, despre această dispută teritorială a scris doar agenția maghiară de știri MTI.

În 2012, Consiliul Județean din Harghita a deschis un proces de mediere cu privire la revendicarea unor importante suprafețe de teren din județul Bacău, pierdute în special după organizarea administrativ teritorială a României din anul 1968.

Până la începutul primaverii din acest an, discuțiile au trenat, fără să se ajungă la o concluzie. Însă izbucnirea conflictului interetnic dintre români și maghiari, după ce primăria Dărmăneşti din judeţul Bacău a trecut în patrimoniul său cimitirul militar din Primul Război Mondial de la Valea Uzului, a relansat disputa teritorială din partea administrației din Harghita.

După discuțiile avute în comuna Ghimeș-Făget, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Csaba Borboly a declarat că problema este simplă: “Avem o singură lege care stabilește componența teritorială a României și aceasta este Legea 2/1968, legea de organizare administrativ-teritorială a României, modificată în decembrie 2018. Conform acestei legi, de exemplu, cimitirul de la Valea Uzului aparține comunei Sânmartin din judetul Harghita. Pe parcursul anilor, oficiile cadastrale din Bacău și Harghita, au deteriorat situația. Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) sau Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliara (OCPI) s-au făcut legiuitori, lucru fals, care încalcă Constituția țării. Este un imens teritoriu furat, îndeosebi dupa 1968”.

În timp ce administrația băcăuană susține că în litigiu sunt circa 19.000 de hectare, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita vorbește de aproape 100.000 de ha. Prefectul județului Bacău, Maricica Coşa, a declarat că nu se poate ajunge la un consens din moment ce autoritățile din Harghita nu prezintă niciun document de proprietate: “Punctul meu de vedere este respectarea legii. Noi ne-am prezentat documentele și actele de proprietate pe care le avem de la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară, din partea administrației din Harghita nu ni s-a prezentat niciun document, în consecință nu dorim schimbarea actuală a granițelor”.

Csaba Borboly ii răspunde prefectei de Bacău: “Fiecare din cele 8 comune revendicate are documente, iar toată această tergiversare din 2012 până în acest an aparține Prefecturii Harghita care, conform legii, trebuia să deschidă proces (nota redacției: prefectul județului Harghita este Jean – Adrian Andrei).  Dacă prefectura nu deschide proces în instanță, o vor face localitățile respective”.

Conform documentelor prezentate de Prefectura Bacău, autoritățile din Harghita revendică localitățile Sânmartin, Păuleni Ciuc, Frumoasa și Ciucsângeorgiu, care aparțin comunelor Agăș, Asău, Palanca și orașului Dărmănești. Autoritățile din Harghita vor, în special, ca tot terenul care aparține de Valea Uzului să intre în componența județului lor.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

29 comentarii

  1. Încet -incet își fac propria țară, până la granițele Ungariei
    S-au cam învățat la acaparat terenuri din alte județe, de curând jud Neamț ( cu Arsene la Consiliul județean) a pierdut cheile Bicazului, printr-o simpla hotărâre judecătorească ( că Arsene nu a fost în stare sau nu a fost interesat sa apere ce aparținea jud Neamț). Să vedem ce fac la recurs ( parc urma (

    • Da, asta este chiar incredibil. Insa nu este o decizie definitiva. Este clar ca miscarea este sa mareasca teritoriul in mod fortat si nenatural, apoi sa ceara autonomie si in cele din urma independenta. E politica pasilor mici, insa ceea ce nu isi dau seama este ca o regiune enclavata, cu o clima aspra, fara nicio industrie si cu o populatie mica nu poate rezista economic. E suficient sa faci un blocus economic si s-a terminat.

  2. CJ Harghita revendică Valea Uzului. Municipiul Bacău este alimentat cu apă din Valea Uzului. :-))

    • Nu este Valea Uzului… denumirea corectă Poiana Uzului! Nu intră in calcul Lacul Poiana Uzului!! Vechea graniță estecam la 5km.in amonte de viaductul de la Coada Lacului Poiana Uzului!!

  3. E anormal ce se întâmplă. Asa e când ai un stat slab, corupt, politicieni și oameni din administrație aserviți altor forte externe ale României. Pretențiile maghiarimii din ultima perioadă, împrumuturile colosale și câte și mai câte întăresc ideea că această guvernare și acest partid stat dorește prăbușirea statului Român.

    • @ ziggy

      cine da hotarari definitive in instanta ?

      ghicesti ?

      JUDECATORII !

      ati uitat de retrocedarea satului nadas ??

      „Satul Nadas din Arad ramane retrocedat.

      Localnicii au pierdut definitiv in instanta”

      Practic, magistratii au respins cererile de revizuire formulate de Comisia Locala de fond funciar Taut si Comisia Judeteana de fond funciar Arad, pe motiv ca au fost „tardive”.

      http://www.ziare.com/stiri/justitie/satul-nadas-din-arad-ramane-retrocedat-localnicii-au-pierdut-definitiv-in-instanta-1548615

    • @ ziggy

      tribunalul olt a dat sentinta pe 5 feb 2019, CJ Arad a hotarat pe 13 feb 2019 sa actioneze

      „ULTIMA ȘANSĂ pentru Nadăș!

      Cine intervine în cazul SATULUI RETROCEDAT!”

      „Comisia Județeană de Fond Funciar Arad de pe lângă Instituția Prefectului a hotărât în ședința din 13 februarie 2019, promovarea căii extraordinare de atac a contestației în anulare împotriva deciziei civile nr. 7 din 5 februarie 2019 pronunțată de Tribunalul Olt, Secția I Civilă, hotărâre judecătorească prin care a fost admis recursul declarat de Colțeu Mihai Alexandru și Colțeu Viorica împotriva Sentinței Civile nr. 857 din 10 septembrie 2018, pronunțată de Judecătoria Balș, în cazul Nadăș.”

      https://agrointel.ro/110437/ultima-sansa-pentru-nadas-cine-intervine-in-cazul-satului-retrocedat/

  4. Aberatie! Si e corect ce aminteste cineva mai sus referitor la judetul Neamt – e o aberatie absoluta ca Cheile Bicazului si Lacul Rosu sa fie administrate de orasul Gheorgieni cand exista comuna Bicaz Chei! Nu e nicio neclaritate la mijloc legata de legea administrativa din 1968, caci chestiile sunt adesea de prin 1918, ba in 1917 Austro-Ungaria ceuse prin pacea de la Buftea toate crestele Carpatilor Orientali, e pur sovinism recuperativ in ideea ca pe termen lung se va crea un „Tinut Secuiesc” macar autonom in mijlocul Romaniei. Totul e alimentat de nationalismul maghiar si sovinismul secuiesc care vrea recuperarea „tinutului” la granite ante-1918! La Lacul Rosu de pilda au si trantit pe mal o statuie de lemn a Sfantului Stefan, rege al Ungariei ca sa sarbatoreasca „anexarea”!

    • Eu daca as avea putere i-as da afara din tara pe toti dar toti cei care vin cu asemenea pretentii ! E inacceptabil, afara din tara sau lege care sa le taie de tot elanul! Au o nesimtire iesita din comun ungurii de la noi, marea majoritate nu toti, mai sunt si unguri cu capul pe umeri dar marea majoritate nu are ce cauta in tara noastra!

    • Romanii sunt prosti. Ei se uita doar la Bruxelles ca la icoane si la SUA ca la a doua intoarcere a lui Iisus, in rest nimic nu trezeste romanul. Ungurii isi bat joc de noi cu ajutorul carpelor din instante, rromii ne trateaza ca pe ultimele bovine si orice turco-arab care aterizeaza pe Otopeni face zece firme evazioniste si apoi pleaca linistit “meleonar” mictionand pe prostii de romani din zbor. Romania e tara tuturor posibilitatilor mai putin pentru romani :))

  5. Acum intelegem de ce senatori si deputati i ai UDMR au soliciat din arhivelel ocoalelor silvice ale judetelor NT si BC harti la care nu aveau calitatea sa acceada ?!
    Dar despre acestea cine sa vorbeasca, daca cei ce conduc respectivele institutii sunt numiti de un partid tradator de neam ?
    Este deosebit de grav ceea ce se intampla .

    • Hărțile silvice sunt diferite de hărțile geografice! In zonă sunt recunoscute așa numitele compososerate silvice! Terenurile au aparținut unor comunități din fostul Imperiu Austro-Ungar!Crearea euroregiunilor(mult promise de Dragnea) ar spulbera orice formă de astfel de revendicări stupide!

  6. Maine-poimane or sa revendice si Constantinopole…. ca au ei niste documente de pe vremea lui Tutankamon, parafate si contrasemnate la Trianon……

    Asa se intampla cand ii dai nas lui Istvan……

    PS.

  7. Dacă au fost ale lor până în 1968, ale lor trebuie să fie. Punct.

    • Si daca au fost ale cumanilor la 1300 sa-i cautam pe aia sa le dam ceva inapoi? Daca se reorganizeaza ceva ramane reorganizat pana la urmatoarea reorganizare.E apanajul statului, poate desfiinta si judetele daca e constitutional. Punct!

    • Daca au fost aler lor in 1568 atunci ale lor trebuie sa fie? Hai sa fim seriosi.

    • @Vasile/ bai, esti idiot? Cum adica au fost ale lor??? Cretinule, Romania a fost, este si va fi pururi a noastra. Si daca ne place, le facem tandari toate judetele. Impartim administrativ tara cum vrem. Cred ca le-am permis mult, mult prea mult. De la Nistru pan’la Tisa, din Hotin si pan’la mare… totul este romanesc. Pentru niste voturi in parlament, pentru mentinerea puterii, psd-alde aproape ca ne-au vandut ungurilor. Nu i-ar mai rabda pamantul! Iar tie Vasile, alias Ghiuri, ti-as da eu un punct drept in moalele capului sa-ti scot pretentiile astea scabroase din minte. Mai du-te draqucului de idiot.

    • Daca o luam asa ,afla ca pe vremea lui Dimitrie Cantemir erau ale Moldovei-vezi „Descriptio Moldaviae”;altfel,putem trage concluzia ca or fi fost ale lui Adam si ale Evei ,care vorbeau ungureste (ca asta era limba oficiala in Paradis,cum sustinea profesorul universitar la Pesta, Istvan Horvath )

    • Daca o luam asa ,afla ca pe vremea lui Dimitrie Cantemir erau ale Moldovei-vezi „Descriptio Moldaviae”;altfel,putem trage concluzia ca or fi fost ale lui Adam si ale Evei ,care vorbeau ungureste (ca asta era limba oficiala in Paradis,cum sustinea profesorul universitar la Pesta, Istvan Horvath ) ;”Cheile” ajuns in componenta Imperiului Habsburgic in 1699,prin Tratatul de la Karlowitz,intre Habsburgi si Imperiul Otoman (prin acest tratat si Pasalacul de la Buda revine Imperiului Habsburgic,care-i invinsese pe turci)

  8. @Vasile : la Cheile Bicazului e o aberatie, inainte de 68 nu erau tunelurile prin chei care sa lege Lacul Rosu unde sunt cateva hoteluri si Bicaz Chei, de asta e logic ca ca administrarea Cheilor sa ramana la Bicaz Chei. Tot de acolo vin si turistii, din Neamt, Moldova, nu e Tusnad, nu vin ardeleni prin Gheorgheni care e departe.

  9. Să se compare granițele dintre județe din 1526 și din 1867. Ca document cu titlu informal, harta iosefină. Poate iese ceva.

  10. @Gabriel Iacobescu : nu stiu ce vrei sa spui exact, dar Lacul Rosu si Cheile Bicazului au foat foarte izolate – acolo e practic un canion – pana la sfarsitul secolului XIX si inceputul secolului XX. Nimeni nu e sigur exact cand a aparut faimosul lac de baraj natural tocmai din acest motiv. Intr-adevar, granita austro-ungara trecea pe undeva pe acolo, nu stiu exact cum era la 1526. Nu cred insa ca e cel mai solid motiv pentru a retrasa granite judete astazi pe criteriul asta. Daca mergi in zona o savezi ca asta nu pare sa fi ajutat la un spirit de conciliere : cum iesi din Cheie spre Neamt in Bicaz Chei o sa vezi peste tot steaguri tricolore, in timp ce la Lacul Rosu e plantata o statuie alui Sfantul Stefan al Ungariei cu pancarte ale steagului maghiar….nu era chiar asa parca, nu e asa mai la vale sau mai la deal parca

    • Lacul Roșu este un lac de baraj natural format în urma prăbușirii unui versant din cauza cutremurului din 23 ianuarie 1838, ora 18,45. 6,9 magnitudine, VIII intensitate, la poalele Muntelui Hășmașul Mare, în apropierea Cheilor Bicazului, la distanța de 26 km de Gheorgheni, în județul Harghita

  11. Decretarea Zilei de 15 Martie Zi de Doliu National pentru Comemorarea Victimelor Genocidului Comis cu Buna Stiinta la Ip si Treznea

  12. discriminarea pozitiva pt unguri trebuie sa inceteze. trebuie trimisa o opinca la budapesta , ca ungurii sa nu isi uite locul.

  13. Toate guvernele au făcut alianțe cu udmr și le-au dat tot feluri de drepturi și privilegii maghiariloSi psd și pnl. Concluzia nu mai votați aceste partide de trădători.

  14. @Marius : daca ai fost acolo vreodata, dar ma indoiesc, o sa vezi ca inclusiv pe informatiile turistice de unde inchiriezi barci sa te dai pe lac, in fata restaurantului Panorama, scrie in vreo 5 limbi inclusiv maghiara ca se presupune ca a fost cutremurul din 1838 de vina dar in egala masura furtuna si inundatiile din 1837!…Dupa cum am spus, zona innaccesibila multa vreme, mai ales Cheile pana au sapat tuneluri si amenajat drumul national, erau si planuri de cale ferata electrificata cu curent de la Barajul Bicaz, doar cate un cioban si capre de munte mai ajungea pe acolo! P.S. orasul Bicaz e la 30 de km daca te intereseaza, mie nu mi se pare mai aproape Gheorgheni dar banuiesc ca depinde de unde vii!

  15. Fratilor,am impresia ca pe voi degeaba v-a inzestrat natura cu creier,fiindca nu stiti la ce foloseste!! Din cate am citit comentariile,foarte putini cunoasteti realitatea din zona respectiva si vorbeste ura din voi,iar prostia urla!! Mafia bacaoana este interesata foarte mult de padurea aflata la granita dintre cele doua judete,nu de cimitire,surse de apa sau alte asemenea maruntisuri,dar cei care aveti mintea odihnita sariti imediat la latura etnica a problemei,desi nu are nicio legatura cu etnia celor aflati in lupta pentru granita judetelor!! Bacaoanii vor padurea pentru ei,dar nu prea au acte in regula pentru ea,iar judecatorii care judeca acest caz de cativa ani,chiar daca sunt romani nu-si permit sa dea o sentinta favorabila din lipsa de acte valabile care sa ateste fara dubiu calitatea de proprietar al bacaoanilor!! Ar fi cazul sa va informati inainte sa-i faceti in toate felurile pe maghiarii care nu au nicio legatura cu aceasta lupta surda care dureaza de cativa ani!!