G4Media.ro

Confirmarea Laurei Codruța Kovesi la șefia Parchetului European, foarte probabilă în 16…

Confirmarea Laurei Codruța Kovesi la șefia Parchetului European, foarte probabilă în 16 octombrie

Conferinţa preşedinţilor din Parlamentul European, formată din preşedintele instituţiei, David Sassoli, şi liderii grupurilor politice, va avea o reuniune la 16 octombrie în care este de aşteptat să confirme rezultatul negocierilor dintre PE şi Consiliul UE privind conducerea viitorului Parchet European şi să îl includă pe agenda următoarei sesiuni plenare de la Strasbourg. Informaţia a fost confirmată joi pentru Agerpres.ro. de către Iina Lietzen, ofiţer de presă al PE.

La 24 septembrie, echipele de negociere ale Parlamentului European şi Consiliului UE au ajuns la un acord în privinţa numirii Laurei Codruţa Kövesi în fruntea noului Parchet European.

Negocierile între PE şi Consiliul UE asupra noului procuror-şef al Parchetului European au avut loc începând din această primăvară. Echipa de negociere a PE a susţinut-o pe Laura Codruţa Kövesi pe toată durata negocierilor.

La 19 septembrie, în cadrul reuniunii Comitetului Reprezentanţilor Permanenţi ai statelor membre ale Uniunii Europene (COREPER), desfăşurată la Bruxelles, Laura Codruţa Kövesi a obţinut şi susţinerea Consiliului UE pentru funcţia de procuror-şef al Parchetului Public European.

Parchetul Public European (EPPO), care se aşteaptă să fie operaţional la sfârşitul anului 2020, va fi o instituţie independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupţia sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro. Lista infracţiunilor se va putea extinde în viitor pentru a include, de exemplu, faptele de terorism.

Până în prezent, 22 de state membre s-au alăturat Parchetului Public European. Cele cinci state care nu participă încă – Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda şi Danemarca – se vor putea alătura în orice moment.

EPPO va avea sediul central în Luxemburg şi va fi compus dintr-un procuror-şef şi un colegiu de procurori din toate ţările participante. Aceştia vor coordona investigaţiile curente desfăşurate de către procurorii delegaţi în fiecare stat participant, mai transmite Agerpres.ro.

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

  1. Foarte bine . O sa aiba in portofoliu si posibile interferente ale altor entitati in parcursul democratic al Europei ?

  2. Foarte bine! Codruța să faca ordine! Să adune toți pesediştii!

  3. Hai Codruto, ca s-a facut partie in Romania!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.