G4Media.ro

Condiționarea fondurilor europene de respectarea statului de drept: Premierul bulgar anunță că…

Condiționarea fondurilor europene de respectarea statului de drept: Premierul bulgar anunță că susține măsura. În schimb, șeful guvernului de la Budapesta acuză Olanda că vrea să ”pedepsească financiar” Ungaria

Premierul bulgar Boiko Borisov a anunţat că susţine ţările membre ale Uniunii Europene care în discuţiile de la summitul de la Bruxelles privind planul de relansare economică au afirmat că doresc corelarea acordării fondurilor europene de respectarea statului de drept, transmite duminică DPA, preluată de Agerpres.

”Aseară (sâmbătă seară) i-am sprijinit într-o manieră foarte fermă pe acei colegi care au vorbit în favoarea statului de drept”, a spus Borisov duminică, înaintea unei noi sesiuni a Consiliului European extraordinar început vineri.

Totuşi, el a adăugat că ar trebui să se ajungă la ”un compromis” la actualul summit UE pentru a răspunde astfel şi îngrijorărilor exprimate de alte state membre.

De partea sa, cancelarul austriac Sebastian Kurz a recunoscut că mai este ”un drum lung de parcurs” privind ajungerea la un acord asupra planului de relansare economică, în pofida progreselor înregistrate.

”Cred că este posibil să se ajungă la un acord la acest summit, dar, deşi este a treia zi, încă este un drum lung de parcurs”, a spus Kurz.

Summitul special al UE era prevăzut să se încheie sâmbătă, dar lipsa unui acord între Cei 27 a dus la prelungirea cu o zi a reuniunii la nivel înalt de la Bruxelles.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a propus sâmbătă ca valoarea pachetului general de relansare economică, de 750 de miliarde de euro, să rămână neschimbată, dar valoarea împrumuturilor să crească de la 250 la 300 de miliarde de euro, iar cea a granturilor să scadă de la 500 la 450 de miliarde de euro.

Principalele puncte de divergenţă sunt repartizarea granturilor şi a împrumuturilor şi condiţiile de acordare a fondurilor respective, cel mai reticent fiind grupul ţărilor ”frugale” (Austria, Olanda, Suedia, Danemarca).

Premierul ungar Viktor Orban acuză Olanda că vrea să ”pedepsească financiar” Ungaria

Premierul ungar Viktor Orban l-a acuzat duminică pe omologul său olandez că vrea să ”pedepsească financiar” Ungaria, insistând pe legătura dintre statul de drept şi acordarea de ajutoare europene prevăzute în planul de relansare, asupra căruia negocierile bat pasul pe loc, informează AFP.

„Nu ştiu din ce motiv personal premierul olandez mă detestă pe mine sau Ungaria. Însă el atacă atât de dur. Şi el spune foarte clar că din cauza faptului că Ungaria, în opinia lui, nu respectă statul de drept, că ea trebuie să fie pedepsită financiar”, a declarat Viktor Orban de la Bruxelles.

Comisia Europeană a propus o condiţionare directă între alocarea de ajutoare europene prevăzute în fondul de relansare – asupra căruia UE încearcă să ajungă începând de vineri la un acord în cadrul unui summit – şi statul de drept. Ungaria, Polonia şi Slovenia se opun unei asemenea condiţionări.

Budapesta estimează că există alte mecanisme în tratate pentru a garanta statul de drept. De altfel, Ungaria este vizată de o procedură de sancţionare în baza „articolului 7”, declanşată de Parlamentul European şi care este în continuare în curs. Mai multe audieri au avut loc în Consiliul de miniştri pentru a discuta asupra situaţiei din Ungaria, însă nu a fost luată nicio decizie.

Poziţia lui Mark Rutte „nu este acceptabilă”, potrivit lui Orban, pentru că procedura în curs nu a dus deocamdată la nişte concluzii cu privire la statul de drept în Ungaria.

Premierul ungar i-a cerut de asemenea preşedinţiei germane a UE să „ofere garanţii că membrii Consiliului UE vor negocia şi vor lua o decizie”. „Vă rog să o faceţi. În loc să creaţi un nou mecanism, terminaţi ceea ce noi avem deja şi ce a fost iniţiat, luaţi o decizie asupra Ungariei imediat ce va fi posibil”, a pledat el.

Potrivit lui, crearea unui nou mecanism ar necesita „săptămâni de negocieri”, pentru că ar trebui modificate tratatele.

Problema statului de drept este unul dintre numeroasele puncte de divergenţă. Ea a fost discutată sâmbătă seara în timpul dineului şefilor de stat şi de guvern din UE. Un diplomat european a raportat că Rutte şi premierul finlandez Sanna Marin au susţinut puternic propunerea asupra statului de drept.

Citește și: Klaus Iohannis, de la Consiliul European: Se discută intens despre condițiile de acordare a acestor sume. Pentru România aceste condiții nu sunt o problemă, fiindcă, din fericire, problema statului de drept a fost rezolvată în sens pozitiv prin referendumul de anul trecut și prin schimbările politice care s-au făcut

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. Oooo, ce nașpa că nu vrea olandezu’ cel rău să dea bani pentru înflorirea iliberalismului. O fi marxist stângist Rutte, oare? E plătit de Soros, sigur!!!

  2. V. Orban iubește banii europeni, dar e cu Rusia în pat.

  3. Au ajuns ,dupa cum se vede, la un capat de drum unii dintre cei care nu vor sa inteleaga respectarea statului de drept .

  4. la curtea de conturi a ajuns vicepresedinte un ciorditor, un condamnat pentru furt!
    asta se pune ?

  5. Cum adica , e un nonsens , cind ai acces la bani esti pedepsit ? Sa ii ia din alta parte daca nu ii convine cu dobinzile aferente si cu riscurile la fel .

  6. Viktor Orban recunoaște că Ungaria nu e stat de drept ? Altfel de ce s-ar opune ideii ?

    • Nu, Orban nu recunoaste ca Ungaria nu e stat de drept, el se opune ideii de a Conditiona Fondurile de statul de drept pentru ca Ungaria este vizată de o Procedură de sancţionare în baza „Articolului 7” al UE, declanşată de Parlamentul European şi care este în continuare în curs. Mai multe audieri au avut loc în Consiliul de miniştri pentru a discuta asupra situaţiei din Ungaria, însă nu a fost luată nicio decizie.
      Articolul 7 al UE este prevăzut ca ultimă soluţie pentru a exercita presiuni asupra unei Tări unde Instituţiile europene consideră că există un RISC de încălcare ‘gravă şi persistentă’ a valorilor UE, inclusiv a Statului de drept.

      Zilele trecute, Ungaria a cerut Incetarea procedurii Articolului 7 pentru ca Ungaria sa VOTEZE Pentru Fondul UE de redresare şi a anuntat ca RESPINGE accesarea condiţionată a banilor europeni din Fondul de redresare.
      „Procedurile Articolului 7 împotriva Ungariei trebuie să se termine”, a declarat, într-un interviu acordat cotidianului german Die Welt, Katalin Novak, vicepreşedinta partidului Fidesz al premierului Viktor Orban.
      ”Nu trebuie să se exercite presiuni asupra statelor membre în chestiunea statului de drept, care poate fi politizată cu uşurinţă”, a indicat Novak, amintind că parlamentul ungar l-a mandatat pe Viktor Orban să negocieze o înţelegere prin care statele mai sărace ale UE să nu primească proporţional mai puţin decât cele bogate.

  7. Sper ca Presedintele nostru sa fie realist si sa se opuna si el ideii acesteia cu respectarea statului de drept. Noi trebuie sa avem in vedere ca PSD va reveni la putere in toamna, (e clar ca PNL si USR nu se vor intelege sa aiba candidati unici, mai ales in Bucuresti). Si e clar ca nu vom primi niciun EUR daca va exista conditia statului de drept. Sa fim deci pragmatici.

  8. Mi-e neclar, ca ei sa discute Conditionarea fondurilor de relansare de statul de drept TREBUIA sa existe un Document pe baza caruia sa discute, Document care sa contina CRITERIILE de respectare a statului de drept, Criterii in fucntie care Fiecare Stat va fi Evaluat, ceea ce e foarte complicat, nu prea vad ca se vorbeste despre vreun Document iar daca au fost doar discutii de PRINCIPIU, inseamna ca va dura ANI de zile pana vor ajunge la un Acord pe tema Statului de drept ca si Conditie pentru Fondul de relansare economica a UE!
    Mi se pare aiureala, cum e posibil, cum au discutat FARA un Document in fata, Document care trebuia redactat anterior si pe care Fiecare Sef de Stat sa il fi primit anterior inainte de a ajunge la Brussels!??
    Lalaiala, nu „vad” deloc in zare Miliardele de Euro promise…

    • Adicatelea discutara despre- blana ursului din padure- sau despre -cai verzi pe pereti -sau au mers la o bauta cu bere fara alcool , sau doar- sa se afle in treaba -sau – minati de ginduri necurate -sau din – pamint din iarba verde -sa respecte statul de drept sa sa scoata argintii din beciurile umplute cindva de piratii -cei cu un singur ochi si banda neagra pe alalalt , sau -sa ne faca noua in ciuda- de prosti ce suntem , sau cite in luna si in stele si de dragul , dragei mele .

  9. Vaicarealile Ungariei (si mai ales ale extremistilor fidesz ) pentru consecintele propriilor decizii sunt de-a dreptul enervante si penibile.

    Dupa ce ai bagat pumnul in gura presei te plangi ca esti sanctionat?
    Sper ca populatia Ungariei sa se maturizeze si sa nu mai voteze gasca asta anti democratica si xenofoba numita Fidesz.

    • @biciul_domnului Populatia maghiara sustine politicile d-lui Orban, in ungaria este o stanag la fel de rea si salbatica ca si democratii din SUA si PSDul din romania. Nu au ce sa aleaga in locul lui. Predecesorul sau a recunoscut ca minte cum respira.
      Iar Orban joca cu Germania la voturile din consiliu, deci are spate pentru cateva boacane pe an.

  10. Personal nu cred ca noi stam mai bine cu statul de drept, decat ungurii. Numai ca Orban a avut curajul sa-l infrunte pe Soros si pe liberalii pe tema migratiei, si ca raspuns a fost distins cu mai multa atentie. Si sa nu uitam, ca aceeasi Olanda este care blocheaza acces tarii noastre la Schengen. Dar ca ai nostri stau cuminti si dau din cap la orice spun cei din UE.