G4Media.ro

Concursul pentru funcția de manager al Teatrului Național București va fi reluat,…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Concursul pentru funcția de manager al Teatrului Național București va fi reluat, după demisia unui membru al comisiei de evaluare, care este secretă / Romașcanu: Proiectele de management depuse, sub ceea ce ar trebui 

Ministerul Culturii a anunţat joi că va relua procedura de concurs pentru funcția de manager al Teatrului Naţional Bucureşti (TNB), după ce un membru al comisiei s-a retras. Comisia este formată din șase membri ale căror nume nu pot fi dezvăluite din motive de GDPR, susține ministrul Culturii, Lucian Romașcanu. Acesta critică și calitatea slabă a proiectelor de management depuse.

„În încercarea de a asigura toate premisele unui concurs corect, complet neviciat de nicio influenţă, am decis constituirea unei comisii din şase persoane (nu trei, cum se procedează de obicei), oameni competenţi şi recunoscuţi ca profesionişti desăvârşiţi în ariile lor de competenţă. Aici trebuie spus că, din cauza limitărilor legale care interzic participarea în comisii de concurs a celor care au avut personal contracte cu candidaţii sau instituţiile reprezentate de acestea, alte nume importante din zona teatrală, vizate ca membri ai comisiei, nu au putut participa”, precizează Romaşcanu, citat de Agerpres.

Mai mult, ministrul Culturii spune că, „în urma evaluării proiectelor de management, comisia în integralitatea sa a constatat o calitate generală care este sub ceea ce ar trebui să reprezinte un document ce stă la baza conducerii teatrului fanion al României pentru următorii cinci ani”.

Astfel, unul dintre membrii comisiei a decis să se retragă, „printre principalele argumente fiind acela de a evita desemnarea, la limita notei de trecere la faza analizei proiectelor, a unui manager care să conducă o perioadă importantă de timp cel mai important teatru naţional”.

Potrivit ministrului, gestul ar fi fost făcut şi pentru „a da o şansă candidaţilor de a îmbunătăţi proiectele, de a da o şansa şi altor candidaţi să participe” şi spune că reluarea concursului este singura soluţie legală.

Ministerul Culturii nu poate decât să ia act de decizia membrului comisiei şi să organizeze, în condiţiile legii, un nou concurs care să poată atrage candidaţi, aceiaşi şi alţii, cu proiecte mult îmbunătăţite faţă de cele din actuala sesiune”, precizează Romaşcanu.

De asemenea, el adaugă că, „în condiţiile legislaţiei GDPR, Ministerul Culturii nu poate face publice numele candidaţilor sau ale membrilor comisiei de concurs”.

Concursul pentru ocuparea funcţiei de manager al TNB a fost lansat după ce fostul director al teatrului, actorul Ion Caramitru, a murit în toamna anului trecut. Manager interimar este Mircea Rusu.

Pe 21 iulie, comisia de selecţie a anunţat că cinci dosare au fost admise la următoarea etapă a concursului. Potrivit calendarului anterior al competiţiei, până miercuri a avut loc analiza proiectelor de management, iar vineri erau programate interviurile pentru candidaţii la funcţia de director al TNB.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Auzi…. sub ceea ce ar trebui….. a făcut el sute de astfel proiecte…. este o somitate omul asta….. oare o ști sa scrie???nu de alta dar am Inteles ca e din buzau.. un pol al culturii….. vai de noi…….p.s. asta înseamnă poate ca nu a depus dosarul cine trebuia sa fie ales

  2. Din cate s-a auzit, o domana din comisia de 6, a dat 4.75 la proiectul care altfel ar fi castigat si la care toti ceilalti au dat note mult mai mari, motiv pentru care alta persoana a iesit din comisie in protest. In mod normal, astfel de discrepante de punctaj ar trebui investigate pentru că reprezintă a hit job cand vezi ca nu iese candidatul pe care il sustii – deci nici vorbă de impartialitate. Daca s-ar intampla la BAC ar veni procuratura.