G4Media.ro

Concert dedicat prieteniei dintre Constantin Brâncuși și James Joyce, la Ateneul Român

Concert dedicat prieteniei dintre Constantin Brâncuși și James Joyce, la Ateneul Român

Prietenia dintre sculptorul Constantin Brâncuși și scriitorul James Joyce va fi celebrată la București printr-un concert extraordinar, care va avea loc pe scena Ateneului Român pe 19 februarie, de la ora 19:00, anunță organizartorii.

„Concertul prieteniei dintre Constantin Brâncuși și James Joyce”, pus în scenă de pianista Ana Silvestru, are ca invitați artiști consacrați precum Paul Handschke – solo cellist la Orchestra Tonhalle Zürich, violonistul Cosmin Bănică – concertmaistru al Orchestrei Tonhalle din Zürich, violonistul Rafael Butaru – concertmaistru al Filarmonicii „George Enescu” din București și
clarinetistul Emil Vișinescu – solo clarinetist al Orchestrei Filarmonicii „George Enescu”.

„Acest concert este un omagiu adus muzicalității remarcabile a lui Constantin Brâncuși, precum și unor teme importante ale creației celor doi mari artiști: exilul, patria lăsată în urmă, dar care le-a rămas aproape, în suflet, tragedia războiului, fluiditatea și evoluția infinită a operei de artă”, a declarat Ana Silvestru, cea care a gândit evenimentul.

Concertul de la Ateneul Român va debuta cu Sonata a III-a „în caracter popular românesc” pentru vioară și pian a lui George Enescu – o emblemă a culturii române în care, la fel ca în „Coloana Recunoștintei fără sfârșit “, arta țărănească este ridicată la sublim. Va urma Trio „Contraste” de Béla Bartók, o lucrare cu care Brâncuși, rafinat meloman, era familiarizat.
„Prin alăturarea Sonatei a III-a de George Enescu cu Trio „Contraste” publicul va putea admira două abordări diferite ale aceleiași culturi de către doi dintre cei mai importanți compozitori ai secolului XX”, a explicat Ana Silvestru.

După care, în sala Ateneului Român se va auzi Sonata pentru violoncel și pian de Claude Debussy, una dintre capodoperele compuse în timpul Marelui Război, perioadă pe care James Joyce a petrecut-o la Zürich, unde a frecventat Cabaretul Voltaire și unde i-a cunoscut pe Tristan Tzara și Marcel Iancu.

Seara se va încheia cu Trioul pentru pian, vioară și violoncel pe teme populare irlandeze de Frank Martin, una dintre cele mai iubite lucrări inspirate de folclorul irlandez.

„Am gândit acest eveniment știind că 2022 este anul în care celebrăm un secol de la publicarea romanului „Ulysses” și 140 de ani de la nașterea, pe 2 februarie 1882, a lui James Joyce. Iar faimoasa prietenie și colaborare dintre scriitorul irlandez și sculptorul  român Constantin Brâncuși ne-a convins să organizăm un concert special exact de ziua lui Brâncuși, pe una dintre cele mai prestigioase scene din România”, a mai spus Ana Silvestru.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. BRAVO 🔝

  2. Brancusi este recunoscut in lume un artist al scolii de arta franceze, nu al gunoaielor românești.

  3. Toate biletele au fost cumparate de muncitori cu salariul minim pe economie . g4media va fi acolo sa consemneze evenimentul .