G4Media.ro

Comisia pentru Apărare din parlamentul bulgar a respins veto-ul preşedintelui țării în…

Comisia pentru Apărare din parlamentul bulgar a respins veto-ul preşedintelui țării în ce privește achiziția de avioane F-16

În Comisia pentru Apărare a fost respins veto-ul preşedintelui bulgar asupra Legii privind ratificarea acordurilor pentru avioanele F-16, relatează BTA, transmite 24chasa, citată de Rador.

Comisia parlamentară a examinat, miercuri, în cadrul unei şedinţe extraordinare, veto-ul legii privind ratificarea contractelor de achiziție a aeronavelor F-16 Block 70 și a echipamentului necesar, impus de președintele Rumen Radev.

După o dezbatere care a durat mai mult de o oră și jumătate, cu 13 voturi „pentru” și 7 „împotrivă”, Comisia propune Parlamentului să reînnoiască Legea privind ratificarea acordurilor internaționale.

Pentru presă, ministrul bulgar al apărării, Krasimir Karakachanov, care a fost între participanţii la şedinţa de miercuri, a răspuns la întrebarea dacă se pune bază pe susţinerea Mişcării pentru Drepturi şi Libertăţi, că este vorba de oameni raţionali, care îşi evaluează comportamentul.

Ceea ce a trebuit să spun şi să le explic cu privire la subiectul avioanelor în toată această perioada de timp, le-am spus, a afirmat el.

Karakachanov a spus că nu a vorbit cu președintele înainte ca acesa să impună veto. Şi în faţa deputaților, și în faţa mass-media, el a spus că nu găseşte ca fiind rezonabile motivele ca tranzacţia privind avioanele să se mai dezbată.

El a subliniat orele lungi de dezbateri parlamentare de vineri, precum și faptul că pe subiect se vorbeşte de ani de zile, că există opinii diferite în societate privind această temă. Karakachanov a spus că este mai important pentru el ceea ce cred Forțele Aeriene și acestea au susținut inițiativa.

Ministrul apărării a declarat că respectă opinia preşedintelui – un pilot bun, care a comandat aviaţia bulgară de vânătoare şi Forţele Aeriene, profesionist din domeniu.

În opinia lui Karakachanov, însă, fiecare tergiversare ar duce doar la scumpiri şi la condiţii mai puţin favorabile pentru un viitor posibil contract, dacă ratificarea ar fi amânată cu câteva zile sau chiar cu o lună, ceea ce ar însemna să se iasă din termenul de oferte şi întregul proces să înceapă din nou, dar la preţuri mai mari. În opinia lui Karakachanov, dezbaterea s-a politizat.

Întrebat dacă se aşteaptă la un veto şi legat de actualizarea bugetului şi de cooperarea industrială, Karakachanov a spus că există o asemenea posibilitate, dar dacă acest lucru se întâmplă, înseamnă că acordul nu are cum să fie dus la îndeplinire până la sfârşitul lunii iulie.

„Înseamnă probabil că nu vom respecta termenele ofertelor şi vom ajunge la alte preţuri în viitor”, a spus el.

Referindu-se la Constituție și la hotărâri ale Curții Constituționale, prof. Emilia Drumeva, secretar al preşedintelui pentru afaceri juridice, a declarat, în faţa deputaților, că adoptarea unei legi cu două voturi într-o singură sesiune ar putea fi doar o excepție, iar regula rămâne două lecturi și voturi în două sesiuni diferite și a subliniat că procedura de ratificare nu a decurs în conformitate cu legea fundamentală.

Acest lucru nu a fost acceptat nici de ministrul apărării, nici de deputații GERB, care au spus că există multe alte exemple pentru două lecturi într-o singură şedinţă. Potrivit lui Emil Hristov, de la GERB, până în prezent, niciun președinte nu a respins motivele legate de procedura de adoptare a legii în parlament.

Nu a fost acceptată nici teza lipsei unui larg consens, iar Karakachanov a spus că nu există un asemenea consens nici în alte probleme importante.

Milen Mihov, de la Patrioții Uniţi, vede în motivele președintelui „declarație”, „dorință”, „temere”, „evaluare”, „edificarea”, „afirmația”, dar nu şi argumente substanțiale pentru întoarcerea legii. Partidul Socialist Bulgar (BSP) va sprijini veto-ul președintelui, iar Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi va sprijini din nou ratificarea.

Comandantul Forţelor Aeriene Bulgare, generalul-maior Ţanko Stoikov, a declarat în faţa celor prezenţi că noul avion de luptă va fi pus la dispoziţie cu toate sistemele necesare, care îl fac interoperabil și multifuncțional.

Sursa: 24chasa/ Rador/ Traducerea: Mirela Petrescu

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Rasistul Trump va pierde veto-ul in toata Europa.

    • Aşa, şi zi-ne şi nouă, asta ai auzit la Radio Tiraspol? Sau ai visat că face referendum european de aprobare a lui Veto? Sau asta era Veorico… ? Oricum ar fi, lasă trăscăul şi pune mâna pe o sapă că vă asteaptă vremuri grele şi nu ştiu câți bani o să mai căpatați de pomană, că se strânge punga.