G4Media.ro

Comisia Europeană ia în considerare extinderea controlului asupra investițiilor străine din domeniul…

Comisia Europeană ia în considerare extinderea controlului asupra investițiilor străine din domeniul apărării, energiei nucleare şi comunicaţiilor prin satelit

Comisia Europeană a propus extinderea controlului asupra investiţiilor străine în blocul comunitar, conform unui document consultat de Reuters, parte a eforturilor de a împiedica firmele din China să preia companii europene din diverse sectoare, transmite Agerpres.

Supervizarea investiţiilor străine în statele membre UE va începe în octombrie, iar Comisia Europeană propune extinderea controlului la noile proiecte din domeniul apărării, energiei nucleare şi comunicaţiilor prin satelit.

Documentul, care ar urma să fie adoptat până în 15 iunie dacă statele din blocul comunitar ajung la un acord, marchează primul pas al eforturilor UE de a rezista la concurenţa firmelor de stat din China, care vor să domine industria şi să absoarbă cunoştinţele europene.

De asemenea, guvernele UE sunt frustrate că autorităţile de la Beijing nu au respectat anunţul de anul trecut privind deschiderea economiei.

Începând din 11 octombrie, când sunt anunţate preluări străine, guvernele UE vor fi obligate să prezinte Executivului comunitar detaliile, în zone ca media, transport şi comunicaţii. Dacă controlul va fi extins, vor fi incluse şi proiectele din domeniul apărării, energiei nucleare şi comunicaţiilor prin satelit.

„Comisia Europeană a descoperit că sunt câteva alte proiecte şi programe… care sunt esenţiale pentru securitate sau ordine publică şi, prin urmare, ar putea fi incluse”, se arată în document.

Transferul tehnologiilor către o ţară din afara UE este văzută ca un risc la adresa intereselor strategice ale blocului comunitar în privinţa unor tehnologii pe care firmele chineze de stat caută să le achiziţioneze.

Sursa Foto: Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Drumul matasii ramine istorie iar unii grabiti ai Europei , ce au bagat banii in asta, vor ramine cu – buza umflata -. Realocarile de tehnologie europeana se vor face partial si Romania are aceasta unica sansa de a fi parte a acestui proces , sansa ce nu poate fi acordata Poloniei si Ungariei , din motivele bine cunoscute . UE isi reaseza astfel puterea economica in detrimentul statelor ce au gazduit pina acum aceste exceptionale capabilitati si care acum sunt deconectate de la retelele de transport si de stocare . Digitalizarea -automatizarea -robotizarea permite Europei o astfel de actiune . Sumele enorme de bani aruncate in lupta vor determina federalizarea Europei si vor mari dependenta tarilor din UE fata de – Europa ca un intreg- condusa de binomul Franco- German . Nimic nu este gratis pe aceasta lume . Oricum Europa este singura structura ,la nivel mondial , ce a reusit sa produca in interiorul ei bunastare . Dincolo de toate, avem marele noroc ,noi ca natie si ca cetateni ,sa fim parte a acestei structuri .

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.