G4Media.ro

Comisia Europeană denunţă legea poloneză privind mass-media

Sursa foto: Pixabay

Comisia Europeană denunţă legea poloneză privind mass-media

Comisia Europeană a denunţat joi „semnalul negativ” pentru libertatea presei dat de votarea unei legi controversate privind media în Polonia, relatează AFP, preluată de Agerpres.

„Proiectul de lege polonez privind radiodifuziunea trimite un semnal negativ. Avem nevoie de o lege privind libertatea media în întreaga UE pentru a apăra libertatea media şi a susţine statul de drept”, a reacţionat vicepreşedinta executivului din Bruxelles Vera Jourova într-un comentariu postat pe contul său de Twitter.

„Pluralismul media şi diversitatea opiniilor sunt lucruri pe care democraţiile puternice le consideră binevenite şi nu împotriva cărora luptă”, a adăugat ea.

Legea privind media, aşa-numită „Lex TVN”, votată miercuri de parlament a fost criticată de opoziţia poloneză, care o consideră o ameninţare pentru libertatea presei şi apreciază că va afecta relaţiile cu SUA.

Coaliţia la putere din Polonia s-a destrămat din cauza acestei legi, odată cu plecarea partidului Acord. Textul a fost adoptat însă cu 228 de voturi pentru şi 216 împotrivă, cu aportul sufragiilor unui grup anti-sistem, Kukiz 15.

Potrivit partidului la putere Lege şi justiţie (PiS), această lege este necesară pentru a împiedica puterile străine ostile să preia controlul asupra difuzorilor în Polonia. Legea le interzice societăţilor non-europene să deţină mai mult de 49% dintr-o media poloneză.

Aceasta ar putea forţa în special grupul american Discovery să vândă mare parte din participaţia sa în reţeaua de televiziune privată poloneză TVN, adesea critică faţă de guvernul conservator.

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, s-a declarat miercuri seară „profund preocupat” de votarea acestei legi.

Sursa foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Inseamna ca este o lege excelenta a presei daca i-a infuriat pe sslugoii lui Soros de la Comisia Europeană. Comisia Europeană este partizana minciunilor de presa si cenzurarii adevarului. Cel mai bun exemplu este prezentarea serurilor facute pe genunchi de doua firme obscure, fara nici un fel de realizari in domeniul medical drept vaccinuri anti-covid 19, sigure si eficiente. Cat de sigure si eficiente sunt se vede acum limpede in cele mai vaccinate tari. Esecul acestor asa zise vaccinari este insa acoperit cu noi minciuni de presa si mai grosolane si cusute cu ata alba. Sper ca legea poloneza sa nu-si insuseasca asemene practici de minciuna grosolana pe care le doreste aplicate Comisia Europeană.

    • soros, anti-vaccinisme, din astia ca tine incerci sa vinzi 5 la 10 lei si nici asa nu ti-i cumpara nici naiba.

    • Interzicerea unor entitati sa detina presă nu are cum sa fie „libertate a presei”. In orice democratie (stiu, iti vin fiori cand auzi cuvântul) exista presă bună și presă proastă. Atunci când un guvern pune pumnul in gura unei publicatii poti fi aproape sigur că nu o face din dragoste de libertate si sigur nu e spre binele tarii.. La fel cum dispersarea violenta a protestatarilor pașnici nu are cum să fie pentru binele țării orice ar pretinde aceștia.
      Vaccinurile sunt eficiente si sigure. Aproape toti morții de covid sunt persoane nevaccinate iar efectele adverse ale vaccinurilor sunt foarte slabe si cele grave foarte rare.

  2. @Liviu G
    Nu am sa-i raspund lui laurentiu care este evident un slugoi al lui Soros, dar va raspund Dv. pentru ca totusi aveti ratiune chiar daca sunteti inca naiv. Libertatea presei nu poate exista in conditiile unui monopol de presa, avem exemplul din SUA unde insusi fostul presedinte al SUA a fost cenzurat si eliminat de pe retelele sociale. Asta nu este libertate a presei. La fel este si cu fundatiile lui Soros sau alti magnati care monopolizeaza si cenzureaza stirile. Chiar daca lumea mai si abereaza, exprimarea prin presa nu trebuie sa manipuleze oamenii in functie de interesele abjecte ale unora care detin foarte multi bani, desigur furati pentru ca nu pot pretinde ca i-au muncit ei. Asta este problema. Chiar si un ziar sau TV mic, local are dreptul sa se exprime fie si gresit uneori, oamenii filtreaza folosind propria experienta de viata si surse alternative, dar opiniile trebuie sa fie libere. Faptul ca unele sunt gresite este nerelevant, existand mai multe stiri oamenii pot aprecia. Nu poti sti ce este bine daca nu stii si ce este rau, deci existenta unei autoritati care sa cenzureze si sa decida ce este adevar sau fals este o aberatie. Adevarul absolut apartine doar Creatorului Universului, cu stele, planete, oameni, ingeri si tot ce este vazut sau nevazut, stiut sau nestiut. In nici un caz nu poate decide vreun individ idiot si platit sa faca asta de catre unii interesati, ce este fals sau adevar.