G4Media.ro

Comisia Europeană a notificat compania AstraZeneca în privința nerespectării contractului de furnizare…

Sursa foto: Captură video

Comisia Europeană a notificat compania AstraZeneca în privința nerespectării contractului de furnizare a vaccinurilor / Ce măsuri va lua Comisia pentru a obține dozele

Directorul general pentru sănătate și siguranță alimentară al Comisiei Europene, Sandra Gallina (DG SANTE), a declarat, marți, la o audiere în Comisia de control bugetar (CONT) din Parlamentul European, că există „o frustrare” legată de faptul că producătorul AstraZeneca nu livrează cantitatea de vaccinuri la care s-a angajat și că a fost notificat în acest sens.

„Vom folosi instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a obține dozele. Avem un instrument pentru monitorizarea exporturilor, care este util”, a declarat Sandra Gallina.

Directorul Comisiei Europene a anunțat că acest mecanism de monitorizare, care presupune interdicția de exporturi de vaccinuri produse în Uniunea Europeană, va fi prelungit dacă statele membre își vor da acordul.

„Nu pot să spun pentru cât timp (…) Trebuie să ne asigurăm că nu se exportă vaccinuri înainte de livrarea în Uniunea Europeană”, a declarat Sandra Gallina.

Potrivit acesteia, Uniunea Europeană este, în acest moment, cel mai mare furnizor de vaccinuri.

Gallina a insistat că interesul Comisiei Europene este să obțină cât mai multe doze de la AstraZeneca din contractul semnat. Potrivit acestuia, compania trebuie să livreze 300 de milioane de doze de vaccin, dar nu a livrat „nici măcar un sfert” din cantitate.

„Intenționăm să acționăm”, a repetat directorul general DG SANTE, referindu-se la nerespectarea conctractului de către compania AstraZeneca.

Declarațiile oficialului Comisiei Europene au fost făcute după ce mai mulți europarlamentari au criticat AstraZeneca pentru modul în care livrează doze de vaccinuri în UE.

Tomáš Zdechovsky (grupul EPP) a acuzat AstraZeneca de faptul că „se pretează la trucuri murdare”, afirmând că livrează vaccinuri în Marea Britanie, pe care le produce în India. Europarlamentarul PPE a cerut Comisiei Europene să apeleze la alte companii producătoare de vaccinuri.

Sursa foto: Captură video

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Cam mult efort pentru un vaccin care „e apa de ploaie” sau mai rău, îți cauzează și tromboze fatale.

    • nu e apa de ploaie. vezi ultimele studii. nu e asa sigur, da. dar de aici pana la apa de ploaie e cale lunga.

  2. Problema mare sunt clauzele contractelor de achizitie, secretizate de CE.