G4Media.ro

Comisia Europeană a introdus principiile reciprocității și proporționalității pentru autorizarea exporturilor de…

Comisia Europeană a introdus principiile reciprocității și proporționalității pentru autorizarea exporturilor de vaccin anti-COVID-19 / Ce presupun noile criterii

Comisia Europeană a introdus, miercuri, principiile reciprocității și proporționalității ca noi criterii care trebuie luate în considerare pentru autorizarea exporturilor în cadrul mecanismului de transparență și autorizare pentru exporturile de vaccin COVID-19, anunță un comunicat de presă al CE.

Potrivit Comisiei Europene, mecanismul de control al exporturilor a „îmbunătățit semnificativ” transparența acestora.

„Cu toate acestea, obiectivul de a asigura accesul în timp util la vaccinurile COVID-19 pentru cetățenii UE nu este încă îndeplinit”, apreciază sursa citată.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat UE este „casa producătorilor de vaccinuri” care nu doar livrează cetățenilor UE, ci exportă pe tot globul și că „drumurile” ar trebui să circule în ambele sensuri.

„În timp ce statele noastre membre se confruntă cu al treilea val de pandemie și nu toate companiile își îndeplinesc contractul, UE este singurul producător major al OCDE care continuă să exporte vaccinuri la scară largă către zeci de țări. Dar drumurile deschise ar trebui să circule în ambele sensuri. Acesta este motivul pentru care Comisia Europeană va introduce principiile reciprocității și proporționalității în mecanismul de autorizare existent al UE. UE are un portofoliu excelent de vaccinuri diferite și am asigurat doze mai mult decât suficiente pentru întreaga populație. Dar trebuie să asigurăm livrarea în timp util și suficientă a vaccinului către cetățenii UE”, a declarat von der Leyen.

Vicepreședintele CE, Valdis Dombrovskis, a declarat că, până acum, mecanismul de control a fost folosit „într-un mod echilibrat”.

„Am autorizat exporturile pe baza faptului că nu au amenințat angajamentele asumate de companiile farmaceutice în temeiul contractelor lor de achiziție în avans. Din 381 de cereri, 380 au fost aprobate. O singură cerere de autorizație de export nu a fost acceptată, deoarece ar fi compromis angajamentele AstraZeneca”, a spus Valdis Dombrovskis, reamintind că AstraZeneca a livrat doar „o mică parte” din angajamentele convenite.

Dombrovskis a explicat că reciprocitatea presupune ca atunci când țara de destinație, care are o capacitate mare de producție, își restricționează propriile exporturi de vaccinuri sau substanțe, UE analizează dacă exporturile către acea țară sunt justificate.

În ceea ce privește proporționalitatea, statele membre și Comisia vor lua în considerare condițiile care prevalează în țara de destinație, în special situația epidemiologică, rata de vaccinare și disponibilitatea existentă a vaccinurilor COVID-19.

„Obiectivul principal al acestei ajustări este de a avea mai multă transparență în ceea ce privește exporturile și de a obține o imagine completă a ceea ce se întâmplă în afara UE, astfel încât să se evite o posibilă încălcare a regulilor”, a mai spus Valdis Dombrovskis.

Ursula von der Leyen a avertizat, în urmă cu o săptămână, că Uniunea Europeană va impune restricții în privința exporturilor de vaccin, dacă nu va exista „reciprocitate” din partea unor țări, precum Regatul Unit.

Șefa Comisiei Europene a făcut declarațiile în timpul unui conferințe de presă. Ea a amenințat cu blocarea exporturilor spre țările cu rate de vaccinare mai mari decât Europa care nu au un comportament loial pe piață, un atac voalat la Regatul Unit. Proporțional, UE ar putea restricționa exporturile și către țări precum Israel și Chile.

„Vrem să vedem reciprocitate și proporționalitate în exporturi, suntem pregătiți să folosim orice instrument pentru a vedea acest rezultat. Ne vom asigura că Europa își va primi partea echitabilă”, a spus von der Leyen. Șefa Comisiei a adăugat că va discuta propunerea cu șefii de stat și guvern din UE.

 

Sursa foto: Biontech/Twitter

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. O restrictie la fel de utila ca o frectie la un picior de lemn. Reciprocitate la ce? Tarile care importa vaccinuri nu produc vaccinuri.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.