G4Media.ro

Combaterea dăunătorilor din parcuri și alte spații verzi publice trebuie făcută cu…

Sursa foto: Unsplash/ Syed Ali

Combaterea dăunătorilor din parcuri și alte spații verzi publice trebuie făcută cu înlocuitori naturali ai pesticidelor, prin măsuri biologice și metode alternative nechimice – proiect de ordin al miniștrilor Agriculturii și Sănătății

Combaterea dăunătorilor din parcuri și alte spații verzi publice trebuie făcută cu înlocuitori naturali ai pesticidelor, prin măsuri biologice și metode alternative nechimice, prevede un proiect de ordin al miniștrilor Agriculturii și Sănătății, pus în transparență.

„Având în vedere asocierea expunerii la pesticide chimice și anumite boli grave, utilizarea pesticidelor chimice ar trebui interzisă în așezările închise, cum ar fi orașele și municipalitățile. Această interdicție este necesară pentru a proteja grupurile vulnerabile, a căror utilizare a spațiului de locuit nu se reduce la anumite zone din localităţi, dar și pentru a proteja populația generală în ansamblu. Ar trebui să se acorde prioritate metodelor fizice, mecanice și biologice de combatere a dăunătorilor din acele zone”, se arată în referatul care însoțește proiectul.

Dacă aplicarea pesticidelor este considerată a fi inevitabilă, trebuie stabilite măsuri adecvate de management al riscului pentru a proteja sănătatea populaţiei, în special a grupurilor vulnerabile şi a mediului, mai precizează sursa citată.

Principalele prevederi ale proiectului

Tratamentul de combatere a dăunătorilor din spațiile verzi ale zonelor utilizate de public sau de grupurile vulnerabile se realizează cu înlocuitori naturali ai pesticidelor, prin măsuri biologice și prin metode alternative nechimice sau o combinaţie a acestora.

În cazul în care nu se poate aplica niciuna dintre aceste metode de tratament, se pot utiliza:

  • produse în a căror autorizaţie este indicat termenul „neprofesioniști” la categoriile de utilizatori prevăzute la art. 31 “Conținutul autorizațiilor” alin. (4) lit. d) din Regulamentul (CE) nr. 1107/2009
  • pesticide risc redus, sau
  •  pesticide omologate de Comisia Naţională de Omologare a Produselor de Protecţie a Plantelor, ca fiind potrivite acestui scop, care se publică pe site-ul Autorității Naţionale Fitosanitare.

Accesul în zonele tratate cu pesticide este permis doar utilizatorilor profesioniști care au efectuat tratamentul.

Tratamentul este anunțat prin semne speciale de avertizare, plasate în jurul zonei de aplicare ȋn care se indică momentul în care va fi permis accesul persoanelor în zonă, precum şi informații cu privire la acțiunile desfășurate, data efectuării tratamentului, pesticidele utilizate, concentrația soluției, perioada cât este interzis accesul populației în zona tratată, măsurile de prim ajutor recomandate de producător.

Este interzis tratamentul spațiilor verzi din zone utilizate de public sau de grupurile vulnerabile cu pesticide având pictogramele GHS06 sau GHS08 şi clasificate cu următoarele clase si categorii de pericole pentru sănătate, prevăzute în Partea 2 din Anexa V la Regulamentul (CE) nr. 1272/2008:

  • Toxicitate acută (orală, dermică, inhalare), categoriile de pericol 1, 2, 3;
  • Sensibilizarea căilor respiratorii, categoria de pericol 1;
  • Mutagenitatea celulelor embrionare, categoriile de pericol 1A, 1B;
  • Cancerigenitate, categoriile de pericol 1A, 1B;
  • Toxicitate pentru reproducere, categoriile de pericol 1A, 1B;
  • Toxicitate asupra unui organ ţintă specific – o singură expunere, categoria de pericol 1;
  • Toxicitate asupra unui organ ţintă specific – expunere repetată, categoria de pericol 1.

Pot fi acordate derogări pentru protecția şi conservarea arborilor declarați monumente ale naturii sau a siturilor naturale și peisagistice, în sensul legislației privind protecția naturii, precum și pentru combaterea plantelor care prezintă un risc pentru sănătatea umană. În acest cazuri, trebuie obținute anumite aprobări și luate măsuri de protecție.

Proprietarii și administratorii de spații verzi sunt obligați să informeze în scris direcția de sănătate publică cu 4 zile înainte de începerea tratamentelor și să dețină un registru cu tratamentele efectuate în zonele utilizate de public sau de grupurile vulnerabile care conţine următoarele informaţii:

  • data și locul tratamentelor;
  • denumirea pesticidelor şi cantitățile utilizate;
  • dimensiunea suprafețelor tratate;
  • dăunătorii vizaţi de tratament;
  • speciile de plante tratate.

Proiectul integral poate fi descărcat de aici.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează