G4Media.ro

Columbia a pierdut aproape 160.000 de hectare de pădure, o suprafață echivalentă…

sursa foto: Pexels

Columbia a pierdut aproape 160.000 de hectare de pădure, o suprafață echivalentă cu megalopolisul Sao Paulo

Aproape 159.000 de hectare au fost despădurite în Columbia anul trecut, o suprafaţă echivalentă cu cea a unui oraş cu peste 12 milioane de locuitori, precum megalopolisul brazilian Sao Paulo, potrivit unui raport oficial publicat joi şi citat de agenţia AFP, transmite Agerpres.ro.

Deşi suprafaţa defrişată se menţine semnificativă în această ţară, ea a scăzut cu 19% în comparaţie cu anul 2018.

Aceasta este ”o veste bună”, a declarat Yolanda Gonzalez, director în cadrul Institutului de Hidrologie, Meteorologie şi Studii de Mediu (IDEAM) în timpul prezentării acestui raport.

În 2019, 158.894 hectare de pădure au fost distruse în Columbia, faţă de 197.159 hectare în 2018 şi de 219.173 hectare în 2017.

”Am reuşit să controlăm o tendinţă din ce în ce mai mare de defrişare”, a declarat viceministrul Mediului şi Dezvoltării, Maria Claudia Garcia, la o conferinţă de presă virtuală, subliniind ”o reducere de 29%” între 2017 şi 2019.

Potrivit raportului, 62% dintre pădurile distruse în 2019 se aflau în Pădurea Amazoniană, cea mai vastă pădure tropicală de pe planetă, care se întinde pe nouă ţări, dintre care Brazilia, Columbia, Peru, Ecuador şi Venezuela.

Cele mai afectate departamente columbiene sunt Caqueta, Meta şi Guaviare (centru-sud), fostă fortăreaţă a gherilelor FARC (Forţele Armate Revoluţionare din Columbia), care au semnat un acord de pace în 2016.

Coasta Pacificului a fost afectată, de asemenea, de un nivel semnificativ de defrişare, cu 14.120 de hectare distruse în 2019, aproape dublu prin comparaţie cu anul precedent, un fenomen pe care viceministrul l-a pus pe seama ”unei intensificări a extracţiei miniere ilegale” .

În restul ţării, principalii factori ai defrişărilor sunt extinderea terenurilor agricole, tăierea ilegală a copacilor, creşterea animalelor şi a plantaţiilor de specii cu conţinut narcotic care, potrivit ONU, au ajuns la 154.000 de hectare în 2019 în această regiune, principal producător mondial de cocaină.

Columbia, ţara cu cea mai mare biodiversitate de pe planetă după Brazilia, s-a angajat să reducă rata de defrişare până la zero până în 2030, însă experţii se îndoiesc că va reuşi.

sursa foto: Pexels

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Daca n-o sa ajunga America mai rau ca Sahara … Sa vedeti ‘migranti’ dupa …

  2. Cu atatea minciuni si atata dorinta de putere si bani, suprapopulare, negare a realitatii stiintei, aici se ajunge. Dezastre, calamitati. In mare parte din Asia de Sud-Est cat mergi cu masina in lung si in lat, doar paduri artificiale, zici ca sunt de plastic, asta o sa fie si cazul Americii de Sud, si sa vezi dezastre naturale….

    • Numarul de evenimente datorate climei (furtuni, tornade, uragane, ploi torentiale, geruri extreme, calduri excesive, incendii etc) a crescut, asta-i adevarat. Numarul de persoane afectate de aceste evenimente a scazut. Nu stiu ce intelegeti prin „dezastre naturale”.
      Nu uitati ca si Europa a fost acoperita in proportie de 70%-80% de paduri, cel putin Germania si Franta, iar astazi nu mai sunt chiar atatea paduri pe aici.
      Oamenii au nevoie de spatiu pentru ferme, pentru locuinte, pentru drumuri si alte lucruri. Se pare ca avem nevoie de lemn si pentru „energie verde” (nu stiu cine-s idiotii care promoveaza asa ceva, dar sunt destui).
      Ce-ar trebui sa faca Columbia, sa ramana la stadiul actual de dezvoltare pentru ca va place dumneavoastra sa numarati copacii? Adica sa condamnam columbienii la stagnare pentru ca Europa a defrisat padurile cu sute de ani inainte?
      Zau asa, poate va mai ganditi…

    • La stagnare a populatiei la nivel global. Nu stiu unde ne va duce ideea asta, dar nu putem creste la nesfarsit. Asta odata, plantat copaci la greu ca sa avem ce sa taiem, nu sa ne taiem natura virgina / craca de sub picioare. Exploatat toate zonele turistice / pedepsit drastic incalcarea legii de a „vizita” zone non- turistice, virgine cum vreti sa le spuneti. Legi drastice pentru reciclare, si folosirea cat mai putina a combustibilului fosil sau daunator. Asta pentru inceput. Din pacate nu putem implementa asta decat la nivel vestic + inca cateva tari, dar media ar trebui sa bombardeze lumea a treia cu stiri d’astea de panica, pentru ca am trecut de nivelul de doar panica. Ei stau sa lupte cu rasismul anului 1800…. si sa promoveze un copil cu probleme care ar trebui sa fie la scoala.