G4Media.ro

Colegiul Medicilor: Există riscul epuizării şi chiar ajungerii în burnout a personalului…

sursa foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu

Colegiul Medicilor: Există riscul epuizării şi chiar ajungerii în burnout a personalului medical din spitalele bucureştene

Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti (CMMB) susţine că, în contextul valului patru al pandemiei de COVID – 19, trebuie luate măsuri urgente pentru a evita riscul epuizării şi chiar ajungerii în burnout a personalului medical aflat în spitalele bucureştene, relatează Agerpres.

„Ne aflăm în faţa unui nou val al pandemiei de COVID-19, cel de-al 4-lea. Spitalele bucureştene sunt din nou în alertă. Medicii şi întregul personal medical sunt nevoiţi iarăşi să facă faţă numărului mare de pacienţi, atât pe secţiile de COVID-19, cât şi în ATI COVID-19. Nu trebuie însă uitat că acest noul val vine pe fondul oboselii şi stresului acumulate deja de prea mult timp, pe fondul unui an şi jumătate fără pauză de respiro, mai ales în anumite specialităţi şi unităţi medicale. Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti trage un semnal de alarmă şi cere măsuri urgente privind riscul epuizării şi chiar ajungerii în burnout a personalului medical aflat în prima linie a luptei împotriva COVID-19, având în vedere că vorbim mai ales de medici din specialităţi care au fost încă de la începutul pandemiei pe acest front”, se arată într-un comunicat al Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti, remis sâmbătă.

Potrivit CMMB, sindromul de burnout poate include o serie de manifestări precum epuizarea emoţională, lipsa satisfacţiei profesionale sau o senzaţie de depersonalizare, dar şi cu o frecvenţă mai mare a erorilor la locul de muncă.

„Dacă nu avem grijă de medici, nu va avea cine să ne îngrijească. Pentru un act medical de calitate, este nevoie ca întreg personalul medical să fie la capacitate maximă, din toate punctele de vedere. Vedem, însă, că eforturile enorme care li se cer medicilor de peste 18 luni se prefigurează a fi necesare şi în următoarea perioadă, fără să se întrevadă un moment final. În aceste condiţii, este important să se ia măsuri, pe de o parte, pentru a asigura o resursă umană suficientă în unităţile medicale, iar pe de alta, pentru a asigura tot suportul necesar personalului existent deja”, a declarat Cătălina Poiană, preşedintele CMMB.

Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti atrage atenţia că aceste măsuri trebuie implementate rapid, dar este important ca ele să fie menţinute şi pe termen mediu şi lung.

„O meta-analiză, care a inclus peste 30.000 de profesionişti din sănătate, a arătat că cel puţin 1 din 5 prezintă simptome de depresie şi anxietate, iar cel puţin 4 din 10 se confruntă cu probleme de somn şi/sau insomnie. Datele sunt îngrijorătoare, iar fără măsuri adecvate situaţia în Bucureşti şi nu numai se poate dovedi şi mai gravă”, mai arată Colegiul Medicilor.

sursa foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Păi cam atât se mai tratează în România azi in spitalele de stat: COVID. Se moare de multe alte boli tratabile decât de COVID. Nu există statistici cât sau poate exista dar nu se dau publicității. Există un genocid in masă pentru că oamenii nu sunt tratați. Omul de rând o știe, medicul de rând își urmărește interesul financiar și doar atât, guvernul închide ochii iar presa tace. Să facă o rotație a cadrelor unde se poate că sunt destui medici pe care nu ii găsești la stat dar încasează salariul frumușel din contribuțiile proștilor.

  2. Persoanele care au fost la medici necontractati cu CNAS trebuie sa plateasca ingrijirile din institutii contractate CNAS plus o suprataxa.

    In curand, numarul policliniclor particulare unde nu se face medicina de loc, dar se da cu mopul cu cocolino pe o faianta superba, se va reduce la un nivel de bun simt.

    Brusc, acaademician doctor inginerii vor fi concediati in masa de Enaiatii care au respectivele stabilimente cu faianta superba.

    In loc sa rupa usa la pranz, ca sa faca norma intreaga la Eanaiati Faianta Numero Uno, eroii in alb vor mai face o ora – doua pe la stat, dupa care vor pleca acasa, sa se odihneasca.

    Cata vreme majoritatea medicilor vor juca la dublu, pasand de la stat la privatizat cazurile usoare si invers – cazurile grele, vom tot auzi jeluiri despre osteneala.

  3. Spitalele nu mai internează pacienți cronici, ca sa stea in alerta pentru covizi.
    Doar că nici covizii nu se înghesuie și, poate, se ocupă locurile de la ati (nu întotdeauna cu intubati).
    Ii epuizează munca, deci…