G4Media.ro

Codul sinuciderii: electrocasnicele, programate din fabricație să se strice mai devreme?

Sursa: centrureciclare.ro

Codul sinuciderii: electrocasnicele, programate din fabricație să se strice mai devreme?

Se pare că tot mai multe firme plantează un cod de sinucidere în aparatura produsă, pentru a obliga clienții să cumpere un produs nou, scrie postul de radio Deutsche Welle. Aparatele electrocasnice se defectează la scurt timp de la expirarea garanției. Să fie oare cu intenție, așa cum susține legenda urbană pe care o cunoaștem deja cu toții? DA, susține un studiu.

Începutul unei megaconspirații

Conspirația ar fi început în 1924, într-o cameră de hotel din Geneva, unde șefii marilor companii producătoare de becuri de iluminat s-ar fi adunat pentru a crea un cartel ilegal. La acea vreme, termenul de funcționare al unui bec era de 2500 de ore de operare. Șefii marilor firme producătoare ar fi convenit atunci să reducă această durată la 1000 de ore, pentru a vinde mai multe becuri.

A fost prima oară în istoria economiei moderne când un produs a fost manipulat de toți marii jucători din piață pentru a se strica mai repede. Teoretic, becurile normale ar putea funcționa aproape veșnic. De exemplu, într-o stație de pompieri din SUA există un bec care continuă să ardă deja de 111 ani. Acest cartel al becurilor a fost doar începutul marii conspirații.

Monopolul a fost însă scos la lumină iar marii producători de becuri au ajuns în fața instanței în 1942 și obligați să plătească amenzi majore. Dar durata de viață a becurilor tot nu s-a schimbat. Producătorii au continuat să utilizeze filamente tot mai subțiri, care ard mai repede, și să ignore avansurile tehnologice.

Publicul a fost mai întâi șocat de cele întâmplate, simțindu-se înșelat de aceste firme. Ceea ce nu a oprit însă companiile din diverse domenii de activitate să conceapă produse cu durată de viață limitată.

Un alt produs afectat de acest fenomen au fost ciorapii de nailon pentru femei, creați în 1935. În compoziția lor erau anumite substanțe care practic îi făceau indestructibili. Un lucru rău pentru producători! Soluția: aceste substanțe nu au mai fost adăugate iar ciorapii au început să se strice rapid, spre bucuria producătorilor și în dezavantajul milioanelor de consumatoare.

Despre un așa-numit cod de sinucidere introdus în numeroase produse moderne se vorbește deja demult, dar posibilitățile de a dovedi acest lucru au fost mereu foarte reduse, mai ales pentru că firmele producătoare nu au oferit desigur detalii despre cum funcționează lucrurile.

Cum sunt păcăliți consumatorii

Pe lângă codul de autodistrugere, producătorii folosesc și tehnica reducerii intenționate a capacității unor mărfuri: de exemplu bateriile auto (durata de funcționare ar fi redusă cu două treimi, nefiind de mirare că în Germania se vând anual 10 milioane de baterii auto) sau plăcile de disc ale calculatoarelor (acestea au de regulă aceleași dimensiuni, dar sunt oferite într-o aparentă varietate – 160 GB, 320 GB, 500 GB – de fapt capacitatea lor este redusă la numărul de giga trecut în fișa de produs).

O altă strategie vine de la departamentele de marketing ale producătorilor și vizează ambalajele. Acestea sunt concepute astfel încât consumatorii să nu poată extrage tot produsul din ambalaj: a se vedea sticlele de ketchup și tuburile de pastă de dinți. La alte produse, ambalajul permite utilizarea rapidă a unor cantități mai mari decât ar fi necesar, pentru ca produsul să se termine mai repede și să fie recumpărat: de exemplu la produsele de wellness.

O tehnică suplimentară care ne îndeamnă să ne cumpărăm varianta nouă a unui produs pe care deja îl avem și care încă funcționează – telefonul mobil, de exemplu – este modificarea permanentă a designului, astfel încât produsele vechi să pară mult mai urâte decât cele noi. În plus, producătorii ar folosi materiale de suprafață care se deteriorează tot mai ușor, rețin praf și zgârieturi și arată rapid tot mai rău, făcându-ne să ne gândim la o schimbare.

În fine, mai avem capcana incompatibilității: produsele vechi nu se mai potrivesc cu cele noi: aplicația cea mai nouă nu funcționează pe vechiul telefon; sau instalăm un nou sistem de operare iar vechile fișiere nu se mai deschid etc…lista ar putea continua la nesfârșit. Consecința este că, odată cu achiziționarea noului produs, ne vedem obligați să cumpărăm și alte produse suplimentare.

Toate aceste strategii se răsfrâng extrem de negativ asupra mediului înconjurător: se produce mai mult gunoi electric, se consumă mai multe materii prime valoroase, se generează mai multe emisii și substanțe nocive. Nu că, în plină dezbatere internațională pe tema protecției climei, vreun mare manager de mare companie ar vrea să pună capăt acestor practici!


Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. nu mai cumpăraţi toate tâmpeniile! hipsteri idioţi cu trotinetă electrică…

  2. Eh, la noi se practică treaba asta de ceva vreme.
    De pildă, la parlament si pe la ministere, mașini bune bunuțe sunt casate (apoi cumpărate la pret de kk,de cine trebuie) și se achiziționează altele, mai bengoase, că deh, kurul umflat cu cheltuială se ține !
    Oprea știe !!

  3. Un astfel de cod ar trebui implantat la parlamentari și președinte, odată cu rostirea jurământului de credință.
    După un mandat, click și eject. Să mai vină și alții.

  4. Pe vremea mea, o pereche de blugi originali Levi’s te țineau 5-6 ani fără probleme. Testul de originalitate se făcea cu țigara, care se stingea pe ei. Dacă nu se găureau, erau originali. Costa perechea cam 100$ (imediat după Revoluție, dacă nu mă înșeală memoria). Au apărut atunci mulți producători mici care au scos blugi la prețuri mult mai mici (remember Pyramid?). Toată lumea, nu numai de la noi, a considerat că e mai bine să plătești mai puțin pentru o calitate inferioară.
    În zilele noastre mai știți de vreo marcă de blugi care să te țină măcar doi ani?

  5. Un articol semnat” redacția” este dubios de la început. Când vezi apoi în primul paragraf că ” postul de radio DW scrie că” îți dai seama că ” redacția” este sub influența etnobotanicelor!:)) Ceva dovezi, studii aveți sau sunteți Olivia steer sub pseudonim?
    Este adevărat că lucrurile evoluează, mai ales softul, dar asta nu înseamnă că mașina neveste’mii nu merge brici deși au trecut 16 ani de la achiziție, televizoarele au mers 4-5 ani si le-am schimbat pt ca am vrut android tv, frigiderul are 10 ani și funcționează ireproșabil, mașina de spălat am schimbat- o după 8 ani pt că avem nevoie de cuva mai mare etc….
    Sa mai zic că am blugi ( ieftineala de la c&c, nu levi’s) care mă țin de 5 ani, laptopul are 8 ani și încă merge rezonabil iar cireașa de pe tort este softul mașinii mele care , deși când am luat-o aveam un Nokia cu Symantec pe care îl sincronizam, în următorii 10 ani a fost în stare sa se conecteze cu android, Windows și Ios ( cu upgrade de soft gratuit la revizie).
    Este adevărat că acum nu mai treci aragazul și mașina de calcat in testament, dar cine își dorește să conducă aceeași mașină 40 de ani sau sa se uite la un Tv cu tub 60 de ani?

    • „…aveam un Nokia cu Symantec”
      Bine că n-aveai un Nokia cu Kaspersky! 😀
      Sau un iPhone cu Windows Mobile!
      Joking aside, „planned obsolescence” este o chestie bine cunoscută, nu e ca și cum s-ar fi descoperit roata acum!

    • Ai si tu dreptate desi nu toti ti-o dau. Dar daca scoti un text trebuie sa explici de ce o faci. N

  6. Până la urmă antigelul auto mai are nevoie si de agent anti-coroziune sau daca rezista la ingheț e bun așa cum e?
    Că DEX-COOL de la GM a avut mari probleme in SUA dar la noi OPEL n-are nici o problema,… nici cu RAR, ANPC, ANAF

  7. Vad ca ati eliminat articolul.Cine v-a presat? Nu e normal sa lamuresti lucrurile daca faci asa ceva?
    Intreb Redactia: este sau nu adevarat ca a existat acea „conspiratie” descrisa aici sau daca nu a fost documentata este adevarat ca lucrurile in productia de becuri s-au intamplat cum se spune Adica repet este adevarata informatia: „Conspirația ar fi început în 1924, într-o cameră de hotel din Geneva, unde șefii marilor companii producătoare de becuri de iluminat s-ar fi adunat pentru a crea un cartel ilegal. La acea vreme, termenul de funcționare al unui bec era de 2500 de ore de operare. Șefii marilor firme producătoare ar fi convenit atunci să reducă această durată la 1000 de ore, pentru a vinde mai multe becuri.”

    • Hehe… becuri… filamente… current…
      Lasa conspirațiile si sa ne axam pe produsele care vin cu un manual de utilizare dar care nu acopera unele aspecte. De exemplu la cei de la Opel scrie ca la ei antigelul nu se schimba, doar se completeaza. Pompa de apa? Ce e aia?

  8. @Redactie: Poate indicati Raportul de cercetare referit de DW?

  9. Nici nu ma mir de aceste lucruri. Evident ca sunt lucruri produse ptr. Europa de est, cu calitate inferioara, si nu cu mult mai ieftine ca cele produse ptr. Occident. Mai nou ce este Made In China, au calitate mai buna decat, non Made in China. Nevoia de consum este alimentata in mod voit, si cu studii efectuate de specialisti, analisti si cercetatori.